Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική διαφυγή για τον Γενικό Δείκτη

Πάνω από το ορόσημο των 920 μονάδων έκλεισε η αγορά, δημιουργώντας τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα. Ανέκαμψε ο τζίρος. Υπεραπόδοση για ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Σωληνουργεία Κορίνθου. Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες.

Χρειάστηκαν επτά συνεδριάσεις προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει υψηλότερα των 920 μονάδων και να δημιουργήσει τις πρώτες θετικές ενδείξεις -προϋποθέσεις για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο Δείκτης κατά την σημερινή συνεδρίαση και μετά τα πρώτα λεπτά, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 926,43 μονάδες (+3,03%), στις 17.00 βρισκόταν στις 923,41 μονάδες (+2,69%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 920,46 μονάδες με κέρδη 2,37%.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "ακούμπησαν καθόλου το κόκκινο" οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Intralot, Jumbo.

Μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank Properties, Frigoglass, Jummbo και ΟΛΠ.

Θετικές οι πρώτες ενδείξεις από την τεχνική ανάλυση, με τον Γενικό Δείκτη να πετυχαίνει κλείσιμο υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών (910 μονάδες), ενώ ενδοσυνεδριακά δοκίμασε και επίπεδα τιμών υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (925 μονάδες).

Υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (313,26 μονάδες) έκλεισε ο FTSE25, όμως είναι περισσότερο από πασιφανές ότι για να υπερκεράσει την δύσκολη ζώνη 324 - 330 και να εξέλθει από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, χρειάζεται σημαντική ενίσχυση των συναλλαγών.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, η έξοδος από την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση, θα έλθει με κλεισίματα υψηλότερα των 964 μονάδων.

Αξιοσημείωτα ενισχυμένος ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), ξεπέρασε τα 45 εκατ. από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ). Χρήζει υποσημείωσης ότι το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε μόλις επτά τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και Alpha Bank.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά έδειξε να κρατά τα σημαντικά επίπεδα στήριξης στην περιοχή των 880 μονάδων και αυτό δίνει ένα πρώτο δείγμα ότι ο Σεπτέμβριος μπορεί να αποδειχθεί θετικός μήνας για το Χ.Α. σύμφωνα με την άποψη του Κώστα Φέγγου.
 
Η 22α τρέχοντος που είναι οι Γερμανικές εκλογές και η 27η Σεπτεμβρίου που ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται εκ νέου τις ΗΠΑ, μπορεί να αποδειχθούν καταλυτικές ημερομηνίες για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που θα προσπαθήσει να προεξοφλήσει τις πιθανές θετικές εξελίξεις.
 
Από την άλλη τα μηνύματα από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας παραμένουν επιεικώς ζοφερά, με την υπερφορολόγηση να διατηρεί την παντελή έλλειψη ρευστότητας στην Αγορά.
 
Επόμενα θέματα που θα απασχολήσουν το Χ.Α. είναι η συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων και οι συζητήσεις με τους δανειστές της Χώρας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.
 
"Σε κάθε περίπτωση και για το επόμενο τετράμηνο, συνιστώνται επιλεκτικές κινήσεις τουλάχιστον μεσοπρόθεσμου ορίζοντα, μέχρις ότου ξεκαθαρίσουν σημαντικά θέματα που αφορούν την εγχώρια οικονομία και κατ΄ επέκταση και το Χ.Α.", αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Versal ΑΕΠΕΥ.    

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σημαντικά κέρδη στις Ασιατικές Αγορές, όπου η υποχώρηση του γεν "έδωσε" άνοδο 2,99% στον Nikkei, επιφυλακτική εικόνα στην Ευρώπη και ελεγχόμενες πτωτικές τάσεις, ενώ με θετικό βηματισμό ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, εν μέσω μικτών μηνυμάτων α από τους δείκτες PMI και ISM. Στις εταιρικές ειδήσεις, ασφαλώς και ξεχωρίζει το deal Microsoft - Nokia.
 
Ανακάμπτουν, χρυσός και πετρέλαιο.
 
Η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με ενθαρρυντικούς ρυθμούς στη Βόρειο Αμερική, την Ιαπωνία και τη Βρετανία, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης προβλέπει ότι, αφενός η Γαλλία θα καταγράφει ανάπτυξη 0,3% φέτος, έναντι αρχικής πρόβλεψης για συρρίκνωση 0,3%.
 
Επίσης η Γερμανία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί φέτος κατά 0,7% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,4%. Καλεί ωστόσο την ΕΚΤ να διατηρήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, τονίζοντας ότι ειδικότερα οι οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου χρειάζονται χαλαρή νομισματική πολιτική.
 
Για την Αμερικανική οικονομία ο Οργανισμός υποβαθμίζει τις προβλέψεις του, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 1,7% φέτος έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,9%.  
 
Στήριξη στα χαμηλά του Νοεμβρίου του 2012, δηλαδή στις 1.632/25 μονάδες εντοπίζουν οι τεχνικοί αναλυτές της Credit Suisse στην πτώση του S&P 500, σημειώνοντας ότι οι άμεσες προοπτικές για το δείκτη προϊδεάζουν για δοκιμή της αντίστασης των 1.641/44 μονάδων.
 
Σημαντικότερη αντίσταση εντοπίζεται στις 1.650/54 μονάδες, ενώ αντίθετα, τυχόν πτώση κάτω των 1.625 μονάδων θα ανοίξει το δρόμο για τη στήριξη των 1.620 μονάδων αρχικά και στη συνέχεια των 1.611 και των 1.594/93 μονάδων.
 
Για τον Euro Stoxx 50, η Credit Suisse προβλέπει μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη,  τάση η οποία θα αντιστραφεί, ωστόσο, με πτώση προς τα χαμηλά των μέσων του Ιουλίου, στις 2.654/37 μονάδες. Η ενδιάμεση στήριξη εντοπίζεται στις 2.698/97 και στις 2.674/68 μονάδες. Η αρχική αντίσταση βρίσκεται στις 2.764/67 μονάδες με κίνηση άνω των 2.792 μονάδων να ανοίγει το δρόμο για τις 2.820/25 και στη συνέχεια για το πρόσφατο υψηλό των 2.836 μονάδων. 
 

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο Ελληνικού ενδιαφέροντος, το ποσό των 1,138 δισ. ευρώ άντλησε στη σημερινή δημοπρασία 6μηνων εντόκων του Ελληνικού Δημοσίου, ο ΟΔΔΗΧ. Η μέση απόδοση παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,2% σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία του Αυγούστου.
 
Από εκεί και πέρα, το μόνο που δείχνει βέβαιο είναι ότι οι δηλώσεις - εκτιμήσεις για το Ελληνικό χρέος θα πληθαίνουν όσο θα πλησιάζουν οι Γερμανικές εκλογές (Η Ελλάδα δεν θα λάβει ούτε σεντ σε διεθνή υποστήριξη, όσο η Χώρα δεν προωθεί τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, μιλώντας στην Κάτω Βουλή).
 
Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που θεωρούν ότι ο μήνας που ξεκίνησε θα είναι αποφασιστικός για το Χ.Α., καθώς εκτός από τις Γερμανικές εκλογές και το Roadshow του Λονδίνου (πιθανόν από σήμερα ξεκίνησε μία προσπάθεια "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων), η Αγορά θα αναμένει τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της τρόικας, αλλά και τις πρώτες ενδείξεις από τους ελέγχους της BalckRock στις εγχώριες Τράπεζες.
 
H ανάκαμψη δεν έφτασε ακόμα στην Ελλάδα, αλλά τα στοιχεία βελτιώνονται και πολλά από τα "σοκ" που χτύπησαν την οικονομία διαλύονται, διαπιστώνει η Morgan Stanley σε ανάλυσή της για την Ευρώπη. Ο οίκος διαπιστώνει καθυστερήσεις στη μείωση του Δημοσίου και στις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και στη φορολογική συμμόρφωση.
 
Παράλληλα επισημαίνει ότι το τρίτο πακέτο που ετοιμάζεται για το δημοσιονομικό κενό θα κλείσει μέσω ενός άλλου που πιθανόν θα περιλαμβάνει χαμηλά επιτόκια και κάποιου είδους μετοχοποίηση χρέους. Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται δύσκολες, όπως συνέβη και στο παρελθόν, οπότε βρέθηκαν λύσεις, αλλά καταναλώθηκε πολύ "πολιτικό κεφάλαιο" τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αθήνα. Στα ρίσκα που βλέπει ο οίκος περιλαμβάνονται οι μεγάλες προκλήσεις του ίδιου του προγράμματος αλλά και το δύσκολο διεθνές περιβάλλον (απόσυρση ρευστότητας από τη FED κ.τλ.) όπως και η μικρότερη Κοινοβουλευτική πλειοψηφία της υπάρχουσας Κυβέρνησης.
 
H Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής και αν και τα προβλήματα δεν έχουν εκλείψει, οι προοπτικές πλέον δείχνουν ευοίωνες για πρώτη φορά από το 2009, εκτιμά η Euroxx στο Greel Equity Strategy.
 
Παράλληλα προσδιορίζει ως επόμενοσημαντικό καταλύτη τις αποφάσεις για την ανακούφιση του χρέους, τις οποίες προσδιορίζει για το β΄ τρίμηνο του 2014. Tονίζει ακόμη ότι στο μέτωπο της οικονομίας χρειάζεται ακόμη πολλά να γίνουν, αναφέροντας τη μείωση της φοροδιαφυγής, τη συρρίκνωση του Δημοσίου τομέα και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
 
Εκτιμά πως θα υπάρξει πολιτική μεταβλητότητα, ειδικά λόγω της επικείμενης επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, αλλά δεν βλέπει "ατυχήματα". Σε ό,τι αφορά τις μετοχές της Σοφοκλέους ξεχωρίζει ως κορυφαίες επιλογές τις ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ και Τιτάν. Από τις Τράπεζες προτιμά την Alpha Bank και υιοθετεί ουδέτερη (neutral) σύσταση.
 
Η σύνθεση του MSCI Greece που θα επηρεάσει τις εισροές κεφαλαίων από τον Νοέμβριο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τη Euroxx, θα είναι η εξής: ΟΤΕ 21%, ΟΠΑΠ 20%, Εθνική 15%, Αlpha 11%, ΔΕΗ 10%, Jumbo 10%, Folli 7% και ΕΛ.ΠΕ. 6%. Η Euroxx εκτιμά ότι οι εισρoές, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, θα ανέλθουν σε 500 εκατ. ευρώ.
 
Προχωρώντας στα επιμέρους και ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, αν χθες η ΕΥΔΑΠ "έκλεψε την παράσταση" με το χθεσινό +7,64%, σήμερα παρέμεινε στο προσκήνιο με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών των τελευταίων 27 μηνών (άλλαξαν χέρια 498606 τεμ.) Με εμφανή πωλητή, πέριξ των 6,50 ευρώ, αλλά το τελικό κλείσιμο στο ταμπλώ δείχνει ότι οι αγοραστές "επικράτησαν στα σημεία" (!)
 
Στο υψηλό ημέρας και πάνω από την σημαντική αντίσταση των 7,14 ευρώ έκλεισε ο τίτλος του ΟΤΕ, συμπληρώνοντας τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη στις τελευταίες πέντε.
 
Με κλεισίματα υψηλότερα από τα 7,48 ευρώ, εξέρχεται από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι.
 
"Η συμφωνία μετόχων με την Ελληνική Κυβέρνηση όσον αφορά τον ΟΤΕ προβλέπει την εξαγορά του εναπομείναντος ποσοστού που έχει στα χέρια του το Ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά μας για να προχωρήσουμε σε αυτή την εξαγορά". Αυτό απάντησε ο CFO του ομίλου της Deutsche Telekom, Tim Hoettges, βάζοντας τέλος στις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει το προηγούμενο διάστημα για πιθανή υποβολή πρότασης από τους Γερμανούς προς το Ελληνικό Δημόσιο.
 
Τέσσερις ανοδικές και μία πτωτική συνεδρίαση στις τελευταίες πέντε "μετρά" ο τίτλος της ΔΕΗ. Τεχνικά ζητούμενο παραμένει το κλείσιμο υψηλότερα των 7,50 ευρώ, όπου σήμερα σημείωσε το ενδοσυνεδριακό υψηλό, ενώ με κλεισίματα υψηλότερα των 8,10 ευρώ επιστρέφει σε βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση.
 
Σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι κινούνται Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, με τις δύο τελευταίες να κλείνουν ακριβώς επάνω στις επόμενες τεχνικές αντιστάσεις των 3,10 και 1,14 ευρώ αντίστοιχα, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν και σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα. Επόμενη τεχνική αντίσταση για την Εθνική στα 3,24 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,25 ευρώ.
 
Υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών έκλεισε ο τίτλος του Ελλάκτωρα. Επόμενη αντίσταση στα 2,20 ευρώ και έξοδος από την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση με κλεισίματα υψηλότερα των 2,27 ευρώ.
 
Σαφώς λιγότερο το ενδιαφέρον σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αν και θα πρέπει να επισημανθεί ότι πλήθυναν οι θετικοί ημερήσιοι πρωταγωνιστές, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.
 
Στα επιμέρους, με επιθετικούς αγοραστές ξεκίνησε της συνεδρίαση η ΕΥΑΘ φθάνοντας μέχρι τα 5,88 ευρώ. Το "κουδούνι της λήξης" βρήκε την μετοχή στα 5,64 ευρώ και στο χαμηλό ημέρας, με απώλειες 1,23%.
 
Σχετικά "φουριόζικο" το ξεκίνημα και για τον Κορρέ, όμως γρήγορα οι αγοραστές "έμειναν από δυνάμεις".
Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Αεροπορία Αιγαίου, σχετική κινητικότητα σε Σιδενόρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ιντρακόμ, Fourli, Eurobank, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο τίτλος της Κρι Κρι.
 
Νέο ιστορικό χαμηλό για τον Παρνασσό, που έκλεισε στο ανώτατο όριο πτώσης και με σημαντικό ανεκτέλεστο προς πώληση, μετά την μεταφορά της μετοχής στην κατηγορία "επιτήρησης".
 
Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές έναντι 54 πτωτικών, όμως η επιφυλακτική εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επέτρεψε σε μόλις 12 τίτλους να σημειώσουν ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, ενώ αυξητικές τάσεις επέδειξε και ο όγκος συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.335 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου με υποδεέστερη απόδοση, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσε το premium στο 1%.
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.489, 4.438 Σεπτεμβρίου, 48 Οκτωβρίου, 1 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 318,75) κινήθηκαν μεταξύ 309,5 και 320,25 μονάδων.    
     
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (50.000 Εθνική, 7.100 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.601), ΔΕΗ (1.267), Alpha Bank (2.899), Εθνική (2.125), Πειραιώς (1.791), ΟΠΑΠ (165), Eurobank (208), MIG (318), ΕΥΔΑΠ (695), ΓΕΚ (241), Ελάκτωρα (169), Μυτιληναίο (204), ΕΧΑΕ (936), Intralot (137).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap υποχώρησε στο 45% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν στα 896 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (606 δικαιώματα αγοράς και 290 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.723.035 τεμ.), Εθνική (1.552.530 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v