Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έσβησαν οι... μηχανές στο Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση στο ΧΑ που παραμένει σε «επαφή» με τις 1.000 μονάδες. Σε λίγους τίτλους περιορίστηκε το επιλεκτικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Ισχυρά κέρδη για MIG και ΕΥΔΑΠ, πιέσεις στις τράπεζες. Έρχεται εβδομάδα παραγώγων και Fed.

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ο τζίρος υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα, μετά την επαφή του 1000ρικου και την διανομή χαρτιών και αυτό μόνο σαν θετική εξέλιξη δεν είναι για την Αγορά, την ώρα που είναι κοινή πεποίθηση ότι η μικτή αξία συναλλαγών είναι ο καταλύτης που σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα καθορίσει την πορεία του Γενικού Δείκτη και θα δείξει αν υπάρχουν οι δυνατότητες για κίνηση προς τις 1050 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση φθοράς και απόλυτα επιλεκτικού ενδιαφέροντος για τίτλους που θα αναλυθούν στη συνέχεια του σχολίου, έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων έξι συνεδριάσεων και μάλιστα από τα συνολικά 40,5 εκατ. τα 4,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡΤΠ).

Το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις επτά τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε Πειραιώς, Εθνική, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και το warrant της Alpha Bank.

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με στατιστικά, η σημερινή συνεδρίαση ολοκλήρωσε μία θετική εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 5,55% και τον Τραπεζικό κέρδη 6,97%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 9,2%, ενώ ο Τραπεζικός σημειώνει απώλειες 31,45%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το road show της ΕΧΑΕ έφερε τζίρους και ενδιαφέρον στην Αγορά αφυπνίζοντας την κατάσταση των περισσοτέρων Δεικτοβαρών μετοχών  την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.
 
Η δυναμική ωστόσο που εκδηλώθηκε στο ξεκίνημα της εβδομάδας είχε φθίνουσα πορεία καθώς η πορεία των τζίρων έδειξε περιορισμό του ενδιαφέροντος και ενδεχομένως κάποιο σκεπτικισμό ενόψει της επίσκεψης της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα και των ανοικτών θεμάτων που θα κληθεί να καλύψει η Κυβέρνηση ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.
 
Η Αγορά έφθασε τις 1.000 μονάδες κυρίως με Τράπεζες οι οποίες πλέον βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις ενσώματες λογιστικές αξίες που όσο νάναι περιορίζουν το ενδιαφέρον κάποιων πιο "σοφιστικέ" κεφαλαίων που κινούνται με βάση τα θεμελιώδη δεδομένα των εταιρειών.
 
Τα καλά μακροοικονομικά νέα από το μέτωπο του πλεονάσματος και της επιβράδυνσης της πτώσης του ΑΕΠ μπορεί να δημιουργούν προϋποθέσεις αναβαθμίσεων της Ελληνικής οικονομίας φαίνεται ωστόσο ότι οι αξιολογητές θα περιμένουν το πόρισμα της τρόικας πριν αλλάξουν στάση, ενδεχόμενο το οποίο μεταθέτει την "επόμενη καλή είδηση" για τις αρχές Οκτωβρίου.
 
Μια άλλη ίσως παράμετρος που λειτουργεί ανασταλτικά για την Ελληνική Αγορά είναι η αλλαγή της βαρύτητας που είχαν οι Ελληνικές μετοχές στο ίδιο επίπεδο του Γενικού Δείκτη. Μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου των Τραπεζών η αγορά σε επίπεδα δείκτη 1.000 μονάδων είναι 53% ακριβότερη σε αξία, καθιστώντας πιο δύσκολη την κίνηση των μετοχών προς υψηλότερα επίπεδα.
 
Είναι ενδεικτικό ότι η κεφαλαιοποίηση στα φετινά υψηλά της Αγοράς των 1.152 μονάδων ήταν 48,2 δισ ευρώ όταν στις 1.002 μονάδες της περασμένης Τρίτης η κεφαλαιοποίηση όλων των εταιρειών του Χ..Α διαμορφώθηκε στα 61 δισ ευρώ. Η απόκλιση αυτή εξηγεί σε κάποιο βαθμό την δυσκολία που ενδεχομένως υπάρχει στην επέκταση της ανοδικής τάσης συμβάλλοντας ενδεχομένως στην διαμόρφωση πιο συντηρητικών διαχειριστικών τακτικών. 
 
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε έως τις 1002 μονάδες μετά από ένα ράλι έξι ημερών για να διορθώσει φυσιολογικά έως τις 981 μονάδες. Μετά ένα μήνα διαπραγμάτευσης σε ουδέτερες ζώνες οι ταλαντωτές εισήλθαν σε υπεραγορασμένες ζώνες εμφανίζοντας παράλληλα έντονες ανοδικές αποκλίσεις.  Ο τζίρος την εβδομάδα που πέρασε παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις αφού κινήθηκε μεταξύ 150 και 40 εκατ. ευρώ γεγονός που δεν βοηθά ιδιαίτερα μια συστηματική κίνηση.
 
Από την άλλη πλευρά οι πωλητές δεν έδειξαν επιθετικότητα ακόμα και στην κατοχύρωση των αξιόλογων αποδόσεων που εμφανίζει η Αγορά από τις αρχές Αυγούστου και παρά την προσέγγιση της κομβικής, για την ψυχολογία, ζώνης των 1.000 μονάδων.
 
"Συμπερασματικά για την ερχόμενη εβδομάδα θα κλίναμε υπέρ ενός σεναρίου μετριοπαθούς διόρθωσης έως τις 940 – 950 μονάδες όπου η υπεραγορασμένη εικόνα θα αποφορτιζόταν επαρκώς και ο Γενικός Δείκτης θα έχτιζε μια ισχυρότερη δομή για να ξαναδοκιμάσει την αντίσταση των 1000 μονάδων" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος τεχνικής ανάλυσης της Beta Sec.

Παράγωγα και Fed στο επίκεντρο

Μικτά πρόσημα σε Ασία και στο ξεκίνημα της Wall Street, ελεγχόμενες απώλειες στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και κυρίαρχο συναίσθημα η στάση αναμονής, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα (Παρασκευή) λήγουν οι σειρές Παραγώγων επί μετοχών και δεικτών για τον μήνα Σεπτέμβριο στα διεθνή Χρηματιστήρια (και στο Χ.Α.), ενώ στις 18-19 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η Fed, οι αποφάσεις της οποίας αναμένεται να αποτελέσουν τον καταλύτη για την βραχυμεσοπρόθεσμη τάση στις Αγορές Μετοχών και Εμπορευμάτων, αλλά και στις ισοτιμίες νομισμάτων.
 
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ο οίκος αξιολόγησης Dagong υποβάθμισε σε "ΑΑ+" την Ολλανδική οικονομία. Το outlook της Χώρας υποβαθμίστηκε σε "αρνητικό" από "σταθερό" προηγουμένως.
 
Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι από τους μεγάλους διεθνείς οίκους προχωρούν σε προβλέψεις, όχι μόνο για την πιθανή απόφαση της Fed, αλλά και για την "επόμενη μέρα" στις Αγορές.
 
Οι αναπτυσσόμενες Χώρες εμφανίζουν τις χειρότερες επενδυτικές προοπτικές, καθώς οι προσδοκίες για υψηλότερη ανάπτυξη στρέφει το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Bloomberg. Aναλυτικά, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Κίνα ήρθαν τελευταίες στη δημοσκόπηση του Βloomberg σε αναλυτές και traders για τις Χώρες με τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες. Την ίδια ώρα το ποσοστό των ερωτηθέντων που βλέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια από τις δύο καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες αυξήθηκε στο 34%, η καλύτερη επίδοση από τότε που ξεκίνησε η έρευνα. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ έφτασε στο 51%.
 
Η Citigroup, εκτιμά ότι η Fed θα προχωρήσει σε "tapering" ύψους $10-$15 δισ. στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι ουδέτερο ή ελαφρώς επιθετικό για τις Αγορές, σε σχέση με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν. Η Citi εκτιμά ότι το μοναδικό γεγονός που θα υποδήλωνε μια χαλαρότητα, θα είναι η αναβολή του "tapering" για το μέλλον. Αυτό θα ήταν πολύ θετικό για τα νομίσματα που είναι ευαίσθητα στη χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed και θα αποτελούσε ένα ισχυρό σήμα αγορών αυτών των νομισμάτων. Παρόλα αυτά, η Citi εκτιμά ότι το σενάριο της χρονικής αναβολής, δε συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες. Ισχυρά επιθετικό σήμα για το δολάριο θα ήταν να υπάρξει "tapering" μεγαλύτερο από $15 δισ. Αν αυτό το σενάριο ισχύσει, τα πιο ευαίσθητα νομίσματα θα είναι τα AUD, NZD, CAD και JPY.
 
Η Société Générale τονίζει ότι η "το ριμπάουντ του χρυσού τελείωσε" και ενημέρωσε τους πελάτες της να πουλήσουν το χρυσό με στόχο τα $ 1,200. Όπως τονίζει, αναμένει ότι οι ισχυρές πωλήσεις ETF χρυσού θα επανέλθουν σύντομα στο προσκήνιο καθώς η Συρία δεν είναι πλέον "bullish" παράγοντας και η Fed θα ξεκινήσει την μείωση του προγράμματος αγοράς assets κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου . Οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναμένουν από την Fed να αρχίσει σταδιακή μείωση κατά την συνεδρίαση αυτή, ξεκινώντας με 10 δισ. δολάρια.
 
Ο χρυσός διατρέχει τον κίνδυνο να διολισθήσει κάτω από τα 1000 δολάρια η ουγγιά, υποστηρίζει η Goldman Sachs, την ώρα που, από τη μια η Fed ετοιμάζεται να υιοθετήσει σφιχτή νομισματική πολιτική και, από την άλλη, σημειώνεται βελτίωση στα οικονομικά στοιχεία. Παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις για το όριο του Αμερικανικού χρέους και τη Συριακή κρίση ευνοούν την Αγορά χρυσού αυτή τη στιγμή, ο εντούτοις το πολύτιμο μέταλλο θα υποχωρήσει το επόμενο έτος. Ο στόχος της Goldman για το 2014 φτάνει τα 1.050 δολάρια/ουγγιά, ενώ υπάρχει περίπτωση να κινηθεί περαιτέρω καθοδικά.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο Ελληνικού ενδιαφέροντος, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 20 Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.
 
Μετά την αξιολόγηση της τρόικας θα μπουν στο τραπέζι συγκεκριμένα μεγέθη για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδαςδήλωσε ο Όλι Ρεν. 
 
Θα μιλήσουμε για το θέμα του χρηματοδοτικού κενού της Χώρας, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, πρόσθεσε με τη σειρά του ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Dijsselbloem.
 
Όσον αφορά το Χ.Α. και την εβδομάδα "ειδικών συνθηκών" που έρχεται λόγω Παραγώγων και Fed, μάλλον αναμένεται να τηρηθελι η παράδοση που θέλει ο ερχομός της τρόικας να φέρνει στο Χ.Α. νευρικότητα και στάση αναμονής. Είναι εμφανής η στάση των αγοραστών που δεν βιάζονται να τοποθετηθούν. Το πιο πιθανό είναι ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί κοντά στη περιοχή των 990 με 950 μονάδων, χωρίς να αποκλείονται επιμέρους διαφοροποιήσεις από λίγους τίτλους, την κίνηση των οποίων η στήλη θα προσπαθήσει να παρακολουθήσει από κοντά.
 
 
Πιθανότατα, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να "προσέχουν" τα κλεισίματα και τις διορθώσεις, απορροφώντας έντεχνα την προσφορά και "πειράζοντας" τους Δεικτοβαρείς τίτλους.
 
Προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, όχι τόσο για την νέα υποχώρηση του τζίρου, αλλά πολύ περισσότερο για την "ποιότητα" των χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τονίζοντας ότι "λείπουν τα χαρτοφυλάκια μακράς πνοής", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Πλέον οι "παίκτες" επιδιώκουν το γρήγορο κέρδος, διότι ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Αγορά και την οικονομία, κάτι που θα χρειαστεί πάρα πολύ καιρό.
 
Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε στο σχόλιο, λίγοι ήταν οι τίτλοι, εντός και εκτός 25αρη, που συνεχίζουν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον και αξίζουν λεπτομερέστερης αναφοράς.
 
Ξεκινώντας από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν ΕΥΔΑΠ και MIG. Αντίθετα δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Eurobank Properties, Intralot, Motor Oil.
 
Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο τίτλος της "νέας" ΕΕΕ, από τις 29/4/2013 που "ντεμπουτάρησε" στο Χ.Α., με την αμέσως επόμενη τεχνική αντίσταση να οριοθετείται στα 24,00 ευρώ.
 
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της MIG, με σημαντική αύξηση των συναλλαγών. Ο τίτλος υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 0,3740 ευρώ.
 
Νέα υψηλά 51 μηνών για την μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία στην σημερινή συνεδρίαση ήλθε σε επαφή με την σημαντική αντίσταση των 7,20 ευρώ και έκλεισε λίγο χαμηλότερα με πυκνές συναλλαγές. Αν η μετοχή διαπεράσει τα 7,20 και 7,50 ευρώ, δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για minimum κίνηση προς τα 8,70 ευρώ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κινητικότητα στον τίτλων των "Νερών της Αθήνας" δίνει αντανακλαστική κίνηση και στα "Νερά της Συμπρωτεύουσας".
 
Χαμηλότερα του 25αρη, επιμένουν οι αγοραστές στον τίτλο της Τρ. Ελλάδος αυξάνοντας και τον όγκο συναλλαγών. Τεχνικά, αν ο τίτλος υπερκεράσει τα 15,00 ευρώ, δύσκολα θα σταματήσει πριν βάλει σε δοκιμασία την επόμενη αντίσταση στα 17,00 ευρώ.
 
Κινητικότητα και στον χώρο της Υγείας, με το Υγεία να "μετρά" πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση σημείωσε το τίτλος του Ιασώ. Στην περίπτωση του Ιασώ, αξίζει υποσημείωσης ο επιθετικός αγοραστής που εμφανίστηκε μετά τις 15.34, κλείνοντας την μετοχή στα υψηλά ημέρας, στο ανώτατο όριο ανόδου και με αξιοπρόσεκτο ανεκτέλεστο.
 
Τέλος ακόμα χαμηλότερα και με ελάχιστες συναλλαγές, συνεχίζεται η πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει στην Paperpack, από τα 0,6600 ευρώ (κλείσιμο 4/9), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο ΚΛΜ αυξάνοντας κάπως και τις συναλλαγές.

---ΧΠΑ

Οριακά θετική συνεδρίαση, στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται ελαφρώς στα συμβόλαια του δείκτη και να μένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.167 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου, με σχετικά καλύτερη απόδοση έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή.
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.102, 1.491 Σεπτεμβρίου, 570 Οκτωβρίου, 0 Νοεμβρίου και 41 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 340,25) κινήθηκαν μεταξύ 339,25 και 344,25 μονάδων.
 
 
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (481), ΔΕΗ (842), Alpha Bank (3.706), Εθνική (2.045), Πειραιώς (2.737), ΟΠΑΠ (232), ΓΕΚ (3.363), Μυτιληναίο (504), Eurobank (331), MIG (2.103), Ελλάκτωρα (535), ΟΛΠ (551), Σωλ. Κορίνθου (384), ΕΥΔΑΠ (410), Σιδενόρ (263).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE υποχώρησε στο 38%, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να μένει χαμηλά, στα 304 δικαιώματα (269 calls και 35 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.526.335 τεμ.), Εθνική (1.699.930 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 52.956 συμβόλαια λήξεως Σεπτεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v