Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί βούτηξε το ΧΑ και… σώθηκε η Alpha

Ο πολιτικός κίνδυνος βάρυνε στη σημερινή συνεδρίαση. Οι δυο λόγοι που η Alpha Bank έκλεισε με τζίρο «ρεκόρ» και κέρδη 4,89%. Ο προβληματισμός για τις εξελίξεις και η εικόνα των δεικτοβαρών μετοχών. Ισχυρές πιέσεις σε ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Τιτάνα, Frigoglass.

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση η προτελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με την μετοχή της Alpha Bank να επιτυγχάνει "contrarian" κίνηση για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους:

α) Η "αναβάθμιση" του τίτλου της Τράπεζας σε όλους τους δείκτες που συμμετέχει. Πιο συγκεκριμένα, από αύριο Παρασκευή και πριν την έναρξη της συνεδρίασης, αλλάζει ο συντελεστής στάθμισης των μετοχών της εταιρείας, σε όλους τους δείκτες στους οποίους συμμετέχει, από 16% σε 30%.

Αναλυτικά, η αλλαγή θα επηρεάσει τη σύνθεση των παρακάτω δεικτών: Γενικός Δείκτης Τιμών Χ.Α., Δείκτης Συνολικής Απόδοσης του Γενικού Δείκτη Τιμών Χ.Α., FTSE/Χ.Α. Large Cap, FTSE/Χ.Α. Large Cap Net Συνολικής Απόδοσης, FTSE/Χ.Α. – Χ.Α.Κ. Τραπεζικός Δείκτης, FTSE/X.A. Δείκτης Αγοράς και FTSE/X.A. Τραπεζών.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα αγορές από πλευράς επενδυτικών funds ορισμένα εκ των οποίων ρευστοποίησαν θέσεις σε άλλα "βαριά" χαρτιά

β) Ο τίτλος ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ήταν επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός "μαξιλαριού" εν όψει της αυριανής εισόδου των νέων μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι αύριο μπαίνουν προς διαπραγμάτευση οι 1.846.153.846 νέες κοινές μετοχές της Alpha Bank που προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ με παραίτηση των παλαιών μετόχων και η συμπεριφορά της μετοχής θα καταδείξει την "ποιότητα" και την στρατηγικό ορίζοντα αυτών που τοποθετήθηκαν.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της Alpha Bank απέσπασε το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ ο τελικός όγκος των 96.996.856 τεμ. είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών "ever", σε προσαρμοσμένες τιμές, με τον μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 26/11/2013 (102.738.280), όταν και συντελέστηκε η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI.

Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν καθαρά πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη, μετά τις 12.35, να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 να βρίσκεται στις 1333,69 μονάδες (-1,43%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών να κλείνει στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1323,24 μονάδες με απώλειες 2,20%.

Μαζί με τον Γενικό Δείκτη, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και 17 από τις μετοχές του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι MIG, EEE, Jumbo, Frigoglass, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Επίσης, μόνο ο τίτλος της Alpha Bank κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο" οι Πειραιώς, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Μέτκα, Μυτιληναίος, Τιτάν και Jumbo.

Εξαιρετικά κακή η εικόνα στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών μετοχών, καθώς εκτός της Alpha Bank, μόνο ο τίτλος της Intralot διασώθηκε που έκλεισε αμετάβλητος.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζαχαράκης

Είναι πασιφανέστατο πως μας ετοιμάζουν για μία "δοκιμαστική έξοδο" στις Αγορές, όχι τόσο για την ανάγκη δανεισμού αλλά για την ψυχολογία των Αγορών και για να μας πείσουν πως η Ευρώπη έκανε ότι ήταν δυνατόν για να αναχαιτίσει την κρίση, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Από την άλλη, δεν βλέπουμε ακόμα να ανοίγουν τις "κάνουλες" οι Τράπεζες, ή να κάνουν εκείνες τις κινήσεις για να βοηθήσουν την πραγματική οικονομία, ή τις κινήσεις εκείνες σε αναδιαρθρώσεις δανεισμού όπου έχει νόημα, προκειμένου η πραγματική οικονομία να γυρίσει από ύφεση σε ανάπτυξη.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση, άφησε μάλλον "πικρή γεύση" σε όσους ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση "day by day", καθώς διασπάστηκε καθοδικά η πρώτη στήριξη των 430 μονάδων για τον FTSE25 και των 1336 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Επόμενες σημαντικές στηρίξεις, οι 1310 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 420 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθοδική διάσπαση των οποίων θα σημάνει "alert" για όσους διατηρούν θέσεις "long", σύμφωνα με την εκτίμηση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

Ο Γενικός Δείκτης μετά την επιτυχή δοκιμασία στη στήριξη των 1305 μονάδων προσπαθεί στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις να υφαρπάξει ανοδικά ότι απώλεσε καθοδικά στις 21 Μαρτίου (υψηλό:1365 / χαμηλό:1329), επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η δυναμική αντιπαράθεση με την περιοχή αντίστασης των 1364 μονάδων, καθώς θα καθορίσει σε ένα μεγάλο ποσοστό την περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία του Δείκτη.

Ενώ η μεν ανοδική διάσπαση θα βάλει τις βάσεις για το όριο των 1400 μονάδων, η "νωχελική" επίσκεψη του Γενικού Δείκτη πέριξ της ζώνης των 1350 με 1360 μονάδων θα προκαλέσει ένα νέο καθοδικό "pullback" προς τις 1305 μονάδες εν αναμονή του κατάλληλου καταλύτη ανοδικής εφόρμησης.

Καταλύτης ο οποίος μπορεί να είναι και η επιστροφή της Χώρας στις Αγορές με την άμεση έκδοση 5ετές ομολόγου με χαμηλό επιτόκιο δανεισμού.

Μέσα σε ένα ιδιότυπο βραχυχρόνιο ανοδικό κανάλι λαμβάνει τιμές ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχοντας βάλει ως στόχο την επαναφορά του πάνω από τις 440 μονάδες. Θεμιτή είναι η επιτάχυνση της υπάρχουσας ανοδικής τάσης με την κατάλληλη ποιότητα "ανοδικών καυσίμων" για την "αρπαγή" των υψηλών στις 445 μονάδες.

Στον αντίποδα η καθοδική τμήση του καναλιού στις 430 μονάδες και η παραμονή κάτω από εκεί, θα προκαλέσει νευρικότητα και ρευστοποιήσεις από τα λεγόμενα "γρήγορα" χαρτοφυλάκια, στοιχείο όπου μπορεί να οδηγήσει εκ νέου τον δείκτη σε μια καθοδική επαναξιολόγηση της περιοχής στήριξης των 420 μονάδων.

Σε αυτό το σημείο που στέκεται η Αγορά, θα πρέπει να "πατήσει" και να διαφύγει ανοδικά ξεφεύγοντας από τη ζώνη διαπραγμάτευσης των 420 με 445 μονάδων, καθώς η περαιτέρω "κωλυσιεργία" αποδυναμώνει το υπάρχον ανοδικό κύμα του περασμένου Ιανουαρίου εγείροντας θέμα για τη πιθανή αποτύπωση ενός σχηματισμού "Head & Shoulders" με "neckline" τις 419 μονάδες, τονίζει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές και Ευρωπαϊκές Αγορές, όπου ξεχωρίζει το +1,41% του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης, ενώ με απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Να σημειωθεί ότι ο Nikkei έκλεισε σε υψηλό τριών εβδομάδων, στον απόηχο της απόφασης της Κινεζικής Κυβέρνησης να δρομολογήσει ένα νέο πακέτο μέτρων για την αναθέρμανση της οικονομίας.

Μετά την αύξηση του φόρου κατανάλωσης από το 5% στο 8% από την 1η Απριλίου, οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι η BoJ πρόκειται να αυξήσει τη ποσοτική χαλάρωση στην Ιαπωνία μέχρι τον Ιούλιο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της Ευρωζώνης υποχώρησε ελαφρώς τον Μάρτιο, από τα υψηλότερα επίπεδα 32 μηνών του Φεβρουαρίου και έκλεισε στο 52,2 στην τελική μέτρηση, από 52,4 στην αρχική μέτρηση. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί περίπου στο 52,4.

Εξηγώντας την απόφασή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 0,25%, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως δεν υπάρχουν αλλαγές στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Συμπλήρωσε ωστόσο, πως οι κίνδυνοι αστοχίας στις προβλέψεις είναι πτωτικοί και επεσήμανε πως εάν χρειαστεί θα υπάρξουν νέα αντισυμβατικά μέτρα από τη νομισματική πολιτική.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα μήνα. Όπως μετέδωσε το Marketwatch, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 29 Μαρτίου κατά 16.000, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 326.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στις 320.000, από 310.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η ΕΥΔΑΠ έχει περιθώριο να προχωρήσει σε μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, έως 150 εκατ. ευρώ, τονίζει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 11 ευρώ, ενώ σημειώνει ότι η μετοχή συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιλογές της. Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει αξιόλογα τα αποτελέσματα 2013 της εταιρείας ενώ σημειώνει ότι θα δώσει μέρισμα 0,36 ευρώ ανά μετοχή και θα προχωρήσει σε διανομή αφορολόγητου αποθεματικού ύψους 0,02 ευρώ στην επικείμενη γενική συνέλευση.

Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών (στα 8,93 € σήμερα, Πέμπτη), η μετοχή της ΕΥΔΑΠ διαπραγματεύεται σε μεγάλο discount σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου, την ΕΥΑΘ, καθώς και τις μετοχές του Χ.Α. εκτός των Τραπεζικών. Επιπλέον, η ανάκαμψη της κατανάλωσης σε προ κρίσης επίπεδα αλλά και πιθανή αύξηση στα τιμολόγια αναμένεται να ενισχύσουν τα μεγέθη της ΕΥΔΑΠ.

Η ΔΕΗ θα πουλήσει εταιρικά ομόλογα ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ αργότερα αυτό τον μήνα, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση του θέματος. "Θα γίνει ένα roadshow και παρουσιάσεις στο Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο", δήλωσε η δεύτερη πηγή.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου διασφαλίζει τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στηρίζει την μακροπρόθεσμη οικονομική προοπτική ανάπτυξης της Ελλάδας, λέει η Moody's. Ωστόσο προειδοποιεί για πολιτικό κίνδυνο, λόγω συρρίκνωσης της Κυβερνητικής πλειοψηφίας.

"Η πιθανότητα περαιτέρω διάβρωσης της Κυβερνητικής πλειοψηφίας παραμένει υψηλή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές εντός των επόμενων έξι μηνών, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την συνέχιση της πολιτικής στο πλαίσιο του προγράμματος της τρόικας και θα μείωνε την εμπιστοσύνη τόσο στο εσωτερικό της Χώρας όσο και διεθνώς" αναφέρει ο οίκος.

Από την άλλη συνεχίζουν να "κουρεύονται" στόχοι και προσδοκίες, όσον αφορά τις μέλλουσες αποκρατικοποιήσεις.

Στο 1,5 δισ. ευρώ ψαλιδίστηκε ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων όπως δήλωσαν οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για το Ελληνικό. Για το 2015 ο στόχος που τίθεται είναι να συγκεντρωθούν 2,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Γιάννη Εμίρη. Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενοι στόχοι ήταν 3,56 δισ. για φέτος και 2 δισ. για την επόμενη χρονιά.

Απόλυτα διιστάμενες δείχνουν οι απόψεις των εγχώριων παραγόντων της Αγοράς, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α.

Οι συγκρατημένα αισιόδοξοι, αντλούν την αισιοδοξία τους από την συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των spreads στα Ελληνικά ομόλογα. Όμως η απαισιόδοξη σχολή σκέψης εκφράζει την ένστασή της επισημαίνοντας ότι τελείως διαφορετική θα ήταν η συμπεριφορά των Αγορών, αν το 80% του Ελληνικού χρέους δεν ήταν στα χέρια του Επίσημου Τομέα, κάτι που μειώνει σημαντικά το ρίσκο.

Από την άλλη, με προεξοφλημένη την συντριπτική πλειονότητα των θετικών σεναρίων, η Αγορά "μυρίστηκε" πολιτικό κίνδυνο (!)

Έτσι, ενώ είχε διαφανεί ότι χάνει δυναμική το σενάριο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις φαίνεται να επανέρχεται σαν πιθανό ενδεχόμενο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για μία "overbought", όσον αφορά τις Δεικτοβαρείς μετοχές, Αγορά.

Σε κάθε περίπτωση με τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους να έχουν "λαχανιάσει", απόλυτα ενδιαφέρουσες κρίνονται οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, όσον αφορά την διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο και εκτός της εισόδου των νέων μετοχών της Alpha Bank, αναμένεται και η έκθεση της Moody΄ς για την Ελληνική οικονομία (με το επιθυμητό να είναι μια αξιολόγηση από "Β2" και πάνω, δηλαδή ανώτερη από τις αντίστοιχες των S&P και Fitch), έστω και αν σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών μία οριακή αναβάθμιση έχει προεξοφληθεί από την Αγορά.

Από Δευτέρα, 7 με 9 Απριλίου θα τρέξει η δημόσια εγγραφή για τους εγχώριους επενδυτές με σκοπό να αντληθούν κεφάλαια ως 175 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 10% της συνολικής αύξησης κεφαλαίου, για την Τρ. Πειραιώς. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση και της δημόσιας εγγραφής για εγχώριους επενδυτές θα γίνει η τελική κατανομή των νέων μετοχών η διαπραγμάτευση των οποίων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στις 16 Απριλίου.

Στην μεγαλύτερη εικόνα του ταμπλώ, συνεχίζονται οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να αποσπούν την "μερίδα του λέοντος" σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, ενώ δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες κάποιες απόλυτα επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, από εταιρείες με "έκδηλα ελκυστικά" θεμελιώδη.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα "υπόλοιπα" τις σημερινής συνεδρίασης, ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων) έφθασε τα 170,6 εκατ, από τα οποία τα 24,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡΤΠ, ΠΕΙΡ, ΦΦΓΚΡΠ, ΙΝΤΚΑ, ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ).

Τίποτα τα περαιτέρω αξιόλογο στο ταμπλώ του FTSE25, οπότε, μοιραία, το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος του Νηρέα, ενώ τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε η μετοχή της Eurobank.

Επιμένουν πλαγιοκαθοδικά, από τα 0,8700 (κλείσιμο 26/3) η ΕΒΖ και από τα 0,4950 (κλείσιμο 13/3) το Υγεία.
Από την άλλη, συνεχίζεται το αγοραστικό ενδιαφέρον για Paperpack, AS Company, Flexopack, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για FG Europe, "ανοιχτές" εντολές αγοράς διαμόρφωσαν τα ημερήσια κέρδη στον Μαθιό, ενώ συναλλακτική "αφύπνιση" παρουσίασε η Έλτον, με την προσφορά να είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτη.

Κινητικότητα στα Ελ. Καλώδια, που πολλά θα κριθούν από τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1,94 ευρώ, ενώ βραχύβιο αποδείχτηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον στην Inform Λύκος.

--ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης που συνοδεύτηκε με αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.120 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.652, 4.828 για τον Απρίλιο, 516 για τον Μάιο, 308 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 431) κινήθηκε μεταξύ 427,5 και 437,75 μονάδων ακολούθησε την spot Αγορά με καλύτερη διάθεση, γυρίζοντας σε premium 1,03%.
 
Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (5.000 ΑΔΑΚ20), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.629), ΔΕΗ (972), Alpha Bank(11.064), Εθνική (1.175), Πειραιώς (1.309), Μυτιληναίο (317), ΟΠΑΠ (441), MIG (1.075), Ελ. Πετρέλαια (190), ΕΧΑΕ (757), ΓΕΚ (335), Ελλάκτωρα (172), Τιτάνα (180).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, απογοητευτική ήταν η συμμετοχή των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, με μόλις 469 τεμάχια να αλλάζουν χέρια (286 calls και 183 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 32%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(67.981.201 τεμ.), Εθνική (1.725.766 τεμ.), Πειραιώς (21.735.666 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v