Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Στο α' εξάμηνο βγαίνουμε στις αγορές

Η έξοδος στις αγορές και η αξιοποίηση μέσω repos των καταθέσεων από φορείς του Δημοσίου καλύπτουν το χρηματοδοτικό κενό, σημειώνει ο ΥΠΟΙΚ. «Στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα στις αγορές», τονίζει ο Ολι Ρεν. Σχέδιο για άντληση 4-5 δισ. σύμφωνα με τη WSJ.

Στουρνάρας: Στο α εξάμηνο βγαίνουμε στις αγορές

Εντός του πρώτου εξαμήνου η Ελλάδα θα εκδώσει 3ετή ή 5ετή ομόλογα, ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του Ecofin περιγράφοντας τους τρόπους κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού το 2014.

Όπως είπε το χρηματοδοτικό κενό είναι απολύτως καλυμμένο για τους επόμενους 12 μήνες με τη συμβολή μέτρων όπως η έκδοση repos με τα οποία αντλούνται ταμειακά διαθέσιμα φορέων της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει και η έκδοση 3ετών ή 5ετών ομολόγων εντός του α’ εξαμήνου.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνιστά ανακούφιση τόσο για εμάς όσο και για την τρόικα. Χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με την τρόικα και τόνισε ότι «μπορεί να μας πήρε λίγο περισσότερο χρόνο αλλά το τελικό αποτέλεσμα μας δικαιώνει».

Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων ο υπουργός είπε ότι για τη μεγάλη δόση των 6,3 δισ. ευρώ προαπαιτούμενο ήταν η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που έγινε, ενώ για την εκταμίευση των υποδόσεων του 1 δισ. ευρώ Ιούνιο και Ιούλιο θα τεθούν από την κομισιόν 6 + 6 προαπαιτούμενα. Αυτά θα οριστούν από την Κομισιόν μέσα από το MoU που έχει ήδη συμφωνηθεί. Δεν πρόκειται για νέα προαπαιτούμενα αλλά για ήδη συμφωνηθείσες δράσεις. 

Ρεν: Στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα στις αγορές

Η ελληνική οικονομία πατάει τώρα καλύτερα στα πόδια της, οι προσπάθειες που έγιναν ήταν πάρα πολύ σημαντικές και θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτόν τον δρόμο, τόνισε σε δηλώσεις του έξω από το Ζάππειο ο Ολι Ρεν.

«Η διαρθρωτική ανεργία σταμάτησε να αυξάνεται, υπάρχει μικρή ανάπτυξη εφέτος και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι θετικό. Τώρα είναι σημαντικό να παραμείνουμε εκεί, στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να ενισχύσουμε την ανάκαμψη προς όφελος της δημιουργίας θέσεων εργασίας, και των Ελλήνων πολιτών», σημείωσε ο επίτροπος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι πιστεύει πως κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές.

Πρόσθεσε πως το πότε ακριβώς θα το αποφασίσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και η ελληνική κυβέρνηση. «Σε κάθε περίπτωση, η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις έχει βελτιώσει την οικονομική και δημοσιονομική θέση της χώρας και τώρα πηγαίνει προς μια καλύτερη κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της συνήθους χρηματοδότησης από τις αγορές», υπογράμμισε.

«Δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν λέγοντας «καλό κουράγιο», όμως μετά από τόσα χρόνια ξέρω ότι ήταν πολύ σκληρό και πολύ επώδυνο για τους πολίτες», υπογράμμισε σε ερώτηση για τη δήλωση που είχε κάνει παλαιότερα.

Στουρνάρας: Σημαντικό θέμα για ένα από τα επόμενα Eurogroup το χρέος

«Τα προαπαιτούμενα αυτά είναι αυτά που ψηφίσαμε προχθές στο κοινοβούλιο, αυτά είναι για τη μεγάλη δόση. Τώρα θα υπάρχει και μία σειρά από μικρότερα προαπαιτούμενα, αυτά που λέγονται ορόσημα για τις μικρότερες δόσεις. Αυτά είναι πάρα πολύ μικρά σε μέγεθος και είναι αποφάσεις που έχουμε ήδη πάρει και είναι μέσα στη συμφωνία», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, «σημαντικό θέμα για ένα από τα επόμενα Eurogroup, αφού η Eurostat επιβεβαιώσει το πρωτογενές πλεόνασμα, θα είναι το χρέος».

«Αμέσως μόλις επικυρωθούν τα στοιχεία, το Eurogroup θα αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει αυτή η συζήτηση», τόνισε.

 

WSJ: Η Ελλάδα σχεδιάζει έξοδο στις αγορές για 4-5 δισ. ευρώ

H Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει το πρώτο μακροπρόθεσμο ομόλογο από τον Μαϊο του 2010, ανέφεραν την Τρίτη στην WSJ τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Ελλάδα θέλει να εκδώσει ως τον Ιούνιο ομόλογα τριετούς με πενταετούς διάρκειας για την άντληση €4 δισ. με €5 δισ. από τις αγορές ως το τέλος του έτους, για να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα για τις προβληματικές χώρες της περιφέρειας όπως η Πορτογαλία.

Ωστόσο πηγές του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν ότι δεν συζητήθηκε και πολύ περισσότερο δεν εγκρίθηκε Eurogroup συγκεκριμένο σχέδιο για έξοδο στις αγορές. 

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμα να αντλήσει από τα αποθέματα που έχουν συσσωρευτεί σε διάφορα ταμεία κυβερνητικών οργανισμών και υπηρεσιών για να συγκεντρώσει επιπλέον €1,3 δισ. Σε συνδυασμό με τα έσοδα από την έκδοση χρέους, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει πως θα έχει πλήρως καλυμμένη τη χρηματοδότηση για τους επόμενους δώδεκα μήνες, κλείνοντας το χρηματοδοτικό κενό για το 2014 και τηρώντας τις δεσμεύσεις που έχει θέσει η τρόικα.

Ανώτατος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως είναι εφικτό να αντληθούν €4 με €5 δισ. από δύο εκδόσεις, μια τον Ιούνιο και μια το δεύτερο μισό του έτους.

"Σχεδιάζουμε να αρχίσουμε τακτικές εξόδους στις αγορές μακροπρόθεσμων ομολόγων, όχι γιατί είμαστε απελπισμένοι για ρευστό αλλά για να εκμεταλλευτούμε το momentum" σημείωσε. Ο ίδιος επισήμανε ακόμα πως η κυβέρνηση έχει σαν στόχο να επιστρέψει τα χρήματα στις κυβερνητικές υπηρεσίες κάποια στιγμή στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v