Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μικραίνει το καλάθι για τη Σύνοδο

Χαμηλώνει συνεχώς ο πήχης των προσδοκιών για τη Σύνοδο Κορυφής, όπως φάνηκε από τη σημερινή κίνηση των αγορών. Ισχυρές πιέσεις για Alpha, Eurobank, TT. Καθίζηση τζίρου στο ΧΑ, στα 27 εκατ. ευρώ.

Μικραίνει συνεχώς το “καλάθι” που κρατούν οι επενδυτές, όσον αφορά τις προσδοκίες για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής και αυτό επιβεβαιώθηκε περισσότερο από την εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών που ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο και αξιοπρόσεκτα κέρδη και έχουν γυρίσει στο “κόκκινο”.

Όλο και περισσότεροι ξαναθυμούνται την πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs, που προβλέπει ότι η και νέα Σύνοδος - όπως ακριβώς και οι προηγούμενες - θα αποδειχθεί κατώτερη των προσδοκιών των Αγορών. Μάλιστα οι αναλυτές του οίκου κάνουν λόγο για συνέχεια της Ευρωπαϊκής “σχιζοφρένειας” και για μια "Παρασκευή της αποτυχίας" (Failure Friday), εκτιμόντας ότι η οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους θα αναβληθεί για το νέο έτος.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι Αγορές θα επιτεθούν δίνοντας τον πρώτο λόγο στους πωλητές και δεν αποκλείεται ο Δεκέμβριος να μην επιβεβαιώσει την θετική του παράδοση (λόγω του παραδοσιακού “window dressing”).

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου λίγο πριν τις 12.45 ο Γενικός Δείκτης “φόρεσε τα κόκκινα” και δεν τα έβγαλε μέχρι τέλους, κλείνοντας πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, όπως και ο Τραπεζικός δείκτης.

Ο τελευταίος εδώ και τρεις συνεδριάσεις έχει ξαναγυρίσει σε πλαγιοκαθοδική τάση και δείχνει να απειλεί τα πρόσφατα χαμηλά.

Νέα καθίζηση και από τον ημερήσιο τζίρο, που σήμερα περιορίστηκε σαφώς χαμηλότερα των 30 εκατ. ευρώ.

Εννοείται ότι σε μία τόσο “ρηχή” (συναλλακτικά) Αγορά, κάθε τεχνική ανάλυση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, καθώς αρκούν ελάχιστες εντολές σχετικού “ειδικού βάρους” σε Δεικτοβαρείς μετοχές και η τάση μπορεί να αλλάξει άρδην.

Όμως κανείς δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι η πρόσφατη προσπάθεια αντίδρασης έχει τεθεί εν αμφιβόλω και η τάση έχει αρχίσει να ξαναδείχνει “νότια”.

Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, η αδυναμία ανοδικής διαφυγής υψηλότερα της ζώνης 700 – 710, πιθανόν να ξαναβάλει σε δοκιμασία τις στηρίξεις στις 650 και 600 μονάδες. Αν αυτό συντελεστεί με αυξημένες συναλλαγές, θα δοθεί νέο καθοδικό σήμα. Σε μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι εύκολο να προσδιορισθεί το νέο σημείο ισορροπίας.

Καμία ουσιαστική αλλαγή στην τεχνική εικόνα του FTSE, που απλά σταδιακά επιβαρύνεται.

Τελευταία, απόλυτα θεωρητικά, επίπεδα στήριξης στις 256 και 225 μονάδες. Ζητά κλεισίματα υψηλότερα των 280 μονάδων για να πάρει κάποιες πρώτες “αναπνοές” και κίνηση υψηλότερα των 320 μονάδων για να δημιουργήσει προϋποθέσεις αναστροφής της μεσοπρόθεσμης τάσης.

Στις αξιοσημείωτες ειδήσεις της ημέρας και η απόφαση για παράταση έως τις 27 Ιανουαρίου στην απαγόρευση του “short selling” που αποφάσισε πριν από λίγο το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση του “short selling” τέθηκε σε ισχύ στις 9 Αυγούστου και επεκτάθηκε για άλλους δύο μήνες ως τις 9 Δεκεμβρίου.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο, όπου μόνο η MPB διασώθηκε με οριακά θετικό πρόσημο, ενώ αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η μετοχή της Alpha Bank και πολύ κοντά σε αυτό ο τίτλος της Eurobank.

Ακόμα ασφυκτικότερες οι πιέσεις σε Αγροτική και Γενική στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. 

“Όαση” για μία ακόμα συνεδρίαση οι “υδάτινες” μετοχές, καθώς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, συμπλήρωσαν έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις ανόδου και επιβεβαιώνουν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις “διορατικών” χαρτοφυλακίων (!)

Επί το έργον οι οίκοι αξιολόγησης, με την S&P να απειλεί (πλέον) τους πάντες.
Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, η S&P έθεσε σε καθεστώς παρακολούθησης (creditwatch negative) επτά Πορτογαλικές Τράπεζες, μετά την αντίστοιχη ενέργεια που έκανε για την Πορτογαλία.
 
Πρόκειται για τις Τράπεζες Caixa Geral, Banco Comercial, Banco Espirito, Banco Espirito Santo de Investimento, Banco BPI, Banco Portugues, Banco Santader Totta. Στην επόμενη (χρονολογικά) κίνηση εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση “ΑΑΑ” της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον υποβαθμίσει ένα η περισσότερα Κράτη Μέλη που έχουν αυτή τη στιγμή αξιολόγηση “ΑΑΑ”.

Σε ξεχωριστή της ανακοίνωση η S&P αναφέρει ότι τοποθετεί υπό αρνητική παρακολούθηση τις αξιολογήσεις μεγάλων Ευρωπαϊκών Τραπεζών, μετά την αντίστοιχη κίνηση τη Δευτέρα για τα 15 Κράτη μέλη της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι αν απομακρύνει από την αρνητική παρακολούθηση κάποιο Κράτος Μέλος, θα το κάνει και για τις Τράπεζές του.

Στον κατάλογο με τις Τράπεζες περιλαμβάνονται οι Commerzbank, Credit Agricole S.A, Deutsche Postbank, UniCredit, Rabobank Nederland, Societe Generale και Deutsche Bank.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας προχώρησε ο Κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong. Το Κρατικό χρέος της Χώρας βαθμολογείται πλέον με “A+” από “ΑΑ-“.

Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγάλη Ευρωπαϊκή Χώρα που υποβαθμίζεται από την Dagong. Είχε προηγηθεί η υποβάθμιση της Ιταλίας στο “ΒΒΒ” από “Α-“ πριν από μερικές μέρες. Μεγάλο μέρος των επενδυτών παγκοσμίως εκτιμά ότι η Κίνα θα αντιμετωπίσει Τραπεζική κρίση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αποκαλύπτει η Διεθνής Δημοσκόπηση του Bloombgerg.

Στην τριμηνιαία δημοσκόπηση - στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 επενδυτές, traders και αναλυτές απ' όλο τον κόσμο - το 61% των ερωτηθέντων δηλώνει πως αναμένει Τραπεζική κρίση μέχρι τα τέλη του 2016. Μόλις ένα 10% θεωρεί ότι οι Κινεζικές Τράπεζες θα αποφύγουν τα προβλήματα.

Η έκρηξη του δανεισμού στα 17,6 τρισ. γιουάν την προηγούμενη διετία, εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης, δημιουργεί ανησυχίες για κατακόρυφη άνοδο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη στιγμή που η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη επιβραδύνεται.

Φεύγοντας από τους οίκους αξιολόγησης και πηγαίνοντας στην επόμενη ενδιαφέρουσα είδηση της ημέρας, που όμως πέρασε μάλλον “ντούκου” από τις Αγορές, η ΕΚΤ μείωσε, όπως αναμενόταν, το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 1%, σε μια ακόμη προσπάθεια βελτίωσης της ρευστότητας και εκτόνωσης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Στα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης περιλαμβάνεται χαλάρωση των κριτηρίων για τις εγγυήσεις που πρέπει να καταθέτουν οι Τράπεζες ώστε να λάβουν δάνεια και επιμήκυνση των δανείων.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ασταμάτητα δείχνουν τα μαύρα νέα από το μέτωπο της οικονομίας. Στα 24,38 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 10μηνο του 2011 με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις να διαμορφώνονται στα 6,67 δισ., όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.

Συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο ο δανεισμός των Ελληνικών Τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA). Ο δανεισμός ανήλθε στα 36,25 δισ. στα τέλη Οκτωβρίου από 26,5 δισ. στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Την εκτίμηση ότι οι Ελληνικές Τράπεζες θα χρειαστούν 30 δισ. ευρώ επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Η EBA ανέβασε τον πήχη για τις ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των Ευρωπαϊκών Τραπεζών στα 114,7 δισ. ευρώ από προηγούμενη εκτίμηση για ανάγκες 106,45 δισ.

Αναλυτικά, η EBA υπολογίζει τις ανάγκες των Γερμανικών Τραπεζών στα 13,1 δισ. ευρώ, των Ισπανικών στα 26,2 δισ. ευρώ, των Ιταλικών στα 15,4 δισ. ευρώ, των Πορτογαλικών στα 7 δισ. ευρώ, των Γαλλικών στα 7,3 δισ. ευρώ, των Βελγικών στα 6,3 δισ. ευρώ και των Αυστριακών στα 3,9 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με έγκυρους οικονομικούς αναλυτές, η καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις (η Κυβέρνηση έπρεπε να φέρει 5 δισ. ευρώ εντός του τρέχοντος έτους) θα προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της τρόικας.

Οι δανειστές θα απαιτήσουν δεσμεύσεις και αποδείξεις ότι θα έρθουν συνολικά 5 δισ. ευρώ έως τον Μάρτιο με μαζικές πωλήσεις ΔΕΚΟ και ακινήτων (!)

Πτωτικό ξεκίνημα και στην Wall Street, παρά τα καλύτερα του αναμενομένου νέα από το μέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 23.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι κατατέθηκαν 381.000 αιτήσεις για επίδομα. Οι αναλυτές περίμεναν 395.000 αιτήσεις.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, τέσσερις οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι Ελλάκτωρ (+1,77%), Motor Oil (+0,79%), Folli Follie Group (+1,39%), MPB (+0,79%), ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των Ελ. Πετρελαίων και του Τιτάνα.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για το Ταχ. Ταμιευτήριο (-6,83%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 5% ακολούθησαν οι Alpha Bank, Eurobank.

Απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για την MIG και των δύο για Πειραιώς, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Εθνική, Κύπρου, Coca-Cola, Jumbo.

Με πενταψήφιο όγκο συναλλαγών, οι Ελ. Πετρέλαια, Jumbo και Τιτάνας.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε κατά κύριο λόγο με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 674,84 μονάδες (17.04) και έκλεισε τελικά στις 677,31 με απώλειες 1,3%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 27 εκατ. από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές έναντι 84 πτωτικών, ενώ 32 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 58,20% (Γενική Τρ.).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η μικρή αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχε συνέχεια την τρέχουσα εβδομάδα με το Γενικό Δείκτη να αδυνατεί να ξεπεράσει τις 700 μονάδες μέσα σε συνθήκες επιφυλακτικότητας και επιστροφής σε χαμηλούς τζίρους, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου.
 
Άλλωστε, η μικρή ανοδική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας οφειλόταν κυρίως σε προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στα ξένα χρηματιστήρια για την 9η Δεκεμβρίου (Σύνοδος Κορυφής) αφού από στην εγχώρια επικαιρότητα δεν υπήρξε κάτι θετικό μετά την έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης που είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί, όπως και η υπερψήφιση του προϋπολογισμού.

Οι προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής μετριάστηκαν μετά από τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί τη Δευτέρα. Από τη συνάντηση φάνηκε να υπάρχει ένας συμβιβασμός μεταξύ των δύο με κύρια σημεία την αλλαγή της συνθήκης τουλάχιστον για τους 17 της Ευρωζώνης, την πιο αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία με ‘φρένο χρέους’ και αυτόματες κυρώσεις, ενώ σαν αντάλλαγμα η Γαλλική πλευρά φέρεται να πήρε την αποφυγή καταγραφής νέων ζημιών των Τραπεζών από χρέη Χωρών της Ευρωζώνης, πέραν της Ελλάδας.

Στα εγχώρια νέα, η καθίζηση στα έσοδα το Νοέμβριο (-13,3%) δυσκολεύει το έργο της Κυβέρνησης που έχει αυξημένες προσδοκίες όσον αφορά στα έσοδα του Δεκεμβρίου, αν και πιθανότατα το έλλειμμα του 2011 δύσκολα θα κλείσει κάτω από το 9,5%.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός του 2012 που ψηφίστηκε πρόσφατα θα πρέπει να αναθεωρηθεί σε κάποιο βαθμό την Άνοιξη.

Στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά οι χαμηλοί τζίροι μειώνουν την πιθανότητα κάποιας σημαντικής ανοδικής αντίδρασης. Στις Τράπεζες, πέρα από τις ζημιές ρεκόρ που κατέγραψαν και στο Γ τρίμηνο, μερικά σημεία που αξίζει να σταθούμε είναι:
 
Α) Ότι έχουν γίνει λιγότερο συντηρητικές στην καταγραφή των προβλέψεων κάτι που επιβαλλόταν από την άνοδο των επισφαλών δανείων μέχρι και το 15% επί του συνόλου.

Οι περισσότερο συντηρητικές ως τώρα εμφανίζουν μεγαλύτερη αύξηση στις προβλέψεις φέτος (π.χ. ΤΤ +300% ,Πειραιώς +66%).

Οι προβλέψεις στο εννεάμηνο φτάνουν τα €5,7 δισ από €4,26 δισ πέρυσι (+33,5%). Β) Οι μετά φόρων ζημιές από ΟΕΔ αγγίζουν €6,35 δισ αυξημένες ελαφρώς από το εξάμηνο λόγω καταγραφής του PSI+ από την Τρ. Κύπρου και τη Γενική.

Γ) Μόνο 4 από τις 11 Τράπεζες διαθέτουν Core Tier I πάνω από το 9% που έχει θέσει σαν όριο η EBA. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ανάγκες για σημαντικές αυξήσεις που ίσως να ανακοινωθούν μέχρι το Μάρτη όπου αναμένεται να συμπέσει η ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων των Τραπεζών, όπου θα περιλαμβάνονται οι απώλειες από το PSI+, με την ολοκλήρωση της ενίσχυσης του ΤΧΣ.

Δ) Τα καθαρά έσοδα από τόκους εμφανίζονται μειωμένα κατά 2,2%. Ε) Η μείωση των εγχώριων καταθέσεων έχει πάρει δραματική τροπή, ενώ δεν παρατηρείται κάποια σημαντική μεταβολή στις μεταβολές των μεγεθών των θυγατρικών τους στο εξωτερικό με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Παράλληλα, από τα συνολικά αποτελέσματα εννεαμήνου είναι φανερό ότι ο αριθμός των εταιρειών της κατηγορίας “υπό επιτήρηση” (38 σήμερα) θα αυξηθεί αρκετά μέσα στο 2012, ενώ καμιά από τις προς διαγραφή εταιρείες δεν εμφάνισε σημαντική αύξηση του τζίρου της, τονίζει ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης, με διαθέσεις αύξησης στον όγκο συναλλαγών, λόγω μετακύλισης θέσεων.

Αντίθετα σημαντική κινητικότητα σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου παρουσίασε καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,55%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5889, τιμή εκκαθάρισης 263,75) κινήθηκαν μεταξύ 262,75 και 271,5 μονάδων. Ελάχιστες αγορές, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 υποχώρησε ελαφρά στο 57% ενώ ο όγκος διαμορφώθηκε στα 376 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (185 δικαιώματα αγοράς και 191 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (25100 Εθνική, 44000 Πειραιώς, 14000 Motor Oil, 19600 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7193), Alpha Bank (4152), Eurobank (877), Κύπρου (1801), ΓΕΚ (4811), ΟΠΑΠ (986), ΔΕΗ (1431), Πειραιώς (379), MIG (639), ΟΤΕ (3195), Αγροτική (3517), Ταχ. Ταμιευτήριο (672), MPB (161), Motor Oil (109), Τιτάνα (102), Intralot (180).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 8/12 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (3564823 τεμ.), Εθνική (17522259 τεμ.), Πειραιώς (6371692 τεμ.), ΟΤΕ (4659048 τεμ.), MIG (4464833 τεμ.), Eurobank (8598237 τεμ.).

Στις αξιοσημείωτες ειδήσεις της ημέρας και η απόφαση για παράταση έως τις 27 Ιανουαρίου στην απαγόρευση του “short selling” που αποφάσισε το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση του “short selling” τέθηκε σε ισχύ στις 9 Αυγούστου και επεκτάθηκε για άλλους δύο μήνες ως τις 9 Δεκεμβρίου.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v