Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση συσώρρευσης θέσεων λίγο χαμηλότερα των 1.000 μονάδων. Μικρότερη από χθες η προσφορά. Η πτώση της Coca Cola εξισορροπείται από τα κέρδη του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ. «Παλεύει» τα 3,25 ευρώ η ETE.

Νέα κόντρα πωλητών - αγοραστών χαμηλότερα των 1.000 μονάδων στο Χ.Α., κέρδη με... δόντια σε αρκετά ευρωχρηματιστήρια.

Εικόνα σχεδόν πανομοιότυπη της χθεσινής παρουσιάζουν τα πρώτα 45΄-50΄ της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται στο εύρος των 982,78 - 990,02 μονάδων.

Μέτριος ο τζίρος, σχεδόν στο μισό της χθεσινής συνεδρίασης (περίπου για το ίδιο διάστημα), που παραπέμπει σε ακόμη πιο φειδωλές κινήσεις από την πλευρά των πωλητών και σε αναμονή των εν δυνάμει αγοραστών.

Έως τις 336 μονάδες, λίγο χαμηλότερα, ο FTSE Large Cap, στην περιοχή των 160 ο τραπεζικός δείκτης. Στο εύρος των 1.034-1.041 μονάδων ο FT Mid κι η ψαλίδα παραμένει σε βάρος του 25άρη.

Σταθεροί οι αγοραστές, όπως και εχθές, περιμένουν από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών, με τις ρευστοποιήσεις να λιγοστεύουν περισσότερο μετά τις 11.20, οπότε ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ εξισορροπούσαν την τεχνητή υποχώρηση της δεικτοβαρούς CCHBC. Να συνεκτιμηθεί (και να προσεχθεί) πως από τις 23 Σεπτεμβρίου η μετοχή της Coca Cola εισέρχεται στον αγγλικό δείκτη FTSE 100.

Λογικό να βγαίνουν μικρής έκτασης πωλήσεις στη μετοχή, που σημειωτέον παραμένει κοντά στα υψηλά της των 22,84 ευρώ από την προχθεσινή συνεδρίαση. Η αποτίμηση της εισηγμένης φτάνει τα 8,13 δισ. ευρώ.

Ο δεύτερος τη τάξει ΟΤΕ αποτιμάται στα 3,75 δισ. ευρώ, με αγοραστές σήμερα στο εύρος των 7,56-7,70 ευρώ.

Σημειωτέον πως για τη μετοχή του Οργανισμού οι συναλλαγές συνεχίζονται στα υψηλά των 7,81 ευρώ από την προχθεσινή συνεδρίαση. Εμφανής ο σχηματισμός αναστροφής για τον τίτλο του, όπως μέχρι και εχθές στους τίτλους της Τιτάν και της ΕΥΔΑΠ.

Η μετοχή της Επιχείρησης με υψηλό στα 6,96 ευρώ από προχθές κάνει και σήμερα πράξεις με ισχυρό εγχώριο αγοραστή για (τουλάχιστον) δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Μετρημένες πωλήσεις, που παραπέμπουν περισσότερο σε κατοχύρωση μερικών θέσεων, παρατηρούνται στον Τιτάνα, που έγραψε νέο υψηλό εχθές στα 16,94 ευρώ.

Αναφερόμαστε σε μετοχές τάσης, με εμφανή τη βραχυμεσοπρόθεσμη προσπάθεια αναστροφής από τα ιστορικά ελάχιστά τους. Με διαγράμματα που παραπέμπουν σε διαδικασία... αποκόλλησης από μακροπρόθεσμο πυθμένα για τις αναφερόμενες μετοχές-εισηγμένες (αλλά και επιπλέον 4-6 ακόμη, που θα αναφέρονται συν τω χρόνω), δίνεται η εντύπωση πως κάτι αλλάζει, έστω κι επιλεκτικά, έστω σε μικρό βαθμό, σε λιγοστές εταιρείες.

Πρόκειται για υπό διαμόρφωση τάση και όχι για οριστική αναστροφή ευρύτερου αριθμού μετοχών. Ωστόσο, είναι μια ένδειξη που δεν μπορεί να παραβλέπεται.

Στην περιοχή των 160 μονάδων ο δείκτης των τραπεζών, με την Alpha Bank να επιβεβαιώνει μεν το μικρό προβάδισμα που έχει έναντι των άλλων του κλάδου (χρηματιστηριακά), αλλά ακόμη να μην μπορεί να υπερβεί το 0,75 ευρώ. Συνεκτιμάται πως η τιμή του ΑΛΦΑ ΤΠ διαμορφώνεται στο 1,12 ευρώ, αλλά με μέτριο τζίρο.

Μέτριες οι συναλλαγές και στο ΕΤΕΤΠ, ενώ η μετοχή νωρίτερα πέρασε έστω και οριακά τα 3,25 στα 3,26 ευρώ. Για τη μετοχή της ΕΤΕ το καλύτερο τεχνικό σενάριο θα ήταν η ταχύτερη δυνατή επαναφορά πάνω από τα 3,25 ευρώ και ακόμη καλύτερα ένα κλείσιμο πάνω από αυτήν την τιμή σήμερα-αύριο.

Στο 1,33 ευρώ ο τίτλος της Πειραιώς, παραμένει και σήμερα από τους πιο εμπορεύσιμους. Είναι ενδεικτικό πως στις 11.40 είχαν αλλάξει χέρια 1,4 εκατ. ευρώ σε σύνολο συναλλαγών 9,3 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v