Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Αναβαθμίζει Ισπανία και Κύπρο

Η Standard & Poor's προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου και του outlook της Ισπανίας. Παράλληλα, υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ολλανδίας σε ΑΑ+ από ΑΑΑ.

S&P: Αναβαθμίζει Ισπανία και Κύπρο

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου σε Β-/Β από CCC+/C προχώρησε η Standard & Poor's, διατηρώντας το outlook σταθερό. Σύμφωνα με τον οίκο, το άμεσο ρίσκο για την αποπληρωμή του χρέους της μεγαλονήσου φαίνεται πως έχει υποχωρήσει. 

"Το σταθερό outlook αντανακλά την άποψή μας για τα ρίσκα εφαρμογής που εξακολουθούν να υπάρχουν όσο πλησιάζει το τέλος του τριετούς προγράμματος διάσωσης, αντισταθμισμένα έναντι των ανοδικών προοπτικών που διαφαίνονται για την οικονομία της Κύπρου".

Ο οίκος ανακοίνωσε επίσης την αναβάθμιση του outlook της Ισπανίας σε σταθερό από αρνητικό, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση BBB-/A-3.

Όπως επισημαίνει, η εξωτερική θέση της Ισπανίας βελτιώνεται καθώς αποκαθίσταται σταδιακά η οικονομική ανάπτυξη. "Επιπλέον, σταθεροποιούνται άλλες πιστωτικές μετρικές, λόγω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμίσεων στον προϋπολογισμό, σε συνδυασμό με τις υποστηρικτικές πολιτικές της ευρωζώνης".

Επίσης, η Standard & Poor's υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ολλανδίας σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, λόγω των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης, ενώ διατηρεί το outlook σταθερό.

"Η τάση του ρυθμού ανάπτυξης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι επίμονα χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες με ομοίως υψηλά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης", σημειώνει η S&P.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της S&P, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε:«παίρνω αυτές τις αξιολογήσεις σοβαρά διότι η αγορά τις παίρνει σοβαρά». Πρόσθεσε πως η υποβάθμιση επιβεβαιώνει την πεποίθηση της ολλανδικής κυβέρνησης ότι πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v