Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο

Η προεξόφληση "πολιτικής διεξόδου", η επιτυχία της Εθνικής στην ΑΜΚ σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση των σημαντικών 280 μονάδων για τον FTSE Large Cap προσδίδουν δυναμική στη Σοφοκλέους. Ανοδικό άνοιγμα για το Γενικό Δείκτη

Σε θετικό πρόσημο άνοιξε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο. Στις 11.00 τα κέρδη έφτασαν το 1% με την αγορά να ξεκινά ήπια ανοδικά, ποντάροντας σε διευθέτηση του θέματος της ΕΡΤ.

Βοήθησε το χθεσινό γύρισμα, λόγω πολιτικών εξελίξεων και βεβαίως λόγω Εθνικής, με τον Γενικό Δείκτη στις 896,68 μονάδες, τον FTSE Large Cap στις 302,97 και τις τράπεζες 4,95% υψηλότερα, στην περιοχή των 180 μονάδων.

Η χθεσινή αναλαμπή ήρθε σε μία ιδιαίτερα πονηρή συγκυρία, με συγκεκριμένους ξένους να συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις τους και "ισχυρά χέρια" να διακινδυνεύουν ένα μάζεμα από τα χαμηλά της ημέρας και να τους βγαίνει.

Αναμφίβολα, οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, οι προσπάθειες να βρεθεί λύση(;) μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων αλλά και οι πληροφορίες για την επίτευξη του στόχου από την Εθνική επηρέασαν τους βραχυπρόθεσμους παίκτες και την τάση.

Χθες ο 25άρης δοκίμασε τα έσχατα -γι' αυτό και πολύ σημαντικά- επίπεδα στήριξης (των 280 μονάδων), απ' όπου αντέδρασε μετά από μία... μεγαλειώδη διόρθωσή του από τα τελευταία υψηλά του Μαΐου.

Περί τους 100 πόντους έδωσε ένα συμβόλαιο του FTSE Large Cap, που είχε ανοιχτεί στις 17 Μαΐου και πόνταρε στη διόρθωση της αγοράς.

Εκατό πόντοι σε 2-3 εβδομάδες θα πρέπει να είναι από τις καλύτερες αποδόσεις για short παίκτες εδώ και καιρό.

Και μάλιστα για... ψαγμένους γιατί οι θέσεις ανοίχτηκαν σε περίοδο όπου η κυβέρνηση διαφήμιζε το Grecovery και πολλοί καλλιεργούσαν προσδοκίες εν όψει του Roadshow στη Νέα Υόρκη. Ο 25άρης αντέδρασε κι επιβεβαίωσε πλήρως την τεχνικότητά του και όσους εδώ και καιρό προέβλεπαν και πόνταραν σε αυτήν την κίνηση.

Τώρα όμως τι; Το ποντάρισμα πολλών για εύρεση πολιτικής λύσης (κατά συνέπεια, αποφυγής του εκλογικού ενδεχομένου) έστω ότι ξεκίνησε από τα χαμηλά των 285 μονάδων. Με γνώμονα την αρχική διαρροή για συνάντηση των τριών αρχηγών το απόγευμα της Δευτέρας, δηλαδή εντός του περιθωρίου των τριών συνεδριάσεων (Τ+3) ανοίχτηκαν αυτήν τη φορά long θέσεις, που αποφέρουν ήδη 18 πόντους.

Το Χ.Α. έχει μπροστά του 2-3 κίνητρα που μπορούν να διατηρήσουν ένα ανοδικό ενδεχόμενο. Η προοπτική μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση κι η "χάρη" από τις Βρυξέλλες για το θέμα της ΔΕΠΑ και τις αποκρατικοποιήσεις με εύλογη ανοχή χρόνου, εξελίξεις που ευνοούν (και) τις ελληνικές τράπεζες, με την Εθνική να πιάνει τον στόχο του 11-12% (άρα απομακρύνεται η... ανησυχία για έκδοση CoCos), διαμορφώνουν ένα πλαίσιο καλύτερο από αυτό των προηγούμενων ημερών.

Ο ορίζοντας όσων... τόλμησαν και πήραν από τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης φθάνει μέχρι το κλείσιμο της Δευτέρας - την αρχή της Τρίτης, προεξοφλώντας -αυτήν τη φορά- πως οι τρεις θα συναινέσουν.

Η συνέχεια όμως έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς την επόμενη Παρασκευή 21/6 λήγει σειρά "τριών προϊόντων/σειρών" στο ΧΠΑ (triple witching) κι ακολουθεί η αργία του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα 24/6). Προλαβαίνει το Χ.Α. να κάνει δύο γύρους των τριών συνεδριάσεων ξεκινώντας από σήμερα; Εάν ισχύσουν και επιβεβαιωθούν τα 2-3 κίνητρα που αναφέραμε ανωτέρω, μάλλον ναι.

Από τεχνική πλευρά, ο FTSE Large Cap δικαιολογεί συνέχιση της αντίδρασης προς τις 310 μονάδες (με μέτρημα τις 100 μονάδες της διόρθωσης, που προηγήθηκε) και σε δεύτερη φάση προς τις 340 μονάδες (περίπου). Ούτως ή άλλως, θα πρόκειται για καθαρή τεχνική αντίδραση και για τίποτε περισσότερο, που μάλλον θα φέρει τους δύο βασικούς δείκτες πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών.

Η μετοχή της Εθνικής αντέδρασε στα 4,32 ευρώ (ευτυχώς, γιατί κάποια στιγμή εχθές τα... χρειαστήκαμε), η Alpha Bank πλησίασε την τιμή της συμμετοχής στην ΑΜΚ του 0,44 ευρώ και οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αντέδρασαν μεν, αλλά με ερωτήματα δε. Ειδικότερα η μετοχή του ΟΠΑΠ, που δεν μπόρεσε να περάσει τα 6,70 ευρώ.

Μετοχές-σηματωροί όπως θεωρούνται οι Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, MIG, Intralot, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά. έπιασαν ικανή απόδοση που εάν συνυπολογισθεί από το ελάχιστο ημέρας μέχρι το μέγιστο απέφερε μέχρι και 16% σε αρκετές περιπτώσεις.

Μετοχές αυτής της ομάδας επιβεβαίωσαν τη... φήμη τους, πως προηγούνται της διόρθωσης - συνήθως επιβεβαιώνουν τις πρώτες ή τις δεύτερες στηρίξεις τους και είναι από τις πρώτες που αντιδρούν, υπεραποδίδοντας μάλιστα. Από τη μεσαία ,οι μετοχές των Φουρλή, Intracom, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΣΙΔΕΝΟΡ κ.ά. πολύ συχνά αντιδρούν ανάλογα.

Στη διεύθυνση ενός blog που ανέβηκε στον τελευταίο Εκηβόλο αναφέρονται αρκετές ενδοσυνεδριακές λεπτομέρειες και ενδιαφέροντα στοιχεία. Το naked-monk.blogspot.gr κάνει παιχνίδι και στη μεγάλη αλλά κυρίως στη μεσαία και στη μικρή κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v