Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανεβάζει στροφές μετά από άνευρο ξεκίνημα

Μετά το πρώτο 20λεπτο οι αγοραστές προσπαθούν να κάνουν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους. Ξεχωρίζουν Πειραιώς, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ. Άνοδος σχεδόν 3% για τη μετοχή της ΕΤΕ.

Αυξάνουν σταδιακά τα κέρδη τους οι μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, ενώ και το Χ.Α., μετά από ένα ιδιαίτερα άνευρο ξεκίνημα, προσπαθεί να ανεβάσει στροφές.

Είναι ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν 19 ολόκληρα λεπτά για να φτάσει ο τζίρος τα πρώτα 2 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο ημίωρο η μικτή αξία συναλλαγών μόλις που ξεπερνούσε τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, ο τζίρος ξεπερνά οριακά τα 7 εκατ. ευρώ, από τα οποία οι 735 χιλ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένη συναλλαγή, καθώς άλλαξαν χέρια 100.000 τεμάχια της Motor Oil στα 7,35 ευρώ.

Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ομοιογενής η ανοδική προσπάθεια ακόμα και στις μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE 25, καθώς ακόμα και στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους παρατηρούνται πολλαπλές ταχύτητες, τουλάχιστον όσον αφορά τις συναλλαγές τους.

Έτσι, μόλις με 23 τεμάχια συμπληρώνει την πρώτη ώρα της συνεδρίασης ο ΟΛΠ, ενώ με τριψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται Coca Cola, ΕΥΔΑΠ και Τιτάνας και με τετραψήφιο όγκο συναλλαγών οι ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Eurobank Properties, ΜΕΤΚΑ, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Frigoglass και Folli Follie Group.

Ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλό, σαφώς πιο επιθετικές διαθέσεις επιδεικνύει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή των ιδιωτών ξεπέρασε το 19% στην πρόσφατη ΑΜΚ.

Σαφώς ηπιότερος βηματισμός από την Alpha Bank, ενώ αποκαρδιωτική κρίνεται η μέχρι στιγμής προσπάθεια αντίδρασης από τον τίτλο της Εθνικής.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 25άρη, προσπαθούν να ξεχωρίσουν ο ΟΤΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια με κέρδη που ξεπερνούν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σχετικές ανοδικές διαθέσεις επιδεικνύουν ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Ελάχιστα πράγματα στη μεσαία και στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου μόνο οι Κρι Κρι, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΣΙΔΕΝΟΡ συνδυάζουν μέχρι στιγμής αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά πειστικό όγκο συναλλαγών.

Αντίθετα, τα πάνω κάτω δείχνουν να έρχονται στον τίτλο της Eurobank, ο οποίος ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, έφτασε μέχρι τα 3,02 ευρώ, για να υποχωρήσει στα 2,65 ευρώ με απώλειες 7,67%.

Θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι το υπόλοιπο της συνεδρίασης θα κριθεί κατά κύριο λόγο από τη διαμόρφωση του τζίρου, καθώς η όποια προσπάθεια περαιτέρω ανοδικής αντίδρασης για να πείσει τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός αγοράς θα πρέπει να συνοδευτεί και με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v