Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Volatility στις διεθνείς αγορές, αμηχανία στο Χ.Α

Τον χαμηλότερο τζίρο 13 ετών και πλέον κατέγραψε το ΧΑ, αποτυπώνοντας τη νευρικότητα τη στιγμή που οι ξένες αγορές γύρισαν σε ισχυρά κέρδη στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής. Επέρχεται triple witching την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την συντριπτική πλειονότητα διεθνών αναλυτών και οικονομικών παρατηρητών, η ιστορική Σύνοδος Κορυφής μόνο ιστορική δεν αποδείχθηκε, καθώς ουσιαστικά δεν πρόσθεσε ορατότητα στις Αγορές που ακόμα προσπαθούν να τιμολογήσουν τις τελευταίες αποφάσεις, οι οποίες είχαν σαν επίκεντρο την αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ομολογουμένως αξιοπρόσεκτη η μεταβλητότητα που παρατηρήθηκε στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια που άνοιξαν με σημαντικές απώλειες και στην πορεία γύρισαν σε θετικό πρόσημο, για να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο από τα στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης των ΗΠΑ, ενώ αντίθετα στο Χ.Α. και μετά τις αρχικές διακυμάνσεις, μετά τις 14.15 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έχοντας σαν βαρίδι Τραπεζικές μετοχές και ΟΤΕ.

Την αποτυχία των Ευρωπαίων Ηγετών -και των 27 τουλάχιστον- να συμφωνήσουν σε κάτι σημαντικό, που θα σηματοδοτήσει κάποια αλλαγή, επισημαίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, στην αρχική τους αντίδραση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι περισσότεροι αναλυτές που δηλώνουν απογοητευμένοι, τονίζοντας ότι η σημερινή συμφωνία ουσιαστικά επικυρώνει τη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντί να βρουν κάτι αποδεκτό από τις 27 Χώρες, οι Ηγέτες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μία συμφωνία των 17 της Ευρωζώνης και όποιων άλλων είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν.

Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι απλά, τα χρήματα δεν επαρκούν. Ο σημερινός μηχανισμός διάσωσης, το EFSF, μπορεί με το ζόρι να διασώσει την Ελλάδα. Σε καμία περίπτωση δεν έχει χρήματα για να στηρίξει μια μεγάλη οικονομία, όπως είναι η Ιταλία ή η Ισπανία.

Επομένως, θα πρέπει να μπορέσει να δανειστεί χρήματα από τον Οργανισμό που μπορεί να τα τυπώνει, δηλαδή την ΕΚΤ. Όμως, ο Πρόεδρός της, Mario Draghi, έκανε σαφές ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

Όλες οι ελπίδες της Ευρώπης εναποτίθενται στο μόνιμο μηχανισμό διάσωσης ESM. Με δεδομένο ότι είναι μόνιμος, αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε κρίση, ανεξαρτήτως μεγέθους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορεί να δανείζεται τεράστια ποσά, για να βοηθήσει τις Χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Όμως, για να το κάνει αυτό θα πρέπει να έχει Τραπεζική άδεια και οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέκλεισαν κάτι τέτοιο. Τα κεφάλαιά του περιορίζονται στα 500 δισ. ευρώ, την ώρα που το χρέος της Ιταλίας προσεγγίζει τα 2 τρισ. ευρώ.

Ακόμα επιθετικότερη μερίδα αναλυτών, επισημαίνει ότι η ώρα “μηδέν” είναι κοντά και την προσδιορίζουν στο δεύτερο 10ημερο Φεβρουαρίου 2012. Είναι το σημείο χωρίς επιστροφή.

Πριν όμως από αυτό το χρονικό σημείο, θα συμβούν αυτά που νομοτελειακά συμβαίνουν στην Χρηματιστηριακή Αγορά, δηλαδή είναι πιθανόν να βιώσουμε ένα ράλι στις τιμές των μετοχών και των ομολόγων τα Χριστούγεννα, αλλά και το ευρέως γνωστό φαινόμενο του Ιανουαρίου (January effect). Στη συνέχεια, κάποια στιγμή μετά τον Ιανουάριο όλα θα έχουν τελειώσει. (!)

Τα μέτρα λιτότητας δεν θα αποδώσουν, καθώς τα φορολογικά έσοδα είναι πιθανό ότι θα μειωθούν λόγω των πρόσφατων στοιχείων για την Ευρώπη που αναφέρουν ότι πλέον από ραγδαία πτώση πηγαίνει στην πλήρη ύφεση. Οι χαμηλότεροι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης θα προκαλέσουν αύξηση των επιτοκίων δανεισμού για τις Χώρες που χρειάζονται άμεση βοήθεια, οδεύοντας ολοταχώς στον πλήρη αφανισμό της οικονομικής ανάπτυξης. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από τον ΟΟΣΑ και από το Markit Economics

Επιπρόσθετα, οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, οι Τράπεζες και άλλοι κάτοχοι Δημόσιου χρέους αναμένεται επίσης να “στεγνώσουν” από ρευστό την παγκόσμια Αγορά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ως μέρος της Ελληνικής διάσωσης τα Ελληνικά CDS δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν καθώς πιστωτικό γεγονός της Χώρας δεν θα ληφθεί υπ’ όψη από τον μηχανισμό του ISDA. Ως εκ τούτου, οι επαγγελματίες επενδυτές δεν μπορούν πλέον να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους στον Ευρωπαϊκό κίνδυνο.

Επιστρέφοντας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 13 ετών και πλέον, ενώ σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 2,15% και ο Τραπεζικός απώλειες 4,73%. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο -52,2% και 78,17% αντίστοιχα.

Για τον Τραπεζικό δείκτη αξίζει να αναφερθεί ότι κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αναδύθηκε από το χαμηλό ημέρας των 268,98 μονάδων (-2,4%) και μάλιστα έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας. Παρά ταύτα παραμένει σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι, επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα χαμηλά έχει μία τελευταία στήριξη στις 262 μονάδες και τις επόμενες απόλυτα θεωρητικές στις 250 και 225 μονάδες.

Επίσης, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, βοηθήθηκε σημαντικά από τις τελικές δημοπρασίες (λόγω Coca-Cola) και έτσι ενώ στις 17.00 βρέθηκε στις 670,18 τελικά έκλεισε στις 675,8 μονάδες με μικρές απώλειες 0,22%.

Στα επιμέρους, συνεχίζει να προβληματίζει η συμπεριφορά του τίτλου της Εθνικής, που η πρόσφατη σύγκρουσή του με το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ τον έχει επιστρέψει σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι, έχασε την στήριξη των 1,84 ευρώ και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στα 1,70 και 1,60 ευρώ.

Απογοήτευση και από την ΔΕΗ, που ενώ υπέστη την μίνι “καταιγίδα” λόγω MSCI αδυνατεί να δώσει πειστική αντίδραση, πιθανόν γιατί υπάρχουν και κάποια υπόλοιπα πωλήσεων (υπενθυμίζεται ότι οι ΔΕΗ, Alpha Bank, Πειραιώς, στις 16 Δεκεμβρίου τίθενται εκτός και από τον Πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX Europe 600). Αν ο τίτλος συνεχίσει να επιδεικνύει την ίδια αδυναμία, δεν αποκλείεται να ξαναμπεί σε δοκιμασία το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ.

Εξ΄ ίσου κακή εικόνα και για τον ΟΤΕ, ο τίτλος του οποίου απέχει μία ανάσα από το ιστορικό χαμηλό (σε κλείσιμο) των 2,99 ευρώ (4/10/2011). Υποχώρηση κάτω από το εν λόγω όριο αφήνει την μετοχή σε τεχνικό κενό (!)

Με αρνητικό πρόσημο και το κλείσιμο των Κυπριακών Τραπεζών, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας στο μηδέν από την προηγούμενη πρόβλεψή της στο 2,1%.

Η Χώρα αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη της τάξης του 1,3% το 2013, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Εκτός 20αρη αξίζει να σημειωθεί η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΓΕΚ Τέρνα, η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για τον Ελλάκτωρα και βέβαια ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ (εντοπίστηκαν εγκαίρως από την στήλη) έκαναν το 7Χ7.

Απόλυτη προσοχή χρειάζεται η αμέσως επόμενη εβδομάδα, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και “ειδικών συνθηκών”, λόγω του επερχόμενου triple witching Δεκεμβρίου, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά και το θετικό σενάριο να υπερτερεί στα σημεία, αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές κλίμα.

Μεταβλητότητα, όπως προαναφέρθηκε στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, που ξεκίνησαν με απογοήτευση από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, όμως ανέκαμψαν σημαντικά στην συνέχεια.

Τα μηνύματα παρέμειναν μικτά.

Νέο όχημα διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών επενδύσεων σχεδιάζει η Κίνα. Όπως διαρρέεται στα διεθνή μέσα, το νέο επενδυτικό όχημα που επεξεργάζεται η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας, θα διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 300 δισ. δολαρίων, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Επιπλέον, το όχημα θα διαχειρίζεται ξεχωριστά τις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές επενδύσεις. Ας σημειωθεί πως η Κίνα διαθέτει σε συναλλαγματικά αποθέματα 3,2 τρισ. δολάρια, τα οποία διαχειρίζονται η Κρατική υπηρεσία Ξένου Συναλλάγματος και η Κεντρική Τράπεζα.

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τριών Γαλλικών Τραπεζών προχώρησε η Moody’s, επισημαίνοντας πως το περιβάλλον για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες είναι πλέον ιδιαίτερα ευάλωτο.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της BNP Paribas και της Credit Agricole κατά μία βαθμίδα στο “Αα3”, ολοκληρώνοντας έτσι την αναθεώρηση που ξεκίνησε τον Ιούνιο. Επίσης, η αξιολόγηση της Societe Generale υποβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα, στο “Α1”.
 
Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας προχώρησε σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεών της. Συγκεκριμένα, η Bundesbank αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του Γερμανικού ΑΕΠ στο 0,6% για το 2012 έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη κατά 1,8%. Η Bundesbank εκτιμά πως η Γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% το 2013.

Με ανοδικές διαθέσεις τα spreads Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, ενώ το Ελληνικό 10ετές αναμετράται με τις … 3300 μονάδες (!) Και όλα αυτά όταν ο ΟΔΔΗΧ την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011 θα διενεργήσει Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 15 Ιουνίου 2012.

Οι Αγορές αρχίζουν ήδη να προεξοφλούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί υπό το Αγγλοσαξωνικό δίκαιο διαπραγματεύονται σε υψηλότερη τιμή από αυτά που έχουν εκδοθεί υπό το Ελληνικό δίκαιο, προειδοποιεί η Deutsche Bank.

Όπως εξηγεί, στην περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, θα είναι πιο εύκολο για την κυβέρνηση να μετατρέψει τα ομόλογα του Ελληνικού δικαίου στο νέο εθνικό νόμισμα απ' ότι αυτά που έχουν εκδοθεί υπό το διεθνές δίκαιο.

Ανοδικά, όπως προαναφέρθηκε ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE, με τους αγοραστές να ενθαρρύνονται από τα στοιχείς της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διαμορφώθηκε στο 67,7 σε σύγκριση με 64,1 τον Νοέμβριο. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης, θα διαμορφωθεί στο 65,8.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, λιγότερες οι μετοχές με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+0,97%), Ελλάκτωρ (+3,48%), Μυτιληναίος (+0,64%), ΟΠΑΠ (+1,07%), Coca-Cola (+1,44%), Alpha Bank (+2,61%) και Eurobank (+0,5%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Πειραιώς και Folli Follie Group.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την MIG (-10% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ενώ με σαφώς μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές έναντι 77 πτωτικών, 22 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 29,71% και άλλοι 20 με απώλειες από 4 έως 29,33%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συγκρατημένος για τις τελευταίες εξελίξεις δηλώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών της Συνόδου Κορυφής δεν ικανοποίησε, εντυπωσιακά, τις προσδοκίες των Αγορών καθώς η διάσταση απόψεων για την αλλαγή της συνθήκης της Ε.Ε σε κορυφαίο επίπεδο επιτείνει την ανησυχία και την αβεβαιότητα και διατηρώντας το κλίμα μεταβλητότητας.

Στα καθ' ημάς, το Χ.Α., όπως έχει τονιστεί πολλές φορές, έχει προεξοφλήσει σχεδόν όλα τα αρνητικά σενάρια, ωστόσο η απουσία κάποιων θετικών “καταλυτών” δεν επιτρέπει την ανοδική αντίδραση της Αγοράς.

Αν και προς τα κάτω υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο περαιτέρω πτώσης, οποιαδήποτε πρόβλεψη θεωρείται παρακινδυνευμένη, καθώς υπάρχουν πολλοί και αστάθμητοι παράγοντες που κρίνουν την πορεία όχι μόνο της Ελληνικής, αλλά και των ξένων Αγορών γενικότερα.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., η τάση βρίσκεται σε οριακό σημείο για να γυρίσει εκ νέου σε καθαρά πτωτική, ενώ σαν επικρατέστερο σενάριο για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης που απλά θα αναλώσει χρόνο (!)

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης, με αύξηση στον όγκο συναλλαγών, λόγω μετακύλισης θέσεων.

Αντίθετα σημαντική κινητικότητα σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου παρουσίασε υποδεέστερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη αυξάνοντας την υποτίμηση στο 0,7%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9601, τιμή εκκαθάρισης 261,75) κινήθηκαν μεταξύ 259,75 και 266,25 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 ανέβηκε εκ νέου στο 59%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα έμεινε χαμηλά, στα 506 δικαιώματα (261 δικαιώματα αγοράς και 245 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (78400 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9672), Alpha Bank (11748), Eurobank (1126), Κύπρου (4250), ΓΕΚ (5314), ΟΠΑΠ (1978), ΔΕΗ (1373), Πειραιώς (4327), MIG (916), ΟΤΕ (3892), Αγροτική (805), Ταχ. Ταμιευτήριο (356), MPB (601), Ελλάκτωρα (216), Μυτιληναίο (2024), Σιδενόρ (104).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 9/12 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (3493235 τεμ.), Εθνική (17609765 τεμ.), Πειραιώς (6384550 τεμ.), ΟΤΕ (4663048 τεμ.), MIG (4484433 τεμ.), Eurobank (10133753 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 18600 Συμβόλαια λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v