Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Oι δυο εκπλήξεις της συνεδρίασης

Πτώση στο ΧΑ με τους πωλητές να παίρνουν το πάνω χέρι από το μεσημέρι. Απώλειες για Eurobank, Coca Cola, ΟΤΕ, Alpha, ΔΕΗ. Μόνιμα με θετικό πρόσημο ΕΤΕ και ΕΛΠΕ. Άνοδος για ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Αττικής.

Ιδιαίτερα δυσάρεστες εκπλήξεις επιφύλασσε η σημερινή συνεδρίαση για όσους είχαν το κουράγιο να την παρακολουθήσουν από την αρχή μέχρι τέλους, χωρίς να τους πάρει ο ύπνος.

Η πρώτη δυσάρεστη έκπληξη ήλθε από την νέα, ομολογουμένως, εντυπωσιακή βύθιση του τζίρου. Η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο για το τρέχον έτος με τον αμέσως χαμηλότερο τζίρο να έχει σημειωθεί στην ημιαργία της 31/12/2012 (18,4 εκατ.). Εννοείται ότι με τζίρους σαν τον σημερινό ψαλιδίζονται οι όποιες προσδοκίες για κάτι σημαντικά καλύτερο από την Αγορά.

Η δεύτερη αρνητική έκπληξη ήλθε μετά τις 15.10 όταν ο Δείκτης έχασε το σύνολο των αρχικών κερδών του και γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, με τον τίτλο του ΟΤΕ να δίνει το σήμα υποχώρησης, το οποίο δεν το έβγαλε στο υπόλοιπο της συνεδρίασης, έστω και αν μετά τις 16.22 και με τον Δείκτη να βρίσκεται στο χαμηλό ημέρας των 825,11 μονάδων (-1,86%), ενεργοποιήθηκαν κάποιες εντολές αγορών σε ΟΠΑΠ και Εθνική.

Στο αρχικά θετικό κομμάτι της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης είχε αναρριχηθεί μέχρι τις 857,62 μονάδες (+2,01%), ο Τραπεζικός δείκτης μέχρι τις 155,66 μονάδες (+4,46%), ο τίτλος της Alpha Bank μέχρι τα 0,4080 ευρώ (+5,97%), της Πειραιώς μέχρι τα 1,43 ευρώ (+8,33%), στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία στο 19,83% ανήλθε τελικώς η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας, που σημειώνει ότι δεν θα εκδοθούν CoCos. Η μετοχή του ΟΤΕ ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα 5,80 ευρώ (+4,5%) και της ΔΕΗ μέχρι τα 7,08 ευρώ (+4,12%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Ελ. Πετρέλαια και Εθνική και μόνιμα με αρνητικό οι Μέτκα, Motor Oil (απέκοψε μικτό μέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή) και ΕΕΕ (απέκοψε μέρισμα ύψους 0,34 ευρώ ανά μετοχή).

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, η εικόνα παραμένει έως και αποκαρδιωτική. Ο τίτλος της Alpha Bank από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους των 0,6700 ευρώ (31/5) σημειώνει αθροιστικές απώλειες 42,84%. Ο τίτλος της Πειραιώς από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους των 1,71 ευρώ (10/6) σημειώνει απώλειες 22,22%.

Τέλος ο τίτλος της Εθνικής, που εμφάνισε σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον μετά τις 16.22 και αναρριχήθηκε μέχρι τα 3,24 ευρώ (+5,88%) για να κλείσει σχετικά χαμηλότερα διακινώντας τον δεύτερο χαμηλότερο όγκο για το 2013 (ο χαμηλότερος στις 18/6 με 624471 τεμ.), από το υψηλότερο κλείσιμο για το 2013 των 9,2110 ευρώ (17/5), μετρά αθροιστικές απώλειες 65,69%.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, ίσως αξίζει υποσημείωσης η σημαντική ενεργοποίηση των αγοραστών για την μετοχή της Τρ. Αττικής (+20,63%), μετά και την είδηση σύμφωνα με την οποία καλύφθηκε πλήρως η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας ύψους 199,4 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε εξέλιξη το εγχείρημα κάλυψης και του ισόποσου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ώστε η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας εξ ολοκλήρου από ιδιώτες να στεφθεί με επιτυχία.

Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας - το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ- που σήμερα κατέχει το 42,7% των μετοχών της, άσκησε πλήρως τα δικαιώματά του σε ΑΜΚ και ΜΟΔ βάζοντας συνολικά 205 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην αγορά αδιάθετων μετοχών, με στόχο το ποσοστό του μετά την ΑΜΚ στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica να ανέλθει σε 51,18%.

"Γκολ και θέαμα" στην μετοχή της Eurobank, που ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τα 3,02 ευρώ (+5,23%) για να κλείσει τελικά στα 2,05 ευρώ με απώλειες 28,57% (!!!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά τηρεί στάση αναμονής μέχρι να δει τον "βηματισμό" της νέας Κυβέρνησης, στα καυτά μέτωπα των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, με πρώτο ζητούμενο την οριστικοποίηση του deal του ΟΠΑΠ, αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Σημαντικό ρόλο για την τάση της Αγοράς θα παίξουν και οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς πιθανές καθυστερήσεις των διαπραγματεύσεων θα φέρουν τον κίνδυνο δημιουργίας χρηματοδοτικού κενού.

Στα επιμέρους, ιδιαίτερα θετική κρίνεται η συμπεριφορά του warrant της Alpha Bank το οποίο κινείται σε τιμές που αντιστοιχούν σε volatility περίπου 35%. Αυτό ίσως δίνει κάποιες ελπίδες για τη δημιουργία υπεραξιών, μέσω των warrants και στους επενδυτές που συμμετείχαν και στις ΑΜΚ των άλλων Τραπεζών.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δεν πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα των 810 μονάδων, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει την "καταπακτή" προς τις 740 μονάδες. Αντίθετα, ζητείται η άμεση επιστροφή του Δείκτη υψηλότερα των 900 μονάδων, προκειμένου να μην απειληθεί και η μεσοπρόθεσμη τάση.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, η διατήρηση του χαμηλού τζίρου, θα χαμηλώσει σημαντικά και τον πήχη προσδοκιών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της Wall Street, ενώ συνεχίζεται το σφυροκόπημα στα πολύτιμα μέταλλα.

Η πιθανή αλλαγή στην πολιτική της Fed "ενόψει της υποχώρησης των πληθωριστικών προσδοκιών, έχει αναστρέψει τη θεμελιώδη στήριξη για τα πολύτιμα μέταλλα", σχολιάζει ο επικεφαλής αναλυτής της Wells Fargo Advisors, Paul Christopher όπως μετέδωσε το MarketWatch.

Το ξεπούλημα των αναδυόμενων Αγορών και κυρίως των ομολόγων των αναδυόμενων Χωρών θα έχει και συνέχεια, προειδοποιούν οι αναλυτές της Citigroup, παρότι εκτιμούν ότι οι τίτλοι αυτοί είναι πλέον φθηνοί. Η "τιμωρία" των αναδυόμενων Αγορών έχει υπάρξει μεγάλη, αλλά το χειρότερο είναι πως κατά πάσα πιθανότητα, θα έχει και συνέχεια, αναφέρει ο Αμερικανικός οίκος.

Η Citigroup εκτιμά ότι το "sell off" θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια των Καλοκαιρινών μηνών. Και επισημαίνει τρεις παράγοντες πίσω από την πρόβλεψή της για διακυμάνσεις: Λίγα μακροοικονομικά στοιχεία θα μπορούσαν να ανατρέψουν την αντίληψη ότι η Fed θα επιβραδύνει το τύπωμα χρήματος. Οι εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες Αγορές θα γίνουν σημαντικότερες. Η διαδικασία της πτώσης των τιμών δεν έχει φτάσει ακόμα στα επίπεδα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την ενεργοποίηση κερδοσκόπων επενδυτών. Μόλις η διαδικασία της μετακίνησης των χαρτοφυλακίων ολοκληρωθεί, οι αποτιμήσεις θα φέρουν ξανά τους επενδυτές σε αυτή την κατηγορία, εκτιμά ο οίκος.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF), η Τουρκία, η Ρουμανία, η Πολωνία και το Μαρόκο συγκαταλέγονται ανάμεσα στις Χώρες που είναι περισσότερο ευάλωτες στην επιβράδυνση των επενδύσεων τους λόγω της εξάρτησής τους από εξωτερική χρηματοδότηση. Το IIF μείωσε τις προβλέψεις του για τις ξένες εισροές ιδιωτικών κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες Αγορές σε 1,11 δισ. δολάρια το 2014, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Μεταφερόμενοι στην Γηραιά Ήπειρο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, στην Γερμανία, αναρριχήθηκε στο 6,8% που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2007. Τον Ιούνιο ο δείκτης είχε κινηθεί στο 6,5%. Η μέτρηση ήταν καλύτερη από το 6,5 που περίμεναν οι περισσότεροι οικονομολόγοι.

Η Γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε 0,2% στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία Insee. Από το 2009, η Γαλλία καταγράφει χαμηλό ή αρνητικό ΑΕΠ, αλλά είχε αποφύγει την ύφεση όπως προσδιορίζεται από δύο συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ, σήμερα, επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου που ανακοινώθηκε το Μάιο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο του 2013 από ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου κατά 1,8%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση 2,4%. Αναλυτές του Marketwatch, προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει αμετάβλητη στο 2,4%. Τα στοιχεία αυτά, οι Αγορές θεώρησαν ότι θα αποτελέσουν τροχοπέδη στις κινήσεις της Fed και "πρασίνισαν" τα Χρηματιστηριακά ταμπλώ.

Οι 1.554 μονάδες αποτελούν το πρώτο σημείο στήριξης για τον S&P 500 σύμφωνα με τη Credit Suisse που αποτελούν και διόρθωση κατά 38,2% από το ράλι του περασμένου Νοεμβρίου. Εάν σπάσει τις 1.554 μονάδες τότε η νέα ισχυρή στήριξη είναι 1.531-1.529 μονάδες ενώ στην περιοχή των 1.503 μονάδων βρίσκεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών που αποτελεί και κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της Αγοράς.

Η Fitch αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2013, 3,1% το 2014 και 3,2% το 2015.

Όσον αφορά τις αναπτυγμένες οικονομίες, η Fitch προβλέπει ασθενική ανάπτυξη μόλις 0,9% για το 2013, προτού επιταχυνθεί στο 1,9% το 2014 και στο 2% το 2015. Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί από 1,9% το 2013 στο 2,8% το 2014 και στο 3% το 2015. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,6% το 2013, προτού επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης 0,9% και 1,3% το 2014 και 2015 αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, η Fitch υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των BRIC's. Ειδικότερα, αναμένει ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί με 7,5% το 2013 και το 2014, από 8% προηγουμένως. Παράλληλα, υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ρωσίας, της Βραζιλίας και της Ινδίας το 2013 και το 2014 κατά 1,7%, 1,1% και 0,8% αντίστοιχα.

Επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα

Επιστρέφοντας στα περισσότερο Ελληνικού ενδιαφέροντος, "το ΔΝΤ αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις του προς την Ευρώπη στην αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου για να λάβει δύσκολες -δεδομένων και των Γερμανικών εκλογών- αποφάσεις όσον αφορά στο Ελληνικό πρόγραμμα", σημειώνει σε έκθεσή της η Royal Bank of Scotland.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρώπη μπορεί να κλείσει την "τρύπα" ύψους 3-4 δισ. ευρώ που άνοιξε η άρνηση των Κεντρικών Τραπεζών να ρολάρουν τα Ελληνικά ομόλογα, επισπεύδοντας μελλοντικές πληρωμές προς την Ελλάδα έως το Σεπτέμβριο.

Σε αυτή τη φάση, τέσσερις είναι οι επιλογές για την Ελλάδα:

- Ένα μεγάλο "κούρεμα" του επίσημου τομέα (ΟSI).
-"Μπαλώματα" στη χρηματοδότηση μέσω αύξησης των εκδόσεων εντόκων γραμματίων και νέων δεσμεύσεων, κάτι που θα απαιτήσει αλλαγή γνώμης από το ΔΝΤ.
- Ένα νέο "πακέτο" βοήθειας προς την Ελλάδα
- Νέα μέτρα λιτότητας

Η RBS υπογραμμίζει ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δοθεί νέο "πακέτο" προς την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί είτε η λύση του OSI είτε νέα μέτρα λιτότητας. Εάν οι δανειστές οδηγηθούν στη λύση των νέων μέτρων, θα προκαλέσουν σχεδόν σίγουρα κατάρρευση της Ελληνικής Κυβέρνησης ενώ θα ξανανοίξουν ζητήματα εξόδου από το ευρώ.

"Οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει ότι δεν θα υπάρξει άλλο κούρεμα του Ελληνικού χρέους, όπως αυτό που έγινε στα τέλη του 2011", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble. Ο Schaeuble πρόσθεσε ότι περιμένει από την Ελλάδα να συνεχίσει στο δρόμο της προσαρμογής, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι θα παραμείνουν διαχειρίσιμοι.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχεδιάζει να άρει την απαγόρευση του "short selling" στις Τραπεζικές μετοχές τον Αύγουστο, όταν ολοκληρωθούν οι αυξήσεις κεφαλαίων των Τραπεζών, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ανώτατο στέλεχος της Ε.Κ.

Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,6800 ευρώ (+12,21%), διακινώντας 2907129 τεμ. που είναι και ο χαμηλότερος όγκος από τις 11/6 που εισήλθε προς διαπραγμάτευση.

Επτά οι "πράσινοι" τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή του Ελλάκτωρα. Πιο συγκεκριμένα με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι Εθνική (+3,27%), Πειραιώς (+0,76%), Ελ. Πετρέλαια (+2,68%), ΕΧΑΕ (+0,54%), Μυτιληναίος (+2,16%), ΟΠΑΠ (+3,97%) και Folli Follie Group (+3,48%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για MIG (-7,59%), Intralot (-6,32%) και Βιοχάλκο (-5,34%). Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Μέτκα, Jumbo και Σωλ. Κορίνθου, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ιδιαίτερης αναφοράς ίσως χρήζει η σημερινή εικόνα του τίτλου της Σωλ. Κορίνθου, που επιβεβαίωσε το χρηματιστηριακό αξίωμα "'όσοι αγόρασαν την προσδοκία, πουλάνε την είδηση". Έτσι η μετοχή ξεκίνησε ανοδικά και έφθασε μέχρι τα 2,41 ευρώ. Όμως η είδηση σύμφωνα με την οποία η Αυστριακή OMV, μέλος της κοινοπραξίας για την κατασκευή του αγωγού Nabucco, επιβεβαίωσε την επιλογή του "αντίπαλου" αγωγού ΤΑP έφερε ρευστοποιήσεις από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, με αποτέλεσμα ο τίτλος να κλείσει πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στα 2,22 ευρώ με απώλειες 4,29%.

Τίποτα το ιδιαίτερο χαμηλότερα του 25αρη, πλην ίσως της προοδευτικής ανοδικής κίνησης από την Προοδευτική που συμπλήρωσε πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές έναντι 74 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι έκλεισαν με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, με τους πωλητές να επικρατούν προς το τέλος και το volatility να αυξάνει κάπως τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.902 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα με υποδεέστερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μείωσε το premium στο 1%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.196 - 4.779 Ιουλίου, 222 Αυγούστου και 1.195 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 281) κινήθηκαν μεταξύ 277 και 289,5 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (116.000 ΟΤΕ, 105.200 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (602), ΟΤΕ (2.152), MIG (1.477), Μυτιληναίο (357), ΔΕΗ (1.282), Ελλάκτωρα (225), ΕΧΑΕ (468), Intralot (277), ΓΕΚ (1.053), Eurobank (319), Ελ. Πετρέλαια (169), Jumbo (101), Μέτκα (101).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 46% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 737 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (335 δικαιώματα αγοράς και 402 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.


Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8.141.613 τεμ.).

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v