Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «τρέχει» το Χρηματιστήριο

Το «φουριόζικο» ξεκίνημα του 2014 και τι αναμένεται για τη συνέχεια. Γιατί οι ξένοι «ξαναβλέπουν» τις τράπεζες. Η ευνοϊκή διεθνής συγκυρία, η αύξηση των συναλλαγών και η διάχυση του ενδιαφέροντος στα mid-small caps. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Το καλύτερο ξεκίνημα χρονιάς, που έχει γνωρίσει στη... σύγχρονη ιστορία του το ελληνικό χρηματιστήριο. Με απόδοση 11,95% και ένα ισχυρό ανοδικό σερί, που υποστηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά από «ισχυρά χέρια» και μοχλεύεται κυρίως από αμερικανικά κεφάλαια.

Στις 1.296,39 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά έως τις 1.305 στην διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής, στις 425,05 μονάδες ο FTSE, στις 1.281,47 μον. ο FT Mid και πάνω από τις 200 ο δείκτης των τραπεζών.

Όπως θυμίζουν έμπειροι παίκτες πρόκειται για ένα ανοδικό «ξέσπασμα» που δεν περίμενε η πλειονότητα των επενδυτών, που εν πολλοίς έπιασε στον...ύπνο τους περισσότερους. Αυτό είχε ως συνέπεια μετά το αρχικό ξάφνιασμα των πρώτων 2-3 συνεδριάσεων, αυτοί που τοποθετήθηκαν σταδιακά να υποχρεωθούν να αγοράσουν σε επίπεδα 4-5% ακριβότερα από αυτά της 31/12-2/1.

Είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις η αγορά -στην οποία δεν πιστεύουν οι περισσότεροι- να... φεύγει υποχρεώνοντας τους να μπουν υψηλότερα εντείνοντας έτσι τη μόχλευση. Μόλις τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έχει αυξηθεί ο μέσος όρος συναλλαγών ώστε να παραπέμπει στην ενεργοποίηση/είσοδο νέων παικτών/ κεφαλαίων.

Ηδη, μετά και την θετική συνεδρίαση της 10/1 το ΧΑ έχει μπει για τα καλά σε διαδικασία επαναφοράς προς τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2011, με συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς να έχουν ανακάμψει σε ακόμη παλιότερα/υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Το ευτύχημα για το ΧΑ είναι, πως το 2014 ξεκίνησε με θετικότερη στάση των ξένων έναντι των αγορών της «ευρώ-περιφέρειας», με εντεινόμενη την αντιπαράθεση Ουάσιγκτον- Βερολίνου, με την συγκυρία στην Ευρώπη να διευκολύνει και με την Ελλάδα υπό συνεχή παρακολούθηση.

Η ανάληψη της Προεδρίας από τη χώρα μας, που απαξιώθηκε, λοιδορήθηκε κυρίως από γερμανόφωνα ΜΜΕ ήταν η αφορμή για ορισμένα αμερικανικά κεφάλαια να παίξουν δυνατότερα την ελληνική αγορά. Συν τω χρόνω προέκυψαν οι αφορμές (πρώτη μετά-μνημονιακή έκδοση κρατικών τίτλων για την Ιρλανδία, επιτυχής προσπάθεια έκδοσης 5ετών ομολόγων για την Πορτογαλία), βγήκαν 2-3 αναλύσεις για κλάδους και μετοχές εισηγμένων, πόνταρε περισσότερο το εγχώριο σύστημα στο χρηματιστηριακό παιχνίδι με αποτέλεσμα να έρθει το 1.300άρι.

Αναμφίβολα οι εξελίξεις σε Δουβλίνο και Λισσαβόνα έφτιαξαν κλίμα, η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την εξεύρεση λύσης διαχείρισης του «ελληνικού χρέους» (σε αυτό το...στοίχημα και εάν ποντάρονται πολλά) διευκόλυνε περισσότερο, οι εξελίξεις στις τράπεζες και η προσδοκία πως συγκεκριμένοι όμιλοι και επιχειρήσεις θα βελτιώσουν τα μεγέθη τους, προσέλκυσαν ρευστότητα/αγορές.

Άλλωστε η ελληνική αγορά έδωσε πέρυσι καλές αποδόσεις τόσο στις μετοχές, όσο και στα ομόλογα. Εύλογα τα «ισχυρά χέρια» έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν το ποντάρισμα τους.

Εξ αρχής είχαμε πει, πως αυτός ο κύκλος ανόδου θα στηριζόταν στις τράπεζες (άποψη, που αρχικά δεν συμμερίστηκαν αρκετοί γνωστοί) κάτι που βασίζαμε στο «άδειασμα» των warrants προς το τέλος του 2013 (δημιουργήθηκαν όντως πολύ χαμηλές τιμές), στις αναγκαστικές ρευστοποιήσεις που έγιναν κυρίως λόγω του φόρου υπεραξίας και στην προεξόφληση που επιχειρείται στον κλάδο.

Μερίδα «ισχυρών χεριών» προεξοφλεί πως θα επισπευσθεί η επαν-ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και ότι η είσοδος «ξένου κεφαλαίου» θα γίνει μέσω των warrants. Εκτίμηση, που εν μέρει εξηγεί την κινητικότητα και τις αυξημένες συναλλαγές που σταθερά πραγματοποιούνται στα «δικαιώματα».

Καλή αφορμή ήταν και ο αναβαλλόμενος φόρος και η επικείμενη α.μ.κ της Eurobank. Το γεγονός, πως στο διήμερο 9-10/1 ο τραπεζικός κλάδος δεν... σκιάστηκε από τις εξελίξεις στο ΤΤ αποτελεί δείγμα γραφής των «ισχυρών χεριών».

Θα λέγαμε μάλιστα πως η υπερπόδοση για τη μετοχή της Eurobank στη συνεδρίαση της Παρασκευής ενισχύει την εκτίμηση μας.

Σημαντική στήριξη πρόσφερε και η έκθεση της JP Morgan, έκθεση στήριξης όχι μόνο του κλάδου, αλλά και του οικονομικού επιτελείου. Είναι άλλωστε εμφανές, πως η Ουάσιγκτον παίζει κόντρα το Βερολίνο στο ελληνικό εγχείρημα, είναι επίσης εμφανές πως και οι ίδιοι οι γερμανοί- για δικούς τους λόγους- θέλουν πιο χαλαρό το διάστημα μέχρι τις εκλογές του Μαΐου.

Ομως πέραν των ξένων, κυρίως των αμερικανών, υπάρχει και ο εσωτερικός παράγοντας που διευκολύνεται από την χρηματιστηριακή άνοδο. Από την κυβέρνηση, τον υπουργό Οικονομικών μέχρι το χρηματιστηριακό σύστημα και τους επιχειρηματίες.

Είχαμε σταθεί στην δήλωση του Γ. Ζανιά (προέδρου της ΕΤΕ) πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν (και) μέσω του χρηματιστηρίου και αυτό θέλει κλίμα. Δεν είναι λίγοι στην αγορά αυτοί, που εκτιμούν πως το 2014 θα είναι χρονιά έκδοσης εταιρικών ομολόγων. Εάν συμβάλλει και το χρηματιστηριακό κλίμα ακόμη καλύτερα.

Παράλληλα το γεγονός, πως στην άνοδο πρωτοστατούν -μέχρι τώρα- κυρίως εταιρείες με καλά οικονομικά μεγέθη, εξωστρεφείς, καινοτόμες, δείχνει μία μικρή διαφοροποίηση που έχει επέλθει σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ανόδου τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2003.

Σε αυτό το ευρύτερο περιβάλλον εξηγείται η καλύτερη του αναμενόμενου ανοδική αρχή για φέτος.

Από τεχνική πλευρά, όσο οι τράπεζες συντηρούνται πάνω από τις 195 μονάδες τόσο η αγορά κρατά την δυναμική της. Παράλληλα συνεχίζονται οι τοποθετήσεις κυρίως ξένων αλλά -πλέον- και ελλήνων στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, ενώ παραδοσιακές δυνάμεις (Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ/Τέρνα-Ενεργειακή, FFG, EXAE, ΜΕΤΚΑ, MIG, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.) συντηρούν σταθερές ροές αγορών. Την τελευταία εβδομάδα ωστόσο παρατηρήθηκε σχετική κίνηση και σε επιλεγμένες μετοχές της «μεσαίας» και «μικρής» κεφαλαιοποίησης. Από την φρενήρη Forthnet, την HOL μέχρι την ΒΟ.ΣΥΣ κάτι φαίνεται να κινείται.

Ωστόσο το παιχνίδι παραμένει συγκεντρωμένο στη «μεγάλη» και δευτερευόντως στη «μεσαία» και ανοίγει με αργό ρυθμό σε λίγες μετοχές άλλων κατηγοριών. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως ακόμη η αγορά έχει δρόμο.

Εκτίμηση, που υποστηρίζαμε μεσοβδόμαδα όταν θεωρούσαμε τα πακέτα σε υψηλές τιμές σε FFG, Τιτάν, Motor Oil, Jumbo κ.λπ. όχι σαν ένδειξη «κορύφωσης», αλλά σαν ενέργειες προεξόφλησης διαμόρφωσης υψηλότερων τιμών.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.296,39 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 7,54%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 7,2% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 7,42%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν όλοι οι κλάδοι μεταξύ αυτών: Τεχνολογία (16,02%), Τηλεπικοινωνίες (12,50%), Ακίνητης Περιουσίας (10,70%) και Τράπεζες (10,25%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Compucon (63,33%), Forthnet (59,13%), Βογιατζόγλου Systems (45,67%), Βαρβαρέσος (41,11%), ΕΛΙΧΘ (35,23%), Hellas OnLine (35%), Χατζηκρανιώτη (35%), Spider (33,33%),Μαίλλης (28,99%) και Intracom (28,89%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΝΕΛ (-21,11%), Ελβιεμέκ (-20%), Δίας Ιχθ. (-19,57%), Καθημερινή (-14,13%), Προοδευτική (-10,50%) Pasal (-9,7%), Μοτοδυναμική (-9,64%), ΑΕΓΕΚ (-9,57%), Λιβάνης (-9,09%) και Άλφα Γκρίσιν (-9,09%).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v