Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση μονόλογος των πωλητών

“Σάκος του μποξ” για πολλοστή φορά οι τράπεζες που υποχώρησαν 3,59%, κλείνοντας σε νέα χαμηλά 14ετίας. Η απώλεια των €5,2 για την ΕΤΕ έδωσε το σήμα για κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα. Πτώση για Alpha, EFG.

Συνεδρίαση μονόλογος των πωλητών (κανείς δεν θέλει να πιάσει το μαχαίρι όταν πέφτει), κόντρα στην θετική εικόνα των διεθνών Αγορών και σε πλήρη επιβεβαίωση όσων υποστηρίζουν ότι οι εν δυνάμει πωλητές είναι παρόντες και παρά τα λίγα ανοδικά διαλείμματα θα συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο στην εγχώρια Αγορά.

Για πολλοστή φορά “σάκος του μποξ” ο Τραπεζικός κλάδος, με τον Τραπεζικό δείκτη (-3,59%) να κλείνει σε νέα χαμηλά 14ετίας, αναζητώντας τιμές Ιανουαρίου 1997.

Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης στις 16/1/1997 είχε κλείσει στις 1023,31 μονάδες και το επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο εντοπίζεται στις 14/1/1997 και στις 991,84 μονάδες (!)
Τεχνικά, αν και οι περισσότεροι αναλυτές σηκώνουν “τα χέρια ψηλά” από την στιγμή που για τον εν λόγω δείκτη χάθηκε η στήριξη 1097 μονάδες, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 996 μονάδες (!!!)

“Πρώτο βιολί” για το σημερινό “sell off” στον Τραπεζικό κλάδο, ο τίτλος της Εθνικής, μόλις έγινε ευρύτερα αντιληπτό ότι χάνει την τελευταία θεωρητικά στήριξη που ήταν η τιμή της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου (5,20 ευρώ). Τουλάχιστον ανησυχητική η τεχνική εικόνα για τον τίτλο, με την αμέσως επόμενη στήριξη να οριοθετείται στα 4,38 ευρώ.

Όσοι προχώρησαν σε “καθυστερημένες” πωλήσεις, καθίσταται πασιφανές ή ότι είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί προ 8ετίας και στα εν λόγω επίπεδα πωλούν με σχετικό κέρδος, η μειώνουν θέσεις φοβούμενοι τα χειρότερα (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μετοχή το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο το έχει “δει” στις 8/4/2003 και είναι τα 4,92 ευρώ, ενώ σήμερα απέσπασε το 37,8% του συνολικού τζίρου.

Εννοείται ότι η σημερινή εικόνα της μετοχής “εξέθεσε” την εντολή αγοράς (και αυτούς που την είχαν βάλει) πλέον των 300000 τεμαχίων που έμεινε “κρεμασμένη” στο ταμπλό, στην τιμή κλεισίματος (5,40 ευρώ), στην τελευταία συνεδρίαση (21/4) πριν τις αργίες του Πάσχα (!)

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι σήμερα μετά τις τελικές δημοπρασίες και στην τιμή κλεισίματος, εμφανίστηκαν εντολές αγοράς πλέον των 250000 τεμαχίων, οι οποίες “ικανοποιήθηκαν” μάλλον “ευχάριστα” από τους εν δυνάμει πωλητές, για να τοποθετηθούν και νέες εντολές αγοράς και να μείνει ανεκτέλεστο υπόλοιπο 44099 τεμ. (!)

Υπό σημαντική πίεση και οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, με τον τίτλο της Eurobank να έχει σαν τελευταίο τεχνικό “οχυρό” τη ζώνη 3,46 – 3,25 ευρώ και την Alpha Bank σαν ύστατη στήριξη τα 3,25 ευρώ.

Δεν δείχνουν πολύ καλύτερα τα τεχνικά μηνύματα για τον Γενικό Δείκτη που έχασε την στήριξη των 1414 μονάδων και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 1396, 1383 και 1350 μονάδες, έστω και αν κάποιες τελευταίες αγορές σε συνδυασμό με τις τελικές δημοπρασίες τον ανέσυραν από το χαμηλό των 1388 μονάδων.

Επίσης ο FTSE συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα από την στήριξη των 655 μονάδων. Οι επόμενες στις 624, 615 και 580 μονάδες.

Καθίσταται πασιφανές ότι το Χ.Α. βυθίζεται σε τέλμα αβεβαιότητας, τα ξένα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να περιορίζουν τον ανειλημμένο κίνδυνο με οποιοδήποτε κόστος, ενώ η απουσία του στοιχειώδους αγοραστικού ενδιαφέροντος επιβεβαιώνεται στον περιορισμένο τζίρο που δυσκολεύει το “έργο” “αποβίβασης” των εν δυνάμει πωλητών και επιτείνει την ταλαιπωρία της Αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση και τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τα ξένα ισχυρά χαρτοφυλάκια δείχνουν να έχουν διαγράψει από τις Αγορές που παρακολουθούν το Χ.Α. και όποτε κάνουν αισθητή την παρουσία τους είναι κατά κύριο λόγο στην πλευρά των πωλητών, ενώ οι περισσότεροι ξένοι διαχειριστές δείχνουν ότι προτιμούν να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα σε Πορτογαλία και Ισπανία.

Τα συνεχιζόμενα μέτρα της Κυβέρνησης οδηγούν την εγχώρια οικονομία σε παρατεταμένη υφεσιακή κατάσταση και σε μία πτωτική οικονομία δεν επενδύει κανείς (!)

Υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του κλίματος; Δύσκολα αλλά ναι, αν η Κυβέρνηση ξεχάσει το πολιτικό κόστος και προχωρήσει σε ένα γενναίο “restart” της οικονομίας που θα πείσει τις Αγορές ότι κάτι καινούργιο ξεκινά στην Ελλάδα, αλλά δεν φαίνεται καθόλου διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Εννοείται ότι σε ένα τέτοιο κλίμα και η Αγορά ομολόγων έπαιξε τον ρόλο της. Το spread στο Ελληνικό 10ετές ξεπέρασε τις 1305 μονάδες και στο Ελληνικό 2ετές τις 2380 μονάδες (!!!)
Και βέβαια σε όλα αυτά ας προστεθούν και τα “εισαγόμενα” δημοσιεύματα και εκτιμήσεις.

Η Ελλάδα απέχει πολύ από την σταθεροποίηση της δημοσιονομικής της κατάστασης και θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του Κρατικού της χρέους. Αυτό υποστήριξε σε άρθρο του στην Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Mohamed El –Erian, ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί “κατά προτίμηση μία συναινετική και ελεγχόμενη αναδιάρθρωση” ώστε να μειωθεί το δανειακό της βάρος δήλωσε ο ισχυρός άνδρας της Pimco συμπληρώνοντας πως το πρόγραμμα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ προ το παρόν δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και για τον λόγο αυτό κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να προχωρήσουν επειγόντως σε βελτιωτικές κινήσεις.

“Αυτό σημαίνει εγκατάλειψη των προσπαθειών διάσωσης εάν δεν αποδίδουν τώρα αλλά και στο μέλλον” δήλωσε ο κ. El Erian. Κατά την εκτίμησή του, μία κρίση χρέους δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την ενίσχυση της ρευστότητας. “Προσθέτοντας απλώς νέο χρέος στον ήδη υπέρογκο δανεισμό δεν είναι μία μακροπρόθεσμη λύση” καταλήγει ο κ. El Erian

Εν τω μεταξύ κάτω από τα 50 σεντς στο ευρώ υποχωρεί το Ελληνικό 30ετές ομόλογο. Την ίδια ώρα η Goldman Sachs, κάνει στροφή 180 μοιρών και ενώ τους τελευταίους μήνες συμβούλευε τους πελάτες της να αγοράσουν τον τίτλο, έχει θέσει την τιμή αυτή σαν “stop loss”, έτσι τώρα οι επενδυτές καλούνται να κλείσουν τις θέσεις τους και να αποχωρήσουν, για να μην υποστούν περαιτέρω ζημιές.

Αντίθετα θετικό δείχνει το κλίμα στις μεγάλες διεθνείς Αγορές, καθώς τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να στηρίζουν τις υψηλές αποτιμήσεις στα διεθνή Χρηματιστήρια.

Επισημαίνεται ότι νωρίς το πρωί η S&P προχώρησε σε υποβάθμιση του προφίλ κινδύνου της Ιαπωνίας από σταθερό σε αρνητικό, χωρίς ωστόσο να δώσουν ιδιαίτερη σημασία οι Αγορές.
Μετά τον κώδωνα κινδύνου από την S&P για την Ιαπωνική οικονομία και η Moody’s τόνισε ότι διατηρεί αρνητικό outlook για την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ως προς το έλλειμμα της Χώρας

Σε κάθε περίπτωση, όλη η προσοχή σήμερα είναι στραμμένη στην συνεδρίαση της FED και την επακόλουθη τηλεδιάσκεψη του προέδρου της Ben Bernanke (κατά τα πρότυπα της ΕΚΤ), όπου αναμένεται να δώσει περισσότερα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει η Κεντρική Τράπεζα να απορροφήσει την πλεονάζουσα ρευστότητα.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης θα ανακοινώσει η Κυβέρνηση των ΗΠΑ την Πέμπτη, εκτιμά το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με το Reuters ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα πέσει στο α’ τρίμηνο του 2011 στο 2% από 3,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Το Reuters υποστηρίζει ότι μια από τις αιτίες για την επιβράδυνση είναι ο βαρύς χειμώνας και η συνεπακόλουθη μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και της καταναλωτικής δαπάνης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση (λίγο ψηλότερα των 53,5 δισ ευρώ) είναι η χαμηλότερη της τελευταίας 12ετίας (!).

Σημαντικές ανακατατάξεις και στην πρώτη δεκάδα των κεφαλαιοποιήσεων της Σοφοκλέους που διαμορφώθηκε ως εξής: Coca-Cola (6,89 δισ), Εθνική (4,83 δισ), ΟΠΑΠ (4,67 δισ), ΟΤΕ (3,86 δισ), ΔΕΗ (2,49 δισ), Ελ. Πετρέλαια (2,19 δισ), Κύπρου (2,11 δισ), Alpha Bank (1,89 δισ), Eurobank (1,78 δισ), Τιτάν (1,39 δισ).

Μόνο τρεις τίτλοι διασώθηκαν από το ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+1,25%), Τιτάν (+1,24%, το πάλεψε κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης) και Κύπρου (+0,85%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Jumbo.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Εθνική, Πειραιώς και MIG, του 4% για Αγροτική και Eurobank και του 3% για Μυτιληναίο και Alpha Bank. Με μικρότερες απώλειες ακολούθησαν οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων, έφθασε μέχρι τις 1428,28 μονάδες (10.34), όμως μετά τις 11.09 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1388,09 μονάδες (16.48) και έκλεισε τελικά στις 1400,06 με απώλειες 1,79%, ενώ ο τζίρος αξιοπρόσεκτα ενισχυμένος έφθασε τα 78 εκατ. από τα οποία τα 1,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές έναντι 104 πτωτικών, ενώ 28 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 14,29%.

Στους επιμέρους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισε η εβζ (επέστρεψαν οι προσδοκίες για πώληση) που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έστω και αν υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά ημέρας.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Εξαιρετικά φειδωλός και απόλυτα απογοητευμένος, δηλώνει ο Δημήτρης Παπαριστείδης, που εκτιμά ότι το Κυβερνητικό αλλαλούμ και η γενικότερη ατολμία της Κυβέρνησης θα συνεχίσουν να πλήττουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Οι πιέσεις για πιθανή αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους θα συνεχίσουν να εντείνονται και από την Αγορά των CDS.

Σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου διοίκησης της Fortius Finance, η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε νέο πρόγραμμα πραγματικών αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να αλλάξουν άποψη για την Ελληνική οικονομία οι Αγορές και οι ξένοι διαχειριστές.

Οι Αγορές των ΗΠΑ, βρέθηκαν πολύ ψηλά, πολύ γρήγορα και θεωρητικά οφείλουν σημαντική διόρθωση, εκτιμά ο Πάνος Δάντης.

Σε δύο περίπου μήνες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ η FED θα σταματήσει το δεύτερο πρόγραμμα ποσοτικής διευκόλυνσης για το οποίο είχε επικριθεί από Κεντρικές Τράπεζες, Πολιτικούς, Τραπεζίτες και Οικονομολόγους. Άρα πολύ δύσκολα θα δούμε το QE3.

Όμως το QE2 αλλά και το QE1 είχαν και θα έχουν σοβαρές συνέπειες στις Χρηματιστηριακές Αγορές.

Το πρόγραμμα Ποσοτικής Διευκόλυνσης (Q.E.) δεν είναι τίποτε άλλο από μια νομισματοποίηση του χρέους. Η Fed δημιουργώντας τεράστια ποσά νέου χρήματος από το μηδέν, αγόρασε ομόλογα, κάνοντας επί της ουσίας “ενέσεις” καθαρού πληθωρισμού, αυξάνοντας την προσφορά χρήματος.

Σκοπός; Η χειραγώγηση των Αγορών. Και βέβαια αν προσέξουμε τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed θα δούμε πως ποτέ δεν έκρυψε τις προθέσεις της. Αγοράζοντας ομόλογα με νεοτυπωμένο χρήμα η Fed προσπαθεί να οδηγήσει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο τα επιτόκια αυξάνοντας την ζήτηση για ομόλογα.

Η τιμές των ομολόγων και οι αποδόσεις τους (yields) κινούνται αντίθετα. Έτσι όσο η Fed αγοράζει ομόλογα και πιέζει ανοδικά τις τιμές τους, τόσο οι αποδόσεις τους πιέζονται πτωτικά.

Και όσο μια Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιεί το χρήμα που τυπώνει για να αγοράζει το χρέος του ίδιου του Κράτους, η τάση αυτή πιέζει πτωτικά όλα των ειδών τα επιτόκια.

Από ιδρύσεως η Fed ελέγχει μόνο 2 ειδών επιτόκια. Το ομοσπονδιακό επιτόκιο (fed rate) και το εκπτωτικό επιτόκιο (discount rate). Το πρόβλημα είναι πώς και τα 2 είναι πολύ βραχυπρόθεσμα, ουσιαστικά overnight.

Το ζητούμενο όμως έχει να κάνει με τα μεσοπρόθεσμα και κυρίως με τα μακροπρόθεσμα επιτόκια που αφορούν τα δάνεια πχ για κατοικίες και αυτοκίνητα.

Έτσι αγοράζοντας τα Αμερικανικά treasuries η Fed ουσιαστικά ελέγχει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, πιέζοντας προς κάτω το κόστος δανεισμού όλης της Αμερικανικής οικονομίας. Και πάνω από όλα η Fed οδήγησε το δικό της βραχυπρόθεσμο επιτόκιο ουσιαστικά στο μηδέν, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα QE1!

To συνολικό ποσό των 2,65 τρισ δολαρίων που “έκοψε” η Fed κατευθύνθηκε στην πραγματική οικονομία και στα Χρηματιστήρια. Και αυτός ήταν ο σοβαρότερος λόγος που η Fed έριξε τόσο χρήμα στην Αγορά.

Γιατί τα Χρηματιστήρια είναι το κλειδί για την οικονομία του κάθε Κράτους. Όταν ανεβαίνουν, όλοι ακόμα και όσοι δεν επενδύουν, είναι πιο αισιόδοξοι για το οικονομικό τους μέλλον αλλά και την πορεία της Χώρας γενικότερα. Όταν οι δείκτες πέφτουν όλοι είναι απαισιόδοξοι, σίγουρα αισθάνονται χειρότερα και η οικονομική δραστηριότητα μειώνεται αφού οι προσδοκίες είναι αρνητικές.

Οι Αγορές στις ΗΠΑ θα αντιδρούσαν ανοδικά σε κάθε περίπτωση μετά την επική πτώση αλλά η βοήθεια από την Fed επιτάχυνε την κίνησή τους και βρέθηκαν πολύ ψηλά πολύ γρήγορα.
Τι θα συμβεί όμως τώρα που η βοήθεια της Fed λήγει;

Όσον αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο και την διαφαινόμενη βραχυπρόθεσμη τάση, ο υπεύθυνος Αγορών της Sarros ΑΕΠΕΥ εκτιμά ότι όλα θα κριθούν από την περαιτέρω πορεία του τίτλου της Εθνικής που μπήκε στην επικίνδυνη ζώνη 5,20 – 5,00 ευρώ.

Σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης η επόμενη στήριξη οριοθετείται στην ζώνη 4,40 – 4,30 ευρώ και αυτό θα σημάνει νέα χαμηλά για Τραπεζικό και Γενικό Δείκτη.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Έντονα πτωτική συνεδρίαση που συνδυάστηκε με σχετική αύξηση των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με σαφώς μεγαλύτερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισαν σε υποτιμήσεις 0,75% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6963, τιμή εκκαθάρισης 619,03) κινήθηκαν μεταξύ 614,25 και 639,25 μονάδων.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 44% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 599 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (342 δικαιώματα αγοράς και 257 δικαιώματα πώλησης).

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (145700 Eurobank, 100000 Πειραιώς, 124000 Coca-Cola, 5500 Τιτάν, 6100 Κύπρου, 62100 Ταχ. Ταμιευτήριο, 100000 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5118), Alpha Bank (767), Πειραιώς (959), Eurobank (668), ΟΤΕ (704), ΔΕΗ (393), Αγροτική (540), Motor Oil (347), MPB (134), MIG (235), ΟΠΑΠ (243), ΓΕΚ (450), Κύπρου (163), Ταχ. Ταμιευτήριο (253).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 27/4 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (197711 τεμ.), Alpha Bank (66656 τεμ.), Πειραιώς (10865 τεμ.), Βιοχάλκο (12500 τεμ.), ΟΤΕ (265000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (533000 τεμ.), Πειραιώς (125550 τεμ.), Alpha Bank (452800 τεμ.), Eurobank (225000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10219927 τεμ.), Eurobank (13735203 τεμ.), Εθνική (13154475 τεμ.), Πειραιώς (8562675 τεμ.), Κύπρου (4715808 τεμ.), MIG (7181254 τεμ.), Αγροτική (4645020 τεμ.), MPB (4384182 τεμ.).
Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 27/04/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: ΑΕΤ Τιτάν. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (109.402) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,14%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 26 Απριλίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v