Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο επίκεντρο οι τράπεζες

Αναμενόμενη η χθεσινή διακοπή της αντίδρασης στο ΧΑ με τη μεσομακροπρόθεσμη τάση να παραμένει ανοδική. Από τεχνική πλευρά, ο Γ.Δ. και ο 25άρης έχουν περιθώριο περαιτέρω διόρθωσης. Στο προσκήνιο ο τραπεζικός κλάδος. Κινητικότητα (και) στους μικρομεσαίους.

Έσπασε το ανοδικό σερί, με τον Γενικό Δείκτη να γυρίζει προς τις 1.286,47 μονάδες, τον FT 25 προς τις 423,24, τον Τραπεζικό Δείκτη στην περιοχή των 200 και τον FT Mid στις 1.269,86 μονάδες.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η διακοπή της αντίδρασης και αφού στη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής είχε φτάσει μέχρι τις 1.305,96 μονάδες. Το χθεσινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 1.276,64 μονάδες, και τεχνικά αφήνει περιθώριο για άλλο ένα 1,5%-2% χαμηλότερα. Αυτό με την προϋπόθεση πως η επικαιρότητα δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο, πως δεν... θα σκάσουν και άλλοι απρόβλεπτοι(;) απορρυθμιστές.

Από τη συνεδρίαση της 10ης/1 ήταν εμφανές πως αρκετοί έψαχναν μία αφορμή για να ρευστοποιήσουν μέρος των θέσεών τους, να κάνουν ταμείο και να περιμένουν την αγορά χαμηλότερα. Κι αυτό γιατί η μεσομακροπρόθεσμη τάση του Χ.Α. είναι εμφανώς ανοδική, αλλά η βραχυπρόθεσμη έκρυβε διόρθωση (μετά την υπέρβαση των 1.280 μονάδων).

Με ανοιχτό το μέτωπο του Τ.Τ. και τις εξελίξεις να τρέχουν, ήταν φανερό από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας πως είτε έτσι είτε αλλιώς η υποχώρηση ήταν θέμα χρόνου, συγκυρίας και βεβαίως αφορμής. Αφορμές δόθηκαν, και μάλιστα δύο, είτε με την όξυνση της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ είτε με την έκθεση-προειδοποίηση της Bank of America.

Ας αφήσουμε -προσώρας- κατά μέρος τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την αναπόφευκτη «πολιτικοποίηση» των εξελίξεων στις τράπεζες γιατί μεγαλύτερη ζημιά φέρεται να προκάλεσε η BofA. Ο αμερικανικός οίκος τα βλέπει μεν καλύτερα, αλλά λέει (προειδοποιεί) πως δεν θα ακολουθήσει το ράλι, δηλαδή καλές είναι, αλλά λίγο φθηνότερες. Και οι τράπεζες και η... μαρκέρα εν γένει.

Άλλωστε βασικοί δείκτες και μετοχές σηματωροί της μεγάλης κεφαλαιοποίησης είχαν αποδώσει αρκετά.

Στο τραπεζικό μέτωπο, εύλογο είναι το ερώτημα τι θα γίνει πλέον με το προωθούμενο νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, τι θα γίνει με τα warrants, πώς θα χειριστούν οι εμπλεκόμενοι το θέμα της ΑΜΚ της Eurobank. Ψύχραιμα θα τα δούμε από κοντά με συνεχείς αναφορές και πυκνά, έγκυρα ρεπορτάζ των συναδέλφων του euro2day.gr.

Πάντως, η μετοχή της Eurobank δέχθηκε πίεση, με την τιμή να υποχωρεί στο 0,605 ευρώ (-3,04%), με συναλλαγές 2,959 εκατ. μετοχών (αξίας 1,813 εκατ. ευρώ).

Από τον κλάδο, η Εθνική στα 4,17 ευρώ, που ήταν και το χαμηλό ημέρας (υψηλό στα 4,26 ευρώ). Στο 0,73 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank και στο 1,49 ευρώ το warrant. Συνολική αξία συναλλαγών και στα δύο περί τα 15,7 εκατ. ευρώ σε σύνολο 108,2 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα για την Alpha Bank, που κατά την εκτίμηση πολλών έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον με τιμή-στόχο στο 0,77 ευρώ και σύσταση hold, ξεκινά εκ νέου κάλυψη του τίτλου η Cheuvreux, όπως αναφέρει σε έκθεσή της. Ο οίκος σημειώνει ότι η μετοχή είναι σχεδόν δίκαια αποτιμημένη (το περιθώριο ανόδου εκτιμάται στο 4%) και ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται σύσταση buy. Ωστόσο, τα warrants που εκδόθηκαν τον Ιούνιο του 2013 είναι πιο ελκυστικά, σημειώνει.

Για πολλοστή συνεδρίαση η τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αποδείχθηκε βράχος, με τις μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ στα 11,67 και στα 10,64 ευρώ αντίστοιχα και συναλλαγές 32,9 εκατ. ευρώ. Άλλα περίπου 7,5 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια στη μετοχή της ΔΕΗ, που διόρθωσε χωρίς ωστόσο να ανησυχεί τους σταθερούς της φίλους.

Είναι κοινή εκτίμηση πως στην τριάδα τα «ξένα χέρια» έχουν γερές θέσεις (που δεν είναι μόνον επενδυτικές...), ότι γράφουν διψήφιες-τριψήφιες αποδόσεις από τα ιστορικά ελάχιστα (Ιούνιος του 2012) και πως δύσκολα θα τις «αδειάσουν» όσο διατηρείται αυτό το κλίμα. Άλλωστε σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα «ξένα χέρια» ενίσχυσαν και άλλο τη θέση τους στην ελληνική αγορά.

Η κινητικότητα σε αρκετές μετοχές, τα πακέτα και οι προσυμφωνημένες πράξεις (ξεχώρισαν τα 4,2 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου και στα warrants της Alpha Bank), τα μαζέματα στα δύο χαμηλά της συνεδρίασης (στις 13.05 και στις 16.30, με το δεύτερο υψηλότερα του πρώτου) δεν εμπνέουν ανησυχία. Τουλάχιστον με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

Από τεχνική πλευρά, ο Γ.Δ. και ο 25άρης έχουν περιθώριο περαιτέρω διόρθωσης, για τον τραπεζικό ισχύει η επιμονή μας για τις 195 μονάδες (σχετικό διάγραμμα της eZMarket ανεβάσαμε εχθές στον Εκηβόλο), ενώ για 2-3 συνεδριάσεις πιθανότερο θεωρείται το ενδεχόμενο του εξορθολογισμού της αγοράς.

Και ενδεχομένως της διαμόρφωσης χαμηλότερων τιμών ώστε να μην χρειαστεί να... ακολουθήσει το ράλι η BofA ή όποιος άλλος ξένος.

Στα υπόψη αυτής της φάσης και η θέση-εμπιστοσύνη της Moody's αλλά και η εκδήλωση πρόθεσης του αγγλικού οίκου Insight Investment Management να αγοράσει 5ετή ελληνικά ομόλογα στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Γεγονός που αποτελεί διακηρυγμένη επιδίωξη του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος την επαναδιατυπώνει τελευταία στους Financial Times.

Δικό του στοίχημα, που προσωπικά πιστεύω πως μάλλον θα του βγει. Σε αυτήν την περίπτωση θα επιτευχθεί -υπό προϋποθέσεις- η δυνατότητα εξόδου ελληνικών επιχειρήσεων σε ξένες πηγές χρηματοδότησης με ευνοϊκότερους όρους απ' ό,τι μέχρι σήμερα.

Στον περιβάλλοντα του Χ.Α. χώρο δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί και να λειτουργήσουν υπέρ του Αντ. Σαμαρά (προτάσσοντας τα δικά του «καθαρά χέρια»), με την αγορά ούτως ή άλλως σε προεκλογική περίοδο. Περίοδος και εκλογές (18/5) που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια (*) φαίνεται πως θα διεξαχθούν σε δικαστικό-νομικό φόντο.

(*) Από την εποχή του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v