Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ημισυμφωνία για τις αγορές

Συμφωνίες Κορυφής και κινήσεις τακτικής από τον επικεφαλής της ΕΚΤ καθορίζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση (και) στο ΧΑ. Κλειδί για τις ελληνικές τράπεζες το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης μετά και τις εκτιμήσεις της ΕΒΑ.

Συμφώνησαν οι 23 για τη νέα Συνθήκη και το…πρωτοσέλιδο θέμα του euro2day αναφέρεται στα 17 κράτη της ευρωζώνης και σε άλλα 6 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα υπογράψουν διακυβερνητική συμφωνία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου X. Bαν Ρομπάι, μετά το πέρας της πρώτης μαραθώνιας συνεδρίασης των 27 ηγετών της Ε.Ε, "το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που αποφασίστηκε είναι ένα σημαντικό πρώτο αποτέλεσμα".

Αρκεί αυτό το σημαντικό βήμα για τις αγορές, που καιροφυλακτούν; Θα φανεί από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης, που ξεκινά στη Φρανκφούρτη, στο Παρίσι και συν τω χρόνω στην Αθήνα.

Ωστόσο, αργά χθες το βράδυ η διάψευση των προσδοκιών για εισροή φρέσκου χρήματος στις αγορές από την ΕΚΤ πίεσε χαμηλότερα τα χρηματιστήρια. Βουτιά 200 μ. για DJIA, παρά τα θετικά μηνύματα από την αγορά εργασίας. Πτώση 4,3% και για τον δείκτη ΜΙΒ του Μιλάνου.

Αναλυτικότερα, ο Μ. Ντράγκι ουσιαστικά διέψευσε τις φήμες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενδυναμώσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων προχωρώντας σε εξαγορές χωρίς συνακόλουθη... αποστείρωση.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν αναμένεται άρση των επιχειρήσεων... αποστείρωσης των εξαγορών ομολόγων, που θα σήμαινε φρέσκο χρήμα στην αγορά, κι ακόμα διέψευσε τα σενάρια μόχλευσης μέσω του ΔΝΤ.

Στο Χ.Α. η κατάσταση παραμένει ίδια, με τον τραπεζικό κλάδο σε αναμονή και σε ήπια πίεση, που μετά τις τελευταίες εκτιμήσεις θα πρέπει να αναζητήσει τα επόμενα σημεία ισορροπίας του.

Σε σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται: "Τα 30 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επαρκούν για τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, η οποία δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα των νέων stress tests για τις τράπεζες.

Την ίδια ώρα, η EBA ανεβάζει τον πήχη για τις ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στα 114,7 δισ. ευρώ από προηγούμενη εκτίμηση για ανάγκες 106,45 δισ. και δίνει διορία στις τράπεζες έως τις 20 Ιανουαρίου για να παρουσιάσουν σχέδια ανακεφαλαιοποίησης και έως τα τέλη Ιουνίου για να καλύψουν την τρύπα".

Αναμφίβολα, ο κλάδος θα παραμείνει σε κάποιον βαθμό συγχρονισμένος με τον ευρωπαϊκό, όπως ο Ftse-20 με τους κυριότερους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Σήμερα θα φανούν και τα διπλά πονταρίσματα αφενός όσων είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν τις αποφάσεις της Συνόδου, αφετέρου (κυρίως αυτών) που θα ανοίξουν ή θα κλείσουν σήμερα θέσεις για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Για τον 20άρη σημείο αναφοράς παραμένουν μέχρι νεωτέρας τα ιστορικά χαμηλά των 254,05 μονάδων και αντίστοιχα το 1,44 ευρώ για την ΕΤΕ. Η μετοχή της Εθνικής χρειάζεται να επιβεβαιώσει -σύντομα- τη ζώνη στήριξης στο 1,70 - 1,80 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v