Πειραιώς: Γιατί "έσπασε" τα κοντέρ η συμμετοχή

Στα 1,455 δισ. τα κεφάλαια από τους ιδιώτες. Στο 19,83% ανήλθε τελικά η συμμετοχή στην ΑΜΚ. Πού διαμορφώνονται τα warrants. Πώς οι υψηλές συνέργειες και προβλέψεις λειτούργησαν ως επενδυτικός καταλύτης.

Πειραιώς: Γιατί έσπασε τα κοντέρ η συμμετοχή

Τη μεγάλη έκπληξη έκανε η Τράπεζα Πειραιώς καθώς το ποσοστό των ιδιωτικών κεφαλαίων που συγκέντρωσε έσπασε κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας και το 19% της αύξησης κεφαλαίου των 7,33 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση για την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου, συγκεντρώθηκαν κεφάλαια, μέσω εξάσκησης δικαιωμάτων, αιτήσεων προεγγραφής και ιδιωτικής τοποθέτησης για αδιάθετες μετοχές που ανήλθαν στα 1,455 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, οι ιδιώτες κάλυψαν το 19,83% της αύξησης κεφαλαίου των 7,33 δισ. ευρώ και αν δεν κοπούν αιτήσεις στη διαδικασία επιλογής, τότε το κάθε warrant θα ενσωματώνει δικαίωμα εξαγοράς περίπου 4,43 μετοχών Πειραιώς κυριότητας ΤΧΣ.

Η BCP κάλυψε, όπως δεσμεύτηκε, το σύνολό της την ιδιωτικής τοποθέτησης, ύψους 400 εκατ. ευρώ, η Societe Generale έβαλε από την πλευρά της 170 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ, η μεγάλη όμως επιτυχία προήλθε από την αυξημένη συμμετοχή των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, η οποία εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ.

Περίπου τα 500 εκατ. ευρώ εξ αυτών μπήκαν στην ΑΜΚ μέσω άτυπης ιδιωτικής τοποθέτησης, ενώ τα υπόλοιπα μέσω εξάσκησης δικαιωμάτων και αιτήσεων προεγγραφής.

Το υψηλό ενδιαφέρον των ξένων για την Πειραιώς εξηγείται, σύμφωνα με στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών που πρωταγωνίστησαν στην κάλυψη τόσο της άτυπης ιδιωτικής τοποθέτησης, με βάση μια σειρά παράγοντες.

Η Πειραιώς διενήργησε την αύξηση κεφαλαίου με θετική καθαρή θέση και σε τιμή που αντιστοιχεί σε μια φορά τη λογιστική της αξία (price to book value). Ακόμη και αν εμφανίσει ζημιές τα επόμενα τρίμηνα ο παραπάνω δείκτης μπορεί να παραμείνει σε ανεκτά, σύμφωνα με τους ίδιους, επίπεδα.

«Ανάχωμα» συνέργειες και προβλέψεις

Η αισιοδοξία των ξένων εδράζεται στο ότι η Πειραιώς διαθέτει αφενός τις υψηλότερες συνέργειες και αφετέρου εξ ίσου υψηλές προβλέψεις επί του συνόλου του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Αμφότερα λειτούργησαν ως επενδυτικοί καταλύτες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ενημερωτικού δελτίου ο δείκτης προβλέψεων προς συνολικά δάνεια ανέρχεται σε 15,5%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για την Alpha σε 14,9%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Πειραιώς ανέρχονται στο 31% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, ενώ της Alpha διαμορφώνονται στο 28%.

Ως εκ τούτου η Πειραιώς κρίνεται ότι διαθέτει ικανοποιητικό «ανάχωμα» για να περιορίσει ζημιές επόμενων χρήσεων, εφόσον βέβαια οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας επιβεβαιωθούν και εντός του 2014 η χώρα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το δεύτερο «ανάχωμα» της Πειραιώς είναι οι υψηλές συνέργειες. Το σύνολο των προ φόρων συνεργειών κόστους, χρηματοδότησης και εσόδων που μπορούν να αποφέρουν οι ενοποιήσεις των εξαγορών εκτιμάται σε περίπου 547 εκατ. ευρώ ετησίως, μετά όμως την πάροδο τριετίας. Τα κόστη ενσωμάτωσης της περιόδου 2013-15 ανέρχονται σε 423 εκατ. ευρώ. Από αυτό το 38% προβλέπεται να καλυφθεί εντός της τρέχουσας χρήσης, το 45% το 2014 και το υπόλοιπο 17% εντός του 2015.

Επιπρόσθετα, οι συνέργειες στην Πειραιώς είναι πιο εύκολα επιτεύξιμες καθώς έχει να ενσωματώσει έξι διαφορετικές τράπεζες. Μπορεί το στοίχημα της ενσωμάτωσης να είναι μεγαλύτερο, υπάρχουν όμως δράσεις εξοικονόμησης πιο προφανείς.

Για παράδειγμα, ο εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων μπορεί εύκολα να φέρει μείωση στις λειτουργικές δαπάνες, ενώ ο όμιλος έχει την υψηλότερη έκθεση μεταξύ των συστημικών τραπεζών σε προθεσμιακές καταθέσεις (περί τα 18 δισ. ευρώ). Η υποχώρηση του μέσου επιτοκίου προθεσμιακών προς το 4% επιφέρει ήδη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, ενώ αν στους επόμενους μήνες το μέσο επιτόκιο υποχωρήσει όπως προβλέπεται προς τα επίπεδα του 3% τα οφέλη θα είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Τέλος, η Πειραιώς έχει μεγαλύτερη έκθεση σε χρηματοδότηση από τον ELA και η προβλεπόμενη μείωση του ενέχει υψηλότερα περιθώρια εξοικονόμησης σε σχέση με τις άλλες συστημικές τράπεζες.

 

***Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v