Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βαραίνει το κλίμα μετά την ΕΚΤ

Βαραίνει το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έως 1,5% διαμορφώνονται οι απώλειες για βασικούς δείκτες στο ΧΑ. Νέες ελάχιστες τιμές για Eurobank, Alpha, σημαντικές πιέσεις (έως 7,38%) για ΤΤ. Νέες πιέσεις στα ομόλογα.

Βαραίνει το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έως 1,5% διαμορφώνονται οι απώλειες για βασικούς δείκτες στο ΧΑ μετά και τους "χρησμούς" της ΕΚΤ.

Aπώλειες 0,6% για τον DAX στις 5.958 μονάδες, με αντίστοιχες απώλειες ο CAC 40 υποχωρεί προς τις 3.156 μονάδες ενώ υπό ελαφρά πίεση παραμένει το ενιαίο νόμισμα που ωστόσο κρατά τα 1,34 δολάρια. Σημαντικές πιέσεις εκδηλώνονται και στις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς στη δευτερογενή να εκτινάσσεται έως το 6,7%.   

Νέες ελάχιστες τιμές για Eurobank, Alpha, σημαντικές πιέσεις (-7,38%) για το ΤΤ, κρατά τα 1,85 ευρώ η ΕΤΕ.

Στη σκιά της Συνόδου Κορυφής κινούνται τα χρηματιστήρια, οι αγορές ομολόγων, το ευρώ. «Πρέπει να υπάρξει συμφωνία» τόνισε μιλώντας σε γαλλικό ραδιόφωνο ο Jean-Claude Juncker, θεωρώντας πως το ευρώ δεν κινδυνεύει. Ερωτηθείς για το θέμα του ευρωομολόγου, σημείωσε πως είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί σε μακρύτερο χρονικό ορίζοντα και σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Η θέση του επικεφαλής του Eurogroup συμπλέει απόλυτα με την σταθερή μέχρι τώρα θέση του Βερολίνου πως προέχει η δημιουργία ενός πλαισίου «δημοσιονομικής πειθαρχίας», αφήνοντας για ευθετότερο χρόνο το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου ή κάποιας μορφής ποσοτική χαλάρωση. Από τις δηλώσεις και του επικεφαλής του Eurogroup ενισχύεται η εκτίμηση όσων κρατούν μικρό καλάθι για την Σύνοδο Κορυφής. Νωρίτερα οι αγορές ομολόγων χωρών της περιφέρειας αλλά και το ευρώ παρέπεμπαν σε αποδοχή μιας τέτοιας προσέγγισης.

Χαμηλότερα ως 1,13% διορθώνουν βασικοί δείκτες του ΧΑ με τον small cap να υποχωρεί προς τις 163 μονάδες. Από τον FTSE 20 μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (-7,38%) με απώλειες ΕΛΑΚΤΟΡ, ΔΕΗ αλλά και 3Ε, MIG, Μυτιληναίος, με την αξία των συναλλαγών σε μόλις 11 εκατ. ευρώ από τα οποία 2,6 στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Ο τραπεζικός τίτλος κυμαίνεται μεταξύ 1,85-1,91 ενώ για Alpha, Eurobank οι χαμηλότερες τιμές ημέρας έχουν σημειωθεί στα 0,599 και 0,413 ευρώ αντίστοιχα. Να σημειωθεί πως για τη μετοχή της Eurobank πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χαμηλότερη τιμή μετά και το χθεσινό 0,424 ευρώ. Νέα χαμηλή τιμή και τα 0,599 ευρώ για την Alpha Bank. Από τον 20άρη κρατούν ΤΙΤΑΝ, Folli Follie, Motor Oil με την Τράπεζα Κύπρου σταθερή στα 0,52 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η γνωστή τριάδα, που μας απασχολεί τελευταία συνεχίζει υψηλότερα. Στα 3,10 ευρώ η ΕΥΔΑΠ, στα 3,07 η ΕΥΑΘ, στα 2,84 ευρώ η ΕΧΑΕ. Να σημειωθεί πως για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια σημειώθηκε και σήμερα μεθοδικό μάζεμα από την αρχικά ελάχιστη τιμή των 2,77 έως τα υψηλά ημέρας έως τα 2,90 ευρώ.

Από την ίδια κατηγορία μετοχών σημειώνεται η αντίδραση της Ιντρακάτ, των Ελληνικών Καλωδίων, της Βωβός και της Αττικής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v