Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's - Ομπάμα δίνουν θάρρος στη Σοφοκλέους

Ανοδο 2,5% καταγράφουν οι τράπεζες στον απόηχο της νέας έκθεσης της Moody’s, αλλά και της παρέμβασης Ομπάμα. Επιβεβαιώνονται οι 680 μ. για τον FTSE-20, κρατά τα 6,10 ευρώ η ΕΤΕ, υπεραποδίδουν Eurobank, MPB, Πειραιώς, ΤΤ.

Όσο εντείνονται οι διαδικασίες εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 25/3 τόσο θα «αγριεύει» και το χρηματιστηριακό παιχνίδι.

Σε Ευρώπη, Αθήνα, σε αγορές μετοχών, αλλά και συναλλάγματος, πετρελαίου, πρώτων υλών, χρυσού.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με επαλήθευση των 1.520 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 698 για τον FTSE-20 και με τις τράπεζες να οδηγούν σταδιακά την αγορά υψηλότερα.

Με συγκριτικά αρκετά πονταρίσματα, τόσο στην αγορά μετοχών όσο και στα παράγωγα.

Όλως… συμπτωματικώς, η τραπεζική ανάσα ερχόταν σχεδόν ταυτόχρονα με την υποβάθμιση του κλάδου από τη Moody’s, όλως τυχαίως δύο ημέρες μετά την ανάλογη… αιφνιδιαστική κίνηση του ίδιου οίκου για την ελληνική οικονομία, μόλις μία μέρα μετά την ενθαρρυντική έκδοση εντόκων εξάμηνης διάρκειας. 

Ας σημειωθεί ότι ο διεθνής οίκος, για τέσσερις τράπεζες και συγκεκριμένα την Εθνική, την Eurobank, την Alpha Bank και την Πειραιώς δίνει αξιολόγηση υψηλότερη από την πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου. Έτσι, ενώ η ελληνική οικονομία υποβαθμίστηκε σε "Β1" από "Βa1", η αξιολόγηση των τεσσάρων τραπεζών υποβαθμίστηκε σε "Ba3" από "Ba1".

Επίσης, όλως συμπτωματικώς, η ανάσα ήρθε σε μία συγκυρία που ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ζητούσε πιεστικά από τον Γερμανό ομόλογό του να εξαντληθούν όλα τα ευρωπαϊκά μέσα στήριξης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Όλως… τυχαίως και όλως… συμπτωματικώς συμβαίνουν όλα αυτά τα διάσπαρτα σε πολλά μέτωπα, που εντείνονται και σχετίζονται πλέον πιο ξεκάθαρα μεταξύ τους, καθώς οδεύουμε στις 25 Μαρτίου.

Η Εθνική ήταν αυτή που πρώτη αντέδρασε, κατοχυρώνοντας αρχικά τα 6,17 ευρώ και φτάνοντας στα 6,33.

Ακολουθούσαν σχεδόν την ίδια στιγμή Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, ΜΡΒ, Κύπρου, ΑΤΕ, ΤΤ.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύονταν περισσότερο από 1%, λίγο μετά τις 11:14, ο δε 20άρης περνούσε τις 710 μονάδες, καθώς ενισχύονταν έως 1,5%.

Η εικόνα στο ΧΑ δεν σχετίζονταν με αυτήν των ευρωπαϊκών αγορών, είναι ενδεικτικό πως ο Dax υποχωρούσε οριακά στις 7.158 μονάδες, το δε ευρώ κατά 0,26% στα 1,395 δολάρια.

Αντιθέτως, στο ΧΑ το διάγραμμα των βασικών δεικτών στο 5λεπτο 11:10-11:15 ήταν σχεδόν κάθετο και θεαματικό.

Τυχαία πράγματα όλα αυτά και μόλις 1-2 ημέρες μετά τον… αιφνιδιασμό του Γ. Παπακωνσταντίνου και της κυβέρνησης από την κίνηση της Moody’s.

Στις αγορές γίνεται όλο και πιο εμφανές, πως η ελληνική πλευρά παίζει το χαρτί του ΔΝΤ, κατ’ επέκταση το αμερικανικό χαρτί.

Λειτουργεί ως ιχνηλάτης όσων πιέζουν τη Γερμανίδα καγκελάριο για συνολική λύση και για βοήθειες προς Ελλάδα, Ιρλανδία, που εάν περάσουν, μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε ανατροπή – εκ των έσω – της Αγκελα Μέρκελ.

Το ενδιαφέρον είναι πως με τις αμερικανικές πιέσεις συντάσσονται τόσο ο Ολι Ρεν όσο ισχυροί οίκοι όπως η Allianz.

Μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί σε αυτήν τη συγκυρία, η στήριξη του Μ. Χάιζε – επικεφαλής οικονομολόγος του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού – που λίγο ως πολύ συμπλέει με την εκτίμηση της S&P πως η Ευρωζώνη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, γιατί κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της ζώνης του Ευρώ.

Γινόμαστε λίγο περισσότερο κουραστικοί από ότι θα έπρεπε, ξεπερνώντας τις τελευταίες ημέρες μία απλή προσέγγιση της ενδο-συνεδριακής διαδικασίας.

Εκτιμούμε πως η Σ.Κ. της 25/3 είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα που παίζεται διεθνώς τα τελευταία χρόνια.

Στο ΧΑ και πάλι, υψηλότερες τιμές διαμορφώνονται για Μυτιληναίο, Motor Oil, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ενώ ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται και σε μεσαία – χαμηλότερη αποτίμηση.

Από τη μεσαία, ξεχωρίζει αρνητικά το -10,9% της Alapis στα 0,41 ευρώ, με σχεδόν 1,1 εκατ. τεμάχια, συνέπεια – κατά πάσα βεβαιότητα – των τελευταίων ανακοινώσεων.

Για τη συνέχεια, παραμένουμε επικεντρωμένοι στην επιβεβαίωση τεχνικών περιοχών και όχι στην προοπτική μίας τεχνικής αντίδρασης.

Μεσολαβούν, άλλωστε, αρκετές συνεδριάσεις και το ΧΑ μπορεί να κρύβει ευκαιρίες, αλλά και παγίδες.

Η παραμονή του 20άρη πάνω από τις 680 μονάδες μπορεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των 720-725 μονάδων, ωστόσο, αυτό που μετρά είναι οι διεργασίες που συντελούνται αυτήν την περίοδο διεθνώς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v