Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FF Group: Γύρισε ο τροχός και στην... Ελλάδα

Ισχυρή κερδοφορία μετά τη μείωση του δανεισμού, των εξόδων αλλά και τη βελτίωση πωλήσεων εντός και εκτός Ελλάδας καταγράφει ο όμιλος. Οι νέες επεκτάσεις του δικτύου στην Κίνα, το άνοιγμα στην Τουρκία και τα νέα πολυκαταστήματα.

FF Group: Γύρισε ο τροχός και στην... Ελλάδα

Βελτίωση, ακόμη και στη δραστηριότητά του εντός της ελληνικής αγοράς, κατέγραψε στο γ' τρίμηνο και συνολικά στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης ο όμιλος Folli Follie, η διοίκηση του οποίου εκτίμησε ότι θα κλείσει τη χρήση του 2013 με αύξηση εσόδων κατά 10% και ισχυρή διψήφια άνοδο κερδών EBITDA.

Αναλυτικότερα, με βάση όσα διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Τζ. Κουστολιούτσος (εικονιζόμενος στη φωτό) κατά την τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα της περιόδου, ο όμιλος έχει πετύχει μια σειρά βελτιώσεων που αποδίδουν σε επίπεδο κερδοφορίας, αλλά και χρηματοοικονομικής θέσης.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ομίλου στάθηκε στην αύξηση του περιθωρίου κέρδους EBITDA σε 19,9% από 16,1%. Όσον αφορά τη διατηρησιμότητα αυτού του ποσοστού, ο κ. Κουτσολιούτσος ανέφερε ότι εφόσον η αγορά δεν έχει σταθεροποιηθεί, το περιθώριο κέρδους EBITDA δεν μπορεί να παγιωθεί. Εκτίμησε ότι ένα ποσοστό της τάξης του 15% είναι εντός των υπολογισμών, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται οι ευχάριστες εκπλήξεις.

Υπογράμμισε επίσης τη βελτίωση που παρουσιάζει ο ισολογισμός του FF Group μετά τη μείωση του καθαρού δανεισμού, ο οποίος περιορίστηκε στα 111,3 εκατ. ευρώ (από 122,9 εκατ. στο εξάμηνο του 2013) και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 15 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013.

Ακόμα, επισήμανε τη δημιουργία θετικών ταμειακών ροών ύψους 29 εκατ. ευρώ στο γ' τρίμηνο της χρήσης, γεγονός που απέδωσε τόσο στη μείωση του δανεισμού και στον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων, όσο και στην εποχικότητα που αναδεικνύει το συγκεκριμένο τρίμηνο της χρήσης. Σημειώνεται ότι το FF Group συνεχίζει να καταγράφει σημαντικά οφέλη από τη θέση του 49% που κατέχει στην ΚΑΕ, καθώς στο εννεάμηνο έχει ωφεληθεί με καθαρά κέρδη της τάξης των 16,3 εκατ.ευρώ.

Ειδικότερα, για τα ΚΑΕ, ο κ. Κουτσολιούτσος εκτίμησε πως για το σύνολο του 2013 αυτά θα εμφανίσουν κερδοφορία EBITDA της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία προ τόκων 55 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται εξαιρετική λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης που συνεχίζει να θεωρείται σημαντική και το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου.

Οι επεκτάσεις και η εγχώρια αγορά 

Αν και ο όμιλος περιόρισε το φετινό σύνολο επενδυτικών δαπανών (16 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2012) και προβλέπει να επενδύσει μόνο 15 εκατ. ευρώ το 2014, διατηρεί ένα σημαντικό πρόγραμμα επεκτάσεων.

Το FF Group στο δ΄τρίμηνο του 2013 εισήλθε και στην αγορά της Τουρκίας με το άνοιγμα ενός καταστήματος, ενώ εγκαινιάζει την επόμενη εβδομάδα ακόμη ένα στην τοπική αγορά.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει το πλάνο επέκτασης της Folli Follie στην Κίνα με στόχο έως το τέλος του 2014 να διαθέτει δίκτυο 250 σημείων, από 202 που ελέγχει σήμερα. Το 2014 μάλιστα αναμένεται να οριστικοποιήσει και το πλάνο επέκτασης της Links of London στην Κίνα και στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, προχωρά στη δημιουργία ενός νέου πολυκαταστήματος Attica στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο εκτιμά ότι θα μπορούσε να αποδώσει τζίρο 20 εκατ. ευρώ εντός 12μήνου και να εμφανιστεί break even σε πλήρη χρήση.

Ο όμιλος ωστόσο διατηρεί παγωμένο το σχέδιο για το ιδιόκτητο ακίνητο του ΜΙΝΙΟΝ, αναμένοντας τη βελτίωση των συνθηκών αγοράς στην περιοχή της Ομόνοιας, ενώ εκτιμά ότι η επένδυση στη Ρουμανία για τη δημιουργία τοπικού πολυκαταστήματος θα ολοκληρωθεί εντός διετίας λόγω κατασκευαστικών δυσκολιών στο ιδιόκτητο διατηρητέο ακίνητο.

Τέλος, αν και η διοίκηση δεν βλέπει σταθεροποίηση στην εσωτερική αγορά, εκτιμά ότι η επίδοση της εταιρείας θα συνεχίσει να είναι θετική, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και στον τομέα της χονδρικής και λιανικής ένδυσης εμφάνισε αύξηση στο τρέχον διάστημα (+5% οι πωλήσεις με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 9,5% από 3,2% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι), μετά από μία πενταετία συνεχούς πτώσης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v