Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητείται μαζικότερη συμμετοχή

Η μεγαλύτερη συμμετοχή από την πλευρά δεικτοβαρών τίτλων βασική προϋπόθεση για τον απεγκλωβισμό του Γενικού Δείκτη. Προβληματίζουν η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και η «αδιαφορία» σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις για τον FTSE 25.

Οι τρεις συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες υπέρβασης των 900 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, με τη χθεσινή να παίζουν σημαντικό ρόλο οι τελικές δημοπρασίες, κατέδειξαν-επιβεβαίωσαν ότι χρειάζεται μαζικότερη συμμετοχή όσον αφορά τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, τουλάχιστον στις δεικτοβαρείς μετοχές.

Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει αναφορά στη μεσαία και στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς -πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων- οι όποιες κινήσεις στο ταμπλό γίνονται με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές και σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια συμπλήρωσαν τέταρτη μέρα ανόδου, ενώ ξεχωρίζει το +2,99% του ιαπωνικού Nikkei μετά την υποχώρηση του γεν έναντι του δολαρίου σε επίπεδα Ιουλίου, γεγονός που έδωσε σημαντικά κέρδη στις εξαγωγικές εταιρίες.

Επιφυλακτικά ανοδικό ξεκίνημα δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, ενώ ξεχωρίζει το deal Microsoft-Nokia. Πιο συγκεκριμένα, το ποσό των 5,44 δισ. ευρώ πρόκειται να διαθέσει η Microsoft για να αποκτήσει τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας της Nokia κι η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το μόνο που δείχνει βέβαιο είναι ότι οι δηλώσεις κι οι εκτιμήσεις για το ελληνικό χρέος θα πληθαίνουν όσο θα πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές.

Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που θεωρούν ότι ο μήνας που ξεκίνησε θα είναι αποφασιστικός για το Χ.Α., καθώς εκτός από τις γερμανικές εκλογές και το Roadshow του Λονδίνου, η αγορά θα αναμένει τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, αλλά και τις πρώτες ενδείξεις από τους ελέγχους της BalckRock στις εγχώριες τράπεζες.

Όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαιώνουν τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα που επιμένει στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ η στασιμότητα από πλευράς Δείκτη οφείλεται στο γεγονός ότι στο ταμπλό παρατηρούνται εναλλασσόμενες κινήσεις σε ό,τι αφορά τους δεικτοβαρείς τίτλους, που είναι μεμονωμένες και δεν έχουν μεγάλη διάρκεια.

Σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις-αντιστάσεις για τον FTSE 25, και σύμφωνα με το τμήμα Τεχνικής Ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, οι 311 μονάδες αποτελούν κοντινή αντίσταση, διάσπαση των οποίων μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 315-316 μονάδες, ενώ κοντινή στήριξη είναι οι 308 και κυρίως οι 306-305 μονάδες.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v