Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπαθεί για λίγο υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης

Ανεβάζει στροφές σιγά-σιγά η αγορά με τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.190 και τον FT25 μέχρι τις 395 μονάδες. Υπεραπόδoση για ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Intralot, MIG, ΕΥΔΑΠ. Νέα άνοδος και πακέτα στα Folli Follie.

Με προσεκτικές κινήσεις, στα πρώτα 35-40΄ της συνεδρίασης, επιχειρείται να δημιουργηθεί και πάλι σχετική μεταβλητότητα για βασικούς δείκτες και μετοχές, μετά τη νηνεμία της χθεσινής ημέρας.

Ήδη οι συναλλαγές είναι κατά τι περισσότερες από εχθές, ο Γενικός Δείκτης έχει ολοκληρώσει έναν πρώτο σχηματισμό (μορφής V), ενώ σε συγκεκριμένες μετοχές οι αγοραστές έχουν ελαφρύ προβάδισμα.

Με χαμηλό στις 1.173,22 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 1.185, ενώ ο FT25 από τις 388,49 προς τις 393 μονάδες. Με συναλλαγές και σήμερα στη μετοχή της Πειραιώς, των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, όλως περιέργως συγκριτικά μέτριες σε Εθνική και Alpha Bank, και με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ στη μετοχή του Folli Follie.

Για την FFG να πούμε πως έχουν περάσει τρία πακέτα (συνολικά των 63.000 τεμαχίων στα 21,25 ευρώ), ενώ θυμίζουμε τα πακέτα με premium που γίνονται τακτικά τις τελευταίες ημέρες. Στον όμιλο και τα επιχειρηματικά βήματά του αναλυτικά αναφέρεται η Πέννυ Κούτρα. Το FFG μπορεί να θεωρηθεί περίπτωση ενδεικτική μιας ολιγομελούς ομάδας επιχειρήσεων με ισχυρό «επώνυμο» σε αρκετές διεθνείς αγορές και ελκυστική ιστορία για τα λεγόμενα ξένα κεφάλαια.

Συν τω χρόνω με γνώμονα και τα οικονομικά αποτελέσματα διαμορφώνεται πληρέστερη εικόνα για τις εισηγμένες. Όπως σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης «... για ένα ακόμη τρίμηνο τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών επηρεάστηκαν από τη βαθιά οικονομική κρίση που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία, αλλά και από το κλίμα στασιμότητας που επικράτησε στις αγορές του εξωτερικού. Παρ' όλα αυτά, θα ήταν λάθος να συγκριθούν αθροιστικά οι φετινές κερδοφορίες του εννεαμήνου με τις αντίστοιχες περυσινές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η σύγκριση αυτή θα οδηγούσε σε εσφαλμένα συμπεράσματα, λόγω μιας σειράς έκτακτων παραγόντων. Τα φετινά αποτελέσματα των τραπεζών αναμένονται πολύ καλύτερα των περυσινών γιατί το 2012 είχαμε την επιβάρυνση από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων».

Έως τα 10,99 ευρώ αντιδρούσε νωρίτερα η μετοχή της ΔΕΗ, με καλές συναλλαγές και... βλέψεις για τα 11,2-11,4 ευρώ.

Έως τα 9,32 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, όπου επίσης συνεχίζονται οι τοποθετήσεις ξένων και εγχώριων χαρτοφυλακίων ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα τιμών, δηλαδή κοντά στα υψηλά έτους των 9,52 ευρώ.

Διατήρηση δυνάμεων στη μετοχή της Εθνικής, σταθερά πάνω από τη βραχυπρόθεσμη στήριξη των 4,40 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές η διόρθωση της Alpha Bank προς το 0,64 ευρώ.

Στη μετοχή της Motor Oil, όπου εχθές έγιναν τοποθετήσεις και ενισχύθηκε σημαντικά, η τιμή πράξης είναι έως τα 8,38 ευρώ. Στη μετοχή του Μυτιληναίου μετά από κάποιες πράξεις χαμηλότερα των 6 έως τα 5,96 ευρώ ενεργοποιήθηκαν εκ νέου εντολές αγοράς προς τα 6,06 ευρώ. Καλός τζίρος στον τίτλο της ΜΕΤΚΑ, συναλλαγές και σημαντικά κέρδη για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ μετά τα θετικά αποτελέσματα 9μήνου, που ανακοίνωσε η Επιχείρηση.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση με συναλλαγές πάνω από το 0,60 ευρώ η μετοχή της Eurobank, συγκριτικά ενισχυμένος τζίρος σε Σαράντη, Χαλκόρ, Fourlis και Attica Bank.

Στα των ευρωπαϊκών αγορών η έκθεση της Standard Poor's είναι... όλα τα λεφτά. Αναβάθμιση Ισπανίας, Κύπρου χάνει το ΑΑΑ η Ολλανδία κι ο Γερούν Ντάισεμπλουμ παίρνει πολύ σοβαρά την υποβάθμιση. Κάποιοι άλλοι να δείτε... αξιότιμε κύριε των οικονομικών της Ολλανδίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v