Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο επίκεντρο τραπεζικοί τίτλοι και «ανοιχτά μέτωπα»

Ζητούμενη η επιβεβαίωση της πολύ σημαντικής περιοχής των 195 μονάδων για τον Τραπεζικό και τα 4,10 ευρώ για την ΕΤΕ. Η συγκυρία απαιτεί αυξημένη προσοχή και ενδελεχή παρακολούθηση της συνεδρίασης. «Τρέχουν» οι εξελίξεις στα μέτωπα Τ.Τ. και Αθηνών-τρόικας για τις τράπεζες.

Ραγδαίες οι εξελίξεις (και) στις τράπεζες, όπως αναφέρεται αναλυτικά στο σχετικό θέμα του euro2day.gr, σε μια συγκυρία όπου το χρηματιστήριο τρέχει προς τις 1.300 μονάδες.

Κλάδος-σηματωρός με αυξημένη πλέον βαρύτητα στη διαμόρφωση τάσης και δεικτών, με βαρύνουσα τη θέση της Εθνικής (σ.σ. αποτίμηση 10,02 δισ. ευρώ) και με τον κλαδικό δείκτη λίγο πάνω από τις 200 μονάδες.

Αδιαμφισβήτητα τα νεότερα από το μέτωπο Αθηνών-τρόικας και οι ενδεχόμενες παράπλευρες συνέπειες από την «υπόθεση του Τ.Τ.», θα μετρήσουν στις κινήσεις κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Με ανοδικό σερί το χρηματιστήριο, φτάνει στις παρυφές των 1.300 μονάδων, με τον FT 25 στις 425 σε ένα από τα καλύτερα ξεκινήματα που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια. Τεχνικά η τάση των βασικών δεικτών είναι ανοδική, ωστόσο σε κάθε συνεδρίαση όπου κερδίζονται πόντοι με τα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά ελλοχεύει ο κίνδυνος διόρθωσης.

Αναφερόμαστε πάντα στο ενδεχόμενο βραχύβιας υποχώρησης της αγοράς, γεγονός που δικαιολογείται κατ' αρχάς τεχνικά. Εάν συντρέξουν και ουσιαστικοί λόγοι, τότε οι αφορμές συνήθως αξιοποιούνται ανάλογα.

Οι τράπεζες πληρώνουν την κυβερνητική... ανυπακοή, με τον κλάδο στο «παρά ένα» για την ΑΜΚ της Eurobank αλλά και με τα περιθώρια να στενεύουν πιεστικά όσον αφορά την προοπτική αναθεώρησης του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Προπάντων όσον αφορά τις προεξοφλούμενες αλλαγές στον τόπο άσκησης των warrants.

Στο 0,737 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 1,51 το warrant της. Στα 4,18 ευρώ σε βραχυπρόθεσμη διόρθωση η μετοχή της Εθνικής, στο 1,53 το ΕΤΕτπ. Επίσης στο 1,76 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,92 το ΠΕΙΡτπ, αμφότερα σε βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά.

Για τον κλαδικό δείκτη, στήριξη (πλέον) και σημαντικότατο σημείο αναφοράς παραμένει η ευρύτερη περιοχή των 195 μονάδων (παραπέμπουμε σε σχετικό διάγραμμα και αναφορά του Εκηβόλου - Οι τράπεζες θα κάνουν τη διαφορά, στις 2/1/2014), που αναπόφευκτα επηρεάζει και τον 25άρη (διάγραμμα του FT 25 στο σχόλιό μας της αμέσως επομένης - Κερδίζει πόντους η υπέρβαση των 409 μονάδων).

Δεδομένων της ρευστότητας και του απρόβλεπτου στοιχείου σε πολλά από τα υφιστάμενα ανοιχτά μέτωπα αλλά και σε αυτά που... ανοίγουν στην πορεία, απαιτείται η με ευλαβική προσοχή προσέγγιση της αγοράς και της συνεδρίασης.
Ακόμη και intraday παίκτες που μέχρι πρόσφατα έβαζαν μαζί με την εντολή αγοράς (στην αρχή της συνεδρίασης) και την εντολή πώλησης για λίγες ώρα αργότερα (και πήγαιναν για κάνα... καφεδάκι) υποχρεώνονται να παραμένουν πάνω από το σύστημα παρακολούθησης (και ει δυνατόν σε real time ακόμη καλύτερα, καθώς κάποιες φορές και η 15λεπτη καθυστέρηση κοστίζει).

Εξέλιξη που ενδεχομένως να έχει ενδιαφέρον και για την αγορά είναι αυτή που αφορά την... άγουσα του Γ. Παπακωνσταντίνου προς το Ειδικό Δικαστήριο, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως επιχειρεί να περάσει την εικόνα των «καθαρών χεριών». Εάν αυτό κριθεί πως μπορεί να της δώσει πόντους ίσως επιχειρηθεί να προεξοφληθεί (και) χρηματιστηριακά.

Στα της αγοράς αρκετοί ξένοι -κυρίως Αμερικανοί- δείχνουν να στηρίζουν την κυβέρνηση και το «ελληνικό εγχείρημα». Μέχρι τώρα αποκομίζουν τεράστιες υπεραξίες από μια αγορά που ήταν γενναιόδωρη το 2013 και έχει ξεκινήσει πρίμα το 2014, άρα -υπό προϋποθέσεις- δεν έχουν λόγο να διαταράξουν το κλίμα.

Θα επιμείνουμε, όπως κάνουμε σταθερά τις τελευταίες ημέρες, στη διασφάλιση των κεκτημένων και στην επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Κλειδί οι 195 μονάδες για τον Τραπεζικό Δείκτη, ζητούμενη η μη υποχώρηση της Εθνικής χαμηλότερα των 4,10 ευρώ.

Το βραχυπρόθεσμο γύρισμα των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ μας καθιστά εκ των πραγμάτων προσεκτικούς στην περίπτωση που δοκιμαστούν τα 10,40 ευρώ για τη μετοχή του Οργανισμού και τα 11,50-11,40 ευρώ για την Επιχείρηση. Σημειωτέον πως η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 11,60 ευρώ, δηλαδή στο χαμηλό ημέρας με μικρή... ουρά πωλήσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v