Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές διαθέσεις στη Σοφοκλέους

Απώλειες καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο, ενώ οριακά χαμηλότερα των 160 μονάδων κινείται ο τραπεζικός δείκτης. Πιέσεις σε ΔΕΗ, Πειραιώς, Alpha Bank. «Παλεύει» τα 3,25 ευρώ η Εθνική. Κέρδη για ΕΥΔΑΠ, υπεραποδίδει για δεύτερη συνεδρίαση η MIG.

Κλίση προς τις 985 μονάδες έχει πάρει το Χ.Α., με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο σταδιακά μετά τις 12.00-12.15. Προς τις 335 μονάδες διορθώνει ο FTSE Large Cap, στην περιοχή των 1.035-1.040 μονάδων ο FT Mid. Απώλειες και για τον τραπεζικό δείκτη, που υποχωρεί οριακά χαμηλότερα των 160 μονάδων.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως η πτωτική κίνηση της αγοράς πραγματοποιείται με συναλλαγές αξίας 15,5 εκατ. ευρώ (στις 13.15), από τα οποία μάλιστα τα 3,7-3,8 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στην Πειραιώς.

Στο προσυνεδριακό σχόλιο του euro2day.gr είχε γίνει εκτενέστερη αναφορά σε πακέτα μετοχών και warrants της Πειραιώς στη χθεσινή συνεδρίαση.

Πιέσεις και στη μετοχή της Alpha Bank, που γυρίζει προς το 0,57 ευρώ, αδυνατώντας -σε αυτήν τη φάση- να υπερβεί το 0,60 ευρώ. Αντιθέτως, συγκριτικά καλύτερη η συμπεριφορά για τον τίτλο της Εθνικής, που παλεύει για τα 3,25 ευρώ. Με συναλλαγές 1,6-1,7 εκατ. ευρώ και αγοραστές έως τα 3,28 ευρώ.

Μέτριος ο τζίρος, που τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν παραπέμπει σε μαζικότερες ρευστοποιήσεις θέσεων, παρά (περισσότερο) σε συνέχιση κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών στις παρυφές των 1.000 μονάδων.

Από τεχνική πλευρά, άλλωστε, ο μεν Γ.Δ. έχει περιθώριο διολίσθησης μέχρι τις 950 μονάδες -στη χειρότερη περίπτωση- και ο 25άρης προς τις 325 μονάδες, χωρίς να μεταβάλλεται η τελευταία βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά.

Ωστόσο, στο τριήμερο 11-13 Σεπτεμβρίου φαίνεται πως αρκετά «ισχυρά χέρια» δεν επιδιώκουν και δεν επιθυμούν άμεση συνέχιση της κίνησης προς τις 1.050 μονάδες. Τουλάχιστον χωρίς να πληρούνται στοιχειώδεις προϋποθέσεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν την... κόπωση του Χ.Α. και στην έλευση της τρόικας (στις 23/9 ξεκινά η αξιολόγηση), στη λογική διάθεση κατοχύρωσης μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων μία Παρασκευή πριν από το triple witching της ερχόμενης εβδομάδας. Και βεβαίως λίγες μέρες πριν από την έλευση του κλιμακίου της DGCom στην Αθήνα.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της σημερινής συνεδρίασης -αλλά και από αυτήν των προηγούμενων δύο- παρατηρείται μια προσπάθεια διατήρησης δυνάμεων σε μάλλον λογικά -σε αυτήν τη συγκυρία- επίπεδα αποτίμησης του Χ.Α.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο πριν από τις 13.30 από τις 25 μετοχές του δείκτη μόλις τέσσερις αντιδρούν ανοδικά, με τη MIG να υπεραποδίδει και άλλες τέσσερις να παραμένουν σταθερές. Τεχνικά, για την πλειονότητα των μετοχών του 25άρη η βραχυπρόθεσμη τάση δεν ακυρώνει το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης της τιμής σε αυτή ή σε δεύτερη φάση.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σημειώνονται στη μετοχή του Υγεία, αλλά και σε Eurobank, Attica Bank.

Σε στάση αναμονής τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μικρότερες απώλειες ο DAX στη Φρανκφούρτη, ήπια πίεση για το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v