Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα στο... χιλιάρικο

Το Χ.Α. παραμένει στην περιοχή των 1.000 μονάδων, αναζητώντας κίνητρα-αφορμές και τζίρο πάνω από 50 εκατ. ευρώ για να επιχειρήσει την υπέρβαση. Κλειδί οι τράπεζες (οι 163-165 μονάδες για τον κλαδικό δείκτη) και η υπερκάλυψη των 3,25 ευρώ για την Εθνική.

Επανήλθε ανοδικά το Χ.Α., μετά τη... στάση της Τετάρτης, τερματίστηκε το ανοδικό σερί του S&P, το πετρέλαιο παραμένει σε συγκριτικά υψηλά επίπεδα -παρότι έχει απομακρυνθεί προσώρας το ενδεχόμενο άμεσης επέμβασης στη Συρία- κι η κινητικότητα στις τράπεζες εντείνεται -εν όψει της έλευσης του κλιμακίου της DGCom- στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Χρηματιστηριακά, στο Χ.Α. επιχειρείται να αφομοιωθούν τα όποια κέρδη της τελευταίας ανοδικής κίνησης, που έφερε τον Γενικό Δείκτη οριακά υψηλότερα του φράγματος των 1.000 μονάδων (ενδοσυνεδριακά), κι αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες επιμένουν στο ποντάρισμα προς τις 1.050 μονάδες με τελικό στόχο τις 1.080.

Σε σχετικό θέμα του ο Γιώργος Α. Σαββάκης κάνει λόγο για παιχνίδι για γερά νεύρα, επισημαίνοντας την ανάγκη εισροής νέας ζεστής ρευστότητας στην αγορά ώστε να κερδηθεί το στοίχημα. Όσον αφορά τον χαμηλό τζίρο των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, εχθές δεν ξεπέρασε τα 49,8 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι οι συναλλαγές ήταν περιορισμένες στη διόρθωση της 11ης/9 (άρα φειδωλή και προσεκτική προσφορά), ενώ φάνηκε να «τσιμπάνε» προς το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, οπότε και κερδήθηκε η τάση.

Από τεχνική πλευρά, η μετοχή της Εθνικής δεν μας έκανε τη χάρη στο κλείσιμο, καθώς διαμορφώθηκε στα 3,23 ευρώ, ωστόσο ενδοσυνεδριακά αντέδρασε έως τα 3,26. Με αγοραστές, εάν δει κάποιος το διάγραμμα συναλλαγών, προς τα τελευταία 30΄- 45΄της συνεδρίασης.

Για την Εθνική το ενδιαφέρον της Bank of America κι η ιδιαίτερη αναφορά στη Finansbank μόνο τυχαία δεν θεωρούνται από ανθρώπους της αγοράς. Πάντως, το γεγονός ότι τελευταία έχουν ανέβει στροφές και εμφανίζονται αγορές για λογαριασμό τελικών πελατών πέραν του Ατλαντικού ενδεχομένως να έχει τη σημασία του.

Εκπληρώθηκαν όμως οι άλλοι δύο όροι της «ικανής και αναγκαίας» συνθήκης που έχει τεθεί ως γνώμονας της βραχυπρόθεσμης προσέγγισής μας. Στις 159,85 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών -διατηρείται πάνω από τις κρίσιμες 145 μονάδες-, κλείσιμο στο 0,585 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank. Στο 1,33 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, με αυξημένους τζίρους η Eurobank κι η Attica Bank από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ο κλάδος παραμένει στο προσκήνιο, εκ των πραγμάτων θα μείνει και την επόμενη εβδομάδα (κυρίως λόγω της DGCom), οπότε και κατά πάσα βεβαιότητα θα δοθεί και το πράσινο φως της τρόικας για το πρόγραμμα γενναίας εθελουσίας εξόδου της Εθνικής (θα μπορούσε να καλύψει ακόμη και 2.200 εργαζόμενους του ομίλου). Ενώ στη συνέχεια αναμένονται με ενδιαφέρον τα στοιχεία των ελέγχων της BlackRock.

Το ότι η Ελλάδα δεν ήταν μεταξύ των κύριων θεμάτων συζήτησης στο άτυπο eurogroup του Βίλνιους, επειδή το Βερολίνο δεν θέλει να διαταραχθεί στο ελάχιστο η τελική διαδρομή προς τις γερμανικές εκλογές, επιβεβαιώνει το ποιος κάνει παιχνίδι και με τι όρους στην ηπειρωτική Ευρώπη. Και σε ποιο περιβάλλον συνεχίζει να κινείται (και) η Ελλάδα και το Χ.Α.

Επιχειρηματικά, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του Σαράντη (εκτενής αναφορά από την Πέννυ Κούτρα), καθώς ενισχύεται στρατηγικά ο ελληνικός όμιλος, η έγκριση του συμπληρωματικού ενημερωτικού της Τηλέτυπος από την Κεφαλαιαγορά, οι επαφές της Socar στην Αθήνα, η επιμονή της κυβέρνησης για πώληση «πακέτο» της ΛΑΡΚΟ κι οι ζυμώσεις και οι μεθοδεύσεις στον κλάδο των «υδάτων».

Φτωχή η επιχειρηματική επικαιρότητα, και αυτό αποτυπώνεται και στο... ταμπλό, ενώ βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον μπορεί να παρουσιάζουν οι συναλλαγές σε πακέτα που γίνονται στις τελευταίες συνεδριάσεις. Θυμίζουμε πως εχθές άλλαξαν χέρια δύο των 100.000 μετοχών στα 7,91 ευρώ στον ΟΠΑΠ. Έγιναν επίσης ένα των 822.000 και ένα των 1.00.000 τεμαχίων στη μετοχή της Πειραιώς (στο 1,33 και στο 1,3338 ευρώ) αλλά και ένα του 1.200.000 τεμαχίων ΠΕΙΡ ΤΠ στο 0,755 ευρώ. Επίσης και δύο πακέτα σε Jumbo και Frigoglass.

Τεχνικά, για την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και μία Παρασκευή πριν από το triple witching της επόμενης, θα είχε ενδιαφέρον το κλείσιμο της Εθνικής πάνω από τα 3,25 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές, η υπέρβαση των 163-165 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη και η επαναφορά του Γ.Δ., επίσης σε κλείσιμο, πάνω από τις 1.005 μονάδες. Με τζίρο τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v