Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η προσοχή στον τραπεζικό κλάδο

Αναμενόμενη η χθεσινή διόρθωση. Ωστόσο ενδεχόμενη συνέχειά της δεν πρέπει να πιέσει τον Ftse 25 κάτω των 325 και τον τραπεζικό δείκτη κάτω των 145 μονάδων. Κλειδί η μετοχή της Εθνικής, που προβλημάτισε με την πτώση χαμηλότερα των 3,25 ευρώ.

Διορθωτική συνεδρίαση με μειωμένο τζίρο η χθεσινή, που έκλεισε με τον Γενικό Δείκτη στις 988,85 μονάδες. Στο σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου αναφέρονται αναλυτικά στοιχεία, τεχνικά σήματα και εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς για τη συνεδρίαση, που έβαλε φρένο στο ανοδικό σερί του Χ.Α.

Το 6 στα 6, που μετά και τη χθεσινή υποχώρηση φέρνει τον Ftse Large Cap στις 339,03 μονάδες και τον δείκτη των τραπεζών στις 157,90.

Ο μέτριος τζίρος, χαμηλότατος συγκριτικά με αυτόν της προχθεσινής συνεδρίασης, παραπέμπει εμφανώς σε επιλεκτική και μερική κατοχύρωση θέσεων -στην πλειονότητά τους βραχυπρόθεσμων και κερδοφόρων-, με τους παίκτες να κάνουν ένα πρώτο... ταμείο με την προσέγγιση των 1.000 μονάδων.

Πρόκειται περισσότερο για ψυχολογικό όριο, σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι οποίοι αποδίδουν περισσότερη σημασία στην περιοχή που οριοθετείται πάνω από τις 1.050 προς τις 1.080 μονάδες. Οι υπέρμαχοι της τεχνικής ανάλυσης έχουν λόγους πειστικούς για να συνεχίσουν τη στόχευσή τους προς αυτά τα επίπεδα τιμών, αλλά... η αγορά θέλει τις στάσεις της, τις διορθώσεις και την επιβεβαίωση σημαντικών ζωνών τιμών.

Προσωπικά θα εμμείνω περισσότερο στο ότι στη χθεσινή αναμενόμενη -ίσως και επιβεβλημένη υποχώρηση- δεν δοκιμάστηκαν οι 325 μονάδες για τον 25άρη. Όπως επίσης το κλείσιμο του τραπεζικού δείκτη πάνω από τις 145 μονάδες και τη διατήρηση της Alpha Bank πάνω από το 0,55 ευρώ.

Ωστόσο, μας χάλασε λίγο την εικόνα που έχουμε το -4,49% της μετοχής της Εθνικής όχι τόσο γιατί έγινε με 1,8-1,9 εκατ. τεμάχια, αλλά επειδή η τιμή του τίτλου υποχώρησε χαμηλότερα των 3,25, στα 3,19 ευρώ. Εδώ και καιρό (προ 10-12ημέρου) αναφερόμαστε στην ικανή και αναγκαία συνθήκη των 145 μονάδων για τον Δ.ΤΡ., των 3,25 ευρώ για την ΕΤΕ και του 0,55 για την Alpha Bank (αν και διορατικοί φίλοι-παίκτες θεωρούν το 0,75 ευρώ σημαντική περιοχή για την τραπεζική μετοχή).

Το ότι το Χ.Α. σε σημαντικό βαθμό παραμένει συγχρονισμένο με τις ξένες αγορές πιθανότατα να είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Τα ξένα χρηματιστήρια έχουν ορίζοντα προς τη μεθεπόμενη κρίσιμη Παρασκευή της 20ής Σεπτεμβρίου, την κίνηση των οποίων θα μπορούσε να ακολουθήσει το ελληνικό.

Ωστόσο, η στόχευση των 1.050 προς 1.080 μονάδες δεν είναι τόσο εύκολη κι εφικτή όσο τουλάχιστον έδειχνε μέχρι και την προχθεσινή συνεδρίαση.

Ο τραπεζικός δείκτης αποκτά περισσότερη βαρύτητα, γίνεται πλέον ισχυρός σηματωρός εστιάζοντας στην ευρύτερη περιοχή των 145 μονάδων. Ενδεχόμενη διόρθωση του κλαδικού δείκτη χαμηλότερα αυτής της ζώνης θα απαιτεί την ακόμη μεγαλύτερη προσοχή μας. Συν το ότι όπως αναφέραμε εχθές η διεύρυνση της απόκλισης-ψαλίδας μεταξύ Ftse Large Cap και Ft Mid σε βάρος του δεύτερου αποτελεί -για ορισμένους- ισχυρή ένδειξη ολοκλήρωσης ενός βραχυχρόνιου ανοδικού κυματισμού.

Κοινή εκτίμηση είναι πως πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της τρόικας (επιμένουμε πως μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις δυσάρεστες στο θέμα του ΤΑΙΠΕΔ), το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών αλλά και απ΄το αποτέλεσμα των ελέγχων της BlackRock.

Βέβαια, το τελευταίο δεν είναι τόσο άμεσο, αλλά θεωρείται ουσιαστικό καθώς θα καθορίσει το πιθανό ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων (για τραπεζική στήριξη) και το ύψος του αποθέματος (που έχει το ΤΧΣ).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v