Τι ζητάει από την DG Comp η Εθνική

Εγινε το κρίσιμο ραντεβού με Γ. Κούπμαν. Το αίτημα άνεσης χρόνου για την εφαρμογή του capital plan και γιατί μπορεί να διαχωρισθεί από το χρονοδιάγραμμα η πώληση της Finansbank. Οι 14 κινήσεις που έχει στη φαρέτρα της η ΕΤΕ.

Τι ζητάει από την DG Comp η Εθνική

Να δώσει χρόνο στον... χρόνο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών προτίθεται να ζητήσει η Εθνική από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ε.Ε., ποντάροντας αφενός στο πλήθος των προς πώληση περιουσιακών της στοιχείων, αφετέρου στις ιδιαίτερες συνθήκες που συντρέχουν για τη Finansbank.

Όπως έγραψε το Euro2day από σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της DG Comp Γκερτ Κούπμαν.

Στις συναντήσεις που έχει με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών συζητούνται οι τελικές πινελιές στα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης και αναδιάρθρωσης και θα κλειδώσουν οι αποφάσεις για τον χρόνο που θα δοθεί στις τράπεζες να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Με δεδομένο ότι η Alpha και η Πειραιώς έχουν ήδη βρει τα κεφάλαια και η Εurobank προχωρά με τη σειρά της σε αύξηση κεφαλαίου, τα φώτα των συναντήσεων που έχει στην Αθήνα ο Γ. Κούπμαν πέφτουν αυτόματα στην Εθνική.

To ραντεβού έγινε χωρίς να ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με το θέμα της Finansbank, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα ξεκαθαρίσει στις επαφές που θα γίνουν από την Εθνική με την διοίκηση της ΤτΕ

Σημειώνεται ότι ο εγχώριος όμιλος έχει ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου για την κάλυψη μέρους ή του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών, όπως προέκυψαν από το πρόσφατο stress test. Οι τελικές του, όμως, αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την DG Comp.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής προτίθεται να ζητήσει από την DG Comp να μην βρεθεί με το πιστόλι στον κρόταφο από πλευράς χρονικού περιθωρίου κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών, καθώς κάτι τέτοιο ενδέχεται να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για την τράπεζα και τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Η ΕΤΕ έχει στη φαρέτρα της τη δυνατότητα πώλησης μέρους ή του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου 14 θυγατρικών ή επιμέρους assets (Αστήρ, πώληση χαρτοφυλακίου εκκρεμών ζημιών Αυτοκινήτου ΕΕΓΑ, Finansbank, NBGI Private Equity, NBG Asset Management, ΕΕΓΑ, Γενικές Αποθήκες, Γερακίνα Beach Hotel, θυγατρική στη Ν. Αφρική, επιμέρους δραστηριότητες στο εξωτερικό κ.ά.).

Η υλοποίηση μέρους αυτών των κινήσεων μπορεί να υπερκαλύψει σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,18 δισ. ευρώ που έβγαλε το πρόσφατο stress test. Κάποιες εξ αυτών, όμως, δεν μπορούν να γίνουν υπό χρονική πίεση καθώς κάτι τέτοιο «αλλάζει τη διάθεση τιμολόγησης ακόμη και ενδιαφερόμενων σήμερα αγοραστών» όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Η ξεχωριστή περίπτωση της Finansbank

Η Finansbank αποτελεί την πιο ξεχωριστή περίπτωση από τα υπό αξιοποίηση assets της Εθνικής. Αφενός γιατί η πώλησή της θα μπορούσε ακόμη και να καλύψει ως και το σύνολο του λογαριασμού, αφετέρου γιατί λόγω του μεγέθους της είναι η μόνη τουρκική θυγατρική ευρωπαϊκής τράπεζας που συμπεριλαμβάνεται στον εν εξελίξει έλεγχο της ΕΚΤ.

Υπό το πρίσμα των δύο αυτών δεδομένων η Finansbank ίσως αποτελέσει το κλειδί για το αν θα γίνει ή όχι αποδεκτό το αίτημα περισσότερου χρόνου που ζητά από την DG Comp η Εθνική.

Με δεδομένο ότι η τουρκική τράπεζα περιλαμβάνεται στον έλεγχο ποιότητας χαρτοφυλακίου δανείων της ΕΚΤ θα μπορούσε, σύμφωνα με την αγορά, να διαχωρισθεί από το χρονοδιάγραμμα κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών της Εθνικής.

Να δοθεί, δηλαδή, στην ΕΤΕ η δυνατότητα να καλύψει ως τον Νοέμβριο του 2014 τις υπόλοιπες κεφαλαιακές της ανάγκες και το ποσό που αντιστοιχεί στη Finansbank να καλυφθεί εντός του 2015 και εντός πάντα των χρονικών περιθωρίων που θα δοθούν από την ΕΚΤ.

Με τον τρόπο αυτό το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών της Εθνικής θα σπάσει σε δύο σκέλη και θα καταστεί ευκολότερη η άνετη κάλυψή τους χωρίς να υπάρχει ο αυξημένος κίνδυνος ξεπουλήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v