Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητά αύξηση τζίρου για να κινηθεί υψηλότερα

Στάση αναμονής δείχνουν να τηρούν οι διεθνείς αγορές, περιμένοντας τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο της Συρίας, αλλά και από τη Fed. Με θετικές παρακαταθήκες δείχνει να ξεκινά η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. Απαιτούμενη η αύξηση του τζίρου.

Η χθεσινή συνεδρίαση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έδωσε ένα πρώτο ζητούμενο, που για τον Γενικό Δείκτη ήταν η υπέρβαση των 920 μονάδων, ενώ στα θετικά της συνεδρίασης θα μπορούσαν να καταχωριστούν η σχετική αύξηση του τζίρου και πολύ περισσότερο η αύξηση των θετικών πρωταγωνιστών, τουλάχιστον στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, μικτά πρόσημα επικρατούν στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ πιέζονται στη συντριπτική τους πλειονότητα τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, καθώς η Fed και οι πιθανολογούμενες εξελίξεις στη Συρία συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καταρχήν συμφωνία ήρθαν οι ηγέτες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, καταλήγοντας σε σχέδιο το οποίο δίνει την άδεια στον Μπαράκ Ομπάμα να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρίας.

Από την άλλη, ο PMI υπηρεσιών της HSBC στην Κίνα σημείωσε άνοδο στις 52,8 μονάδες και διαμορφώθηκε σε υψηλό πέντε μηνών από τις 51,3 μονάδες τον Ιούλιο.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, επιφυλακτικά θετικό ξεκίνημα δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ερχόμενοι στα δικά μας, συνεχιζόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και warrants από ξένα χαρτοφυλάκια αναφέρει το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου. «Κόκκινο συναγερμό» εντοπίζουν στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών οι Αλεξάνδρα Γκίτση και Στέφανος Κοτζαμάνης.

Στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για το Ελληνικό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, που αναφέρει ότι αποχωρεί η London & Regional Properties, ενώ επανέρχεται το ενδιαφέρον της Qatari Diar.

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα της αγοράς, η οποία σύμφωνα με εκτίμηση παλαιού παράγοντα του χώρου «βάζει τα καλά της» εν όψει του RoadShow του Λονδίνου, με βάση την ανάλυση της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ο FTSE 25 θα αναζητήσει κλείσιμο άνω των 318 μονάδων για να δοκιμάσει το επίπεδο των 321. Κύρια στήριξη οι 308 μονάδες, ενώ το stop loss για τους έχοντες long θέσεις παραμένει στις 305 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, καθίσταται περισσότερο από πασιφανές ότι για να υπερκεράσει ο εν λόγω δείκτης τη δύσκολη ζώνη των 324-330, που θα σηματοδοτήσει και την έξοδό του από το βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι, χρειάζεται σημαντική ενίσχυση της μικτής αξίας συναλλαγών.

Όσον αφορά τα επιμέρους στις μετοχές του FTSE 25, τεχνικά την καλύτερη εικόνα δείχνουν να έχουν ΟΤΕ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, ΕΕΕ, Folli Follie Group, Frigoglass, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Παρά ταύτα, τις εντυπώσεις στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις συνεχίζει να κλέβει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ τόσο στο Χ.Α. όσο και στα συμβόλαια επί μετοχών, με τη συνεχή αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες τα νερά της Αθήνας σημείωσαν τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών των τελευταίων 27 μηνών, με εμφανές το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις από θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v