Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς στήνεται η ελληνική έξοδος στις αγορές

Στην τελική ευθεία, μετά και το Eurogroup, η έξοδος της χώρας στις αγορές. Η προετοιμασία και οι κινήσεις για να εξασφαλιστεί χαμηλό επιτόκιο. Πού μπαίνει ο πήχης. Ποιοι ξένοι οίκοι εμπλέκονται στη διαδικασία. Τι ετοιμάζουν οι ελληνικές τράπεζες.

Πώς στήνεται η ελληνική έξοδος στις αγορές

Έτοιμο είναι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη μίνι έξοδο στις αγορές με έκδοση ομολόγου ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή μέχρι το Πάσχα.

Την επιδίωξη και επί τρεις μήνες συστηματική προετοιμασία της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ουσιαστικά χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος για πρώτη φορά έδωσε χρονικό ορίζοντα και στοιχεία της έκδοσης. "Θα προχωρήσουμε εντός του πρώτου εξαμήνου σε μία μικρή έκδοση 3ετούς ή 5 ετούς ομολόγου", είπε χαρακτηριστικά δίνοντας επί της ουσίας το στίγμα των άμεσων εξελίξεων.

Κρίσιμο στοιχείο της διαδικασίας είναι το επιτόκιο με το οποίο θα δανεισθεί η χώρα. "Όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί κάτω από την περιοχή του 6%, μεταξύ 5,7% και 5,9%. Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του επιτοκίου παίζει το ύψος της έκδοσης. Εξ ου και η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην άντληση ενός μικρού ποσού καθώς αυτό της επιτρέπει να πάρει μικρότερο επιτόκιο. Για μία σειρά λόγους το επιτόκιο θα πρέπει να είναι χαμηλότερο του 6%", λέει στο Euro2day.gr κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι ξένοι

"Η επικείμενη πρώτη, μετά από περίπου τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με έκδοση ομολόγου είναι έτοιμη, έχουν επιλεγεί οι ανάδοχοι, αλλά και οι σύμβουλοι", τονίζει στο Euro2day.gr στέλεχος ξένης τράπεζας που συμμετέχει στο εγχείρημα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις ξένες τράπεζες που θα στηρίξουν τη σημειολογικού χαρακτήρα έκδοση περιλαμβάνονται η JP Morgan, η Deutsche Bank, μια ευρωπαϊκή τράπεζα, ενώ δεν αποκλείουν από τη διαδικασία την BlackRock.

"Οι απαραίτητες συνεννοήσεις μεταξύ του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και των ξένων χρηματοοικονομικών ομίλων έχουν ολοκληρωθεί και το μόνο που μένει είναι η εντολή για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών", προσθέτει η ίδια πηγή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την έκδοση του ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο προετοιμάζουν ο ΟΔΔΗΧ και οι ξένες τράπεζες τους τελευταίους τρεις μήνες, με εντατικοποίηση της προσπάθειας τον τελευταίο μήνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την έκδοση αναμένει τόσο ο όμιλος της Alpha Bank όσο και η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να προχωρήσουν σε αντίστοιχες εκδόσεις ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v