Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η έκπληξη έγινε στο... τέλος

Στα υψηλά ημέρας, μια «ανάσα» από τις 1.000 μονάδες, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, με τη βοήθεια και των τελικών δημοπρασιών. Περιορίστηκε στα 50 εκατ. ο τζίρος. Υπεραπόδοση για MIG, Mυτιληναίο, κέρδη για τράπεζες. Πτώση για Τιτάνα, Τέρνα Ενεργειακή.

Σε μία συνεδρίαση με έκδηλη την νευρικότητα και τις διαθέσεις περισσότερο επιφυλακτικές, κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν η νέα βύθιση του τζίρου, που ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.

Ο Γενικός Δείκτης αλλάζοντας συνεχώς πρόσημα, κινήθηκε μεταξύ 981,45 (-0,75%) και 994,32 (+0,55%) μονάδων.

Στις 17.00 βρέθηκε στις 988,43 μονάδες (-0,04%) για να επακολουθήσουν τα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών που έκλεισαν τον Δείκτη στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 997 μονάδες με κέρδη 0,82% (!)

Μαζί με τον Δείκτη, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν και 11 μετοχές του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Σωλ. Κορίνθου, Intralot, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τόσο ο Δείκτης, όσο και οι παραπάνω Δεικτοβαρείς τίτλοι, έκλεισαν σε τιμές που δεν είχαν "δει" σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας πως όλα γίνονται σε μία εξαιρετικά "ρηχή" Αγορά όπως η Σοφοκλέους.

Από εκεί και πέρα, αφήνοντας τα εντυπωσιακά των τελικών δημοπρασιών, η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν συνεδρίαση επιμέρους τίτλων, τόσο στο ταμπλό του FTSE25, όσο και χαμηλότερα από αυτόν.

Αναφορά για τους λίγους αυτούς τίτλους θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου. Αξίζει όμως να αναφερθεί, ότι από τις μετοχές του 25αρη, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνας, ενώ αντίθετα μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Με εναλλαγές προσήμων και οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, με την προσφορά να αυξάνεται υψηλότερα των 0,5920 - 0,6080 για την μετοχή της Alpha Bank, των 3,26 - 3,36 για την Εθνική και των 1,36 - 1,41 για την Πειραιώς.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 930 μονάδων στο τέλος της περασμένης εβδομάδας έφερε το Γενικό Δείκτη με συνοπτικές διαδικασίες υπεράνω της αντίστασης των 975 μονάδων πραγματοποιώντας μάλιστα ένα μικρό αλλά αξιοσημείωτο "gap up" πάνω από τις 980 μονάδες, αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.
 
Χαρακτηριστικός είναι επίσης και ο σχηματισμός βραχυχρόνιας συσσώρευσης κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων κυρίως προς διαγραμματικό χώνεμα των τιμών.
 
Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η ανοδική καταστρατήγηση του εν λόγω σχηματισμού καθώς θα βάλει ως στόχο το επίπεδο αντίστασης των 1050 μονάδων με ένα πιθανό "μίνι" "stop"  στο όριο των 1017 μονάδων ( αποτελεί το κατά 61,8% διορθωτικό Fibonacci  επίπεδο της μεγάλης πτωτικής κίνησης από τις 1160 μονάδες στις 788 μονάδες).
 
Αναθεώρηση στο ανοδικό σενάριο θα προκαλούσε μόνο το "πτωτικό ροκάνισμα" με αυξημένο τζίρο συναλλαγών του μεγάλου ανοδικού candlestick (940 ▲ 978 μονάδες) της προηγούμενης Δευτέρας  με κλεισίματα κάτω από την περιοχή  των 960 με 950 μονάδων.  
 
Ένας πολύ ενδιαφέρον τριμηνιαίος διαγραμματικός σχηματισμός “Cup w Handle” (Κούπα με χερούλι) έχει ολοκληρωθεί στο ημερήσιο chart  τιμών  για τον FTSE ASE 25. Σχηματισμός ο οποίος έχει σπάσει ανοδικά στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς ο δείκτης έχει υπερβεί  το "χείλος",  που εκτείνεται   στη ζώνη των 330 με 335 μονάδων.
 
Το τεχνικό αυτό pattern εάν δεν αλωθεί καθοδικά με τη διάσπαση κυρίως του επιπέδου των 318 με 315 μονάδων  δίνει ως κύριο ανοδικό στόχο την περιοχή των 416 μονάδων (335 μονάδες συν το βάθος της κούπας).
 
Στατιστικά πάντως και σύμφωνα με την Αμερικάνικη βιβλιογραφία ο σχηματισμός αυτός έχει μεγάλη παρεμβατικότητα και επιτυχία εκπλήρωσης κοντά στο 74%, επισημαίνει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις μεγάλες διεθνείς Αγορές, οι περισσότερες των οποίων κινούνται σε πολυετή υψηλά, προσπαθεί να ανακάμψει το πετρέλαιο, ενώ τα νέα από το μέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ φέρνουν ασφυκτικές πιέσεις στο χρυσό.
 
Από εκεί και πέρα, ίσως αξίζουν αναφοράς κάποιες σημαντικές εξελίξεις.
 
Έτσι, μετά την υποβάθμιση της Dell σε "BB-" από "BBB", από την S&P, ακολούθησε η υποβάθμιση της Apple από τις UBS, Credit Suisse και Bank of America στον απόηχο παρουσίασης των δύο νέων μοντέλων του iPhone.
 
Η UBS προχώρησε στην υποβάθμιση των μετοχών σε "neutral" από "buy", ενώ αναθεώρησε καθοδικά και την τιμή-στόχο στα 520 δολάρια από τα 560 δολάρια προηγουμένως. Παράλληλα, οι μετοχές της Apple υποβαθμίστηκαν σε "neutral" από "outperform" από την Credit Suisse, ενώ αναθεωρήθηκαν σε "neutral" από "buy" από την Bank of America Merrill Lynch. Η J.P. Morgan από την πλευρά της διατήρησε τη σύσταση "overweight" και την τιμή-στόχο στα 494,64 δολάρια.
 
Σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg σε αναλυτές, επενδυτές και trader, το 40% δηλώνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βελτιώνεται, ποσοστό τετραπλάσιο από εκείνο του Μαΐου. Το 34% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μία από τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες (από 18% το Μάιο) που είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2009. Επίσης,το 53% των ερωτηθέντων βλέπει άνοδο του EuroStoxx 50 στο εξάμηνο.
 
Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται θετική άποψη για την πορεία του δείκτη από τον Ιούλιο του 2009. Το 54% των ερωτηθέντων, εκτιμά ότι η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα είναι πιο αδύναμη με την ολοκλήρωση των Γερμανικών εκλογών.
 
Ενώ ο κλάδος φαίνεται φθηνός τόσο σε όρους τιμής-προς-κέρδη, όσο και τιμής προς λογιστική αξία, οι αποτιμήσεις δεν είναι ελκυστικές στον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Τομέα, στο σύνολό του, καθώς οι δείκτες αυτοί δεν λαμβάνουν υπόψη τη μόχλευση των Τραπεζών, όπως τονίζουν οι αναλυτές της JP Morgan.
 
Τα "top picks" της Τράπεζας περιλαμβάνουν τις UBS, Deutsche Bank, Societe Generale, UniCredit, Caixabank, Nordea και Danske, καθώς η JPMorgan εκτιμά ότι "η Αγορά δεν έχει αποτιμήσει ακόμη την βελτιωμένη κεφαλαιακή διάρθρωση, το χρηματοδοτικό προφίλ και τις πραγματικές ταμειακές ροές ορισμένων Ευρωπαϊκών Τραπεζών".
 
Οι επιφυλακτικές προοπτικές για τις αναδυόμενες Αγορές οδηγούν την JP Morgan να υποβαθμίσει την σύστασή της για την HSBC σε "neutral" από "overweight", ενώ αναβαθμίζει την Santander σε "neutral" από "underweight".
 
"Ψυχραιμία" συστήνει στους επενδυτές η Societe Generale, εκτιμώντας ότι το ράλι των μετοχών, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία δεν έχει ακόμη τελειώσει και ότι η πολιτική της Fed δεν θα έχει τόσο σοβαρές συνέπειες ώστε να αλλάξουν οι ισορροπίες. Μπορεί η πορεία να μην είναι τόσο ομαλή, αλλά η ανοδική τάση μπορεί να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η μείωση του προγράμματος στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από τη Fed αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, το πραγματικό μήνυμα της Fed θα είναι ότι η στήριξη θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2015, επομένως οι ισορροπίες στις Αγορές δεν αναμένεται να αλλάξουν δραματικά.
 
Παράλληλα, τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η αντίστοιχη της Ιαπωνίας θα συνεχίσουν τις υποστηρικτικές τους πολιτικές, ενισχύοντας τις Αγορές και τροφοδοτώντας τις ανοδικές τάσεις.
 
Σε 10 εκατ. μετοχές ή 315 εκατ. δολάρια εκτιμάει η Citigroup τις πιθανές εισροές των παθητικών διαχειριστών κεφαλαίου στη μετοχή της Coca Cola HBC εξαιτίας της αναμενόμενης εισόδου της στο δείκτη FTSE 100 στην Αγορά του Λονδίνου, από το κλείσιμο στις 20 Σεπτεμβρίου και οι αναλυτές της Citigroup πιστεύουν ότι αυτό θα οδηγήσει τη μετοχή υψηλότερα σε πολύ βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.
 
Παρά ταύτα, διατηρούν την τιμή στόχο των 17 Βρετανικών λιρών ως στόχο για τους επόμενους 12 μήνες (περίπου 20 ευρώ) έναντι 19,13 λίρες στις 11 Σεπτεμβρίου, με την σύσταση "ουδέτερη".

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιφυλακτικός εμφανίζεται στο ενδεχόμενο τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου, DIW, Ferdinand Fichtner. Επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ακόμα αφερέγγυα και έτσι αιτιολογεί το γεγονός ότι ένα νέο πακέτο διάσωσης δεν θα την βοηθήσει να λύσει τα προβλήματα χρέους της, αλλά αντιθέτως θα βοηθούσε ένα "κούρεμα". Χωρίς "κούρεμα" ή κάποια άλλου είδους αναδιάρθρωση η Ελλάδα θα είναι καταδικασμένη να κάνει πάλι τα ίδια λάθη.
 
Ταυτόχρονα προειδοποιεί πως αν υπάρξει τελικά ένα νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, δε θα είναι το τελευταίο.
 
Ανώτερα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει τα κέρδη της Εθνικής στο β΄ τρίμηνο η Bank of America, τονίζοντας ωστόσο ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή λόγω των εγχώριων δραστηριοτήτων αλλά και της Finansbank. Τα κέρδη της Εθνικής θα ανέλθουν στα 313 εκατ. ευρώ το 2014 και στα 733 εκατ. το 2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οίκου.
 
Στο εφιαλτικό ποσοστό 27,9% ανήλθε η ανεργία τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Κινήθηκε ανοδικά για έναν ακόμα μήνα, κόντρα στα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας που δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες δημιουργούνται καθαρές θέσεις εργασίας (προσλήψεις μείον απολύσεις - αποχωρήσεις). Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο του 2013 ανήλθε στο 27,9 έναντι 24,6% τον Ιούνιο του 2012 και 27,6% τον Μάιο του 2013.
 
Αν και η εγχώρια ζήτηση παραμένει περιορισμένη, η χρηματοδότηση της οικονομίας ανεπαρκής και η φορολογία υπέρ το δέον αποτρεπτική της οικονομικής δραστηριότητας, η οικονομία φαίνεται να ξαναβρίσκει την ισορροπία της, σημειώνει η Alpha Bank. Οι αναθεωρήσεις στις προβλέψεις για την Ελληνική οικονομία αναμένεται να αποτελέσουν και προάγγελο της αναβάθμισης της Χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, τονίζει η Alpha.
 
Σημειώνει ωστόσο ότι παρά την ανάκαμψη της οικονομίας που έχει ήδη αρχίσει, η περίοδος που θα απαιτηθεί για ικανοποιητική απορρόφηση του πολύ μεγάλου αριθμού των ανέργων που προέκυψε τα τελευταία χρόνια, θα είναι αρκετά μεγάλη.
 
Μεταφερόμενοι στο Χ.Α. και σύμφωνα με την άποψη παραγόντων της Αγοράς, για τις επόμενες συνεδριάσεις η συσσώρευση του Γενικού Δείκτη κοντά στην τρέχουσα περιοχή προβάλει ως το πιο πιθανό σενάριο. Η υπέρβαση της ζώνης των 1000 μονάδων θα πραγματοποιηθεί μόνο με νέα δεδομένα που θα συνδέονται είτε με τους φετινούς στόχους του προϋπολογισμού, είτε με κάποιου είδους αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης.
 
 
Το επίπεδο 975-1015 είναι πολύ σημαντικό για τον Γενικός Δείκτη και αν το τέλος Σεπτεμβρίου το βρει να διασπαστεί ανοδικά, είναι πολύ θετικό γεγονός για την συνέχεια, μιας και σπάει την 9μηνη συσσώρευση.
Όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή συνεδρίαση ήταν περισσότερο επιμέρους τίτλων. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν τρεις τίτλοι από τον FTSE25 και άλλοι δύο από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.
 
Ξεκινώντας από τις πιο Δεικτοβαρείς μετοχές, η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει να συγκεντρώνει σημαντικό κομμάτι του ενδιαφέροντος, περισσότερο από εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ο τίτλος κινείται σε υψηλά 51 μηνών και αν διασπάσει ανοδικά την θεωρούμενη ισχυρή αντίσταση των 7,20 ευρώ (βοηθούσης της ειδησεογραφίας, για καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου), θα δημιουργήσει όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.
 
Οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, για τον τίτλο του Μυτιληναίο, δεν είναι και λίγες, ενώ σήμερα ο τίτλος διακίνησε τον μεγαλύτερο όγκο των τελευταίων 63 συνεδριάσεων. Σημαντική η υπέρβαση της αντίστασης στα 5,20 ευρώ, προκειμένου να μην διαψευστούν για πολλοστή φορά οι αισιόδοξοι.
 
Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον ΟΠΑΠ, που έχει σαν επόμενη τεχνική αντίσταση στα 8,40 ευρώ.
 
Στα "χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ", πέντε ανοδικές και μία οριακά αρνητική, "μετρά" στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος. Όμως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, η προσφορά μόνο ευκαταφρόνητη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
 
Τέλος, τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις καταγράφει ο τίτλος της Σαράντης, απειλώντας υψηλά 47 μηνών, που θα τα είχε καταρρίψει αν δεν είχε υποχωρήσει σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 5,35 ευρώ.
 

----ΧΠΑ

Σταθεροποιητική συνεδρίαση, με τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη να βυθίζονται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασαν τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.786 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου υποαπέδωσε έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, κλείνοντας με discount 0,66%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με υπερτίμηση έως και 0,51%.
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.758, 1.548 Σεπτεμβρίου, 193 Οκτωβρίου, 5 Νοεμβρίου και 12 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 339,5) κινήθηκαν μεταξύ 337,75 και 344 μονάδων.
 
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (15.000 ΔΕΗ, 5.000 Μυτιληναίος, 12.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (602), ΔΕΗ (1.031), Alpha Bank (3.827), Εθνική (1.537), Πειραιώς (3.694), ΟΠΑΠ (341), ΓΕΚ (1.425), Μυτιληναίο (1.729), Eurobank (352), MIG (834), Ελλάκτωρα (1.180), Ελ. Πετρέλαια (213), Τέρνα Ενεργειακή (1.880), Intralot (170), Frigoglass (146), EEE (191).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, εξ ίσου περιορισμένο ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 όπου σημειώθηκαν μόλις 208 δικαιώματα (140 calls και 68 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα μειώθηκε στο 41%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.526.335 τεμ.), Εθνική (1.699.930 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v