Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο προσκήνιο Alpha Bank και έκδοση ομολόγου

Διέξοδο στις αγορές "επιβάλλουν" οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις με τη χθεσινή "βύθιση" προς το κλείσιμο να προβληματίζει αρκετούς παίκτες. Σημείο αναφοράς οι 420-419 μον. για τον FT 25. Στο επίκεντρο η Alpha Bank μετά και το χθεσινό θεαματικό άλμα στο 0,729 ευρώ.

Η επικείμενη έκδοση ομολόγου, οι πολιτικές εξελίξεις και η αξιολόγηση από τη Moody’s βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του χρηματιστηρίου.

Ξορκίζει εθνικές εκλογές και... Μπαλτάκο η κυβέρνηση, σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής και το Χ.Α. μέτρησε εχθές ήδη μία θεαματική βουτιά προς τις 1.323 μονάδες με συντονισμένες πωλήσεις προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Απώλειες 2,19% για τον FT 25 που διόρθωσε στις 426,57 μονάδες, σημείο το οποίο ήταν και το ελάχιστο ημέρας, αφήνοντας ανεκτέλεστο ρευστοποιήσεων και ανεβάζοντας τα short συμβόλαια του 25άρη.

Οι συναλλαγές αυξημένες, με πολύ ψηλό -και ιστορικά- τζίρο στη μετοχή της Alpha Bank, με τη μετοχή να πραγματοποιεί θεαματικό άλμα +4,89% στο 0,729 ευρώ. Είναι προφανές πως η συγκυβέρνηση επιχειρεί ήδη αλλαγή ατζέντας και η έξοδος στις αγορές είναι ένα από τα θέματα όπου πόνταρε (και ποντάρει) και γι' αυτό θα επισπευστεί.

Όμως πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η συγκυβέρνηση βρίσκεται σε άμυνα, πως η παρτίδα στο πολιτικό σκάκι έχει ξεκινήσει με αβέβαιη έκβαση του παιχνιδιού. Αίφνης και μερίδα των ξένων ΜΜΕ και αναλυτών συνεκτιμά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, με ενδεικτική τη χθεσινή προσέγγιση των Financial Times για... βύθιση της κυβέρνησης σε χάος λόγω Μπαλτάκου.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ενδεικτική κι έδωσε στίγμα τουλάχιστον μερίδας των βραχυπρόθεσμων παικτών, καθώς τα «ισχυρά χέρια» κρατούσαν σε σχετικά φυσιολογικά επίπεδα τη διόρθωση μέχρι τις 16.30-16.45, ωστόσο οι πωλήσεις των τελευταίων 30΄ και το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας έγινε από επίσης μεγάλους παίκτες και όχι... μικροεπενδυτές.

Στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο (τις εξελίξεις αποτιμά το χρηματιστήριο) σημειώναμε: «Στα απανωτά πλήγματα στην κυβερνητική ευφορία αναφέρεται ο Φίλιππος Πανταζής εστιάζοντας εύλογα στην... εμφάνιση και του “θέματος Μπαλτάκου” που αναμφίβολα θα επηρεάσει (και) το χρηματιστήριο. Στο Χ.Α., μετά και τη χθεσινή ανοδική αντίδραση, ο Γενικός Δείκτης υπερέβη τις 1.350 μονάδες, ο FT 25 πλησίασε σε απόσταση μικρότερη των 10 μονάδων τη διπλή κορυφή της 18ης-19ης Μαρτίου, με τον ΟΤΕ σε θεαματική παράσταση (+4,95%), συνοδεία “νέων υψηλών” για μετοχές-σηματωρούς (λ.χ. ΜΕΤΚΑ). Αυτά μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο της συνεδρίασης, καθώς όσα ακολούθησαν σε πολιτικό επίπεδο προφανώς και δεν είχαν προεξοφληθεί από την πλειονότητα των παικτών».

Είτε μας βολεύει παικτικά είτε όχι, στο παιχνίδι έχει εμφανισθεί ένας... joker που μπορεί να επηρεάσει από ελάχιστα μέχρι ολοκληρωτικά τις εξελίξεις στο πολιτικό και συνακόλουθα στο χρηματιστηριακό μέτωπο.

Ήδη από εχθές πολλοί ισχυροί και διορατικοί παίκτες παρότι ποντάρουν ιδιαίτερα στην έξοδο της χώρας στις αγορές, αν και στηρίζουν αναφανδόν το εγχείρημα του Γ. Στουρνάρα, εμφανίζονται επιφυλακτικοί, παρακολουθούν τις εξελίξεις και μετριάζουν την έκθεσή τους στην αγορά. Αντιθέτως, τους είδαμε πωλητές σε μετοχές σηματωρούς όπως είναι λ.χ. ο Μυτιληναίος ή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Τιτάν, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στα παράγωγα καταγράφηκε σχετική κινητικότητα και μία πρώτη προσπάθεια αντασφάλισης κινδύνου, κίνηση εκ των πραγμάτων λογική. Προσώρας οι 420-419 μονάδες αποτελούν ισχυρό σημείο αναφοράς και στήριξης για τον FT 25, αλλά... θα χρειαστεί μια πειστική επιβεβαίωση κατ’ αρχάς σήμερα.

Πονηρή συνεδρίαση καθότι Παρασκευή αλλά και λόγω της εισόδου των νέων μετοχών της Alpha Bank. Σε αυτήν τη συγκυρία η ομάδα της Eurobank προχωρά ολοταχώς για την αύξηση κεφαλαίου, με τον Χρ. Κίτσιο να σημειώνει πως η επιλογή του βασικού επενδυτή θα γίνει με «πλειοδοτικό» διαγωνισμό. Στο 0,458 ευρώ η τραπεζική μετοχή (-2,55%) με λογικές συναλλαγές.

Ωστόσο είναι εμφανές -και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί- πως σε αυτήν τη συγκυρία μια «ομάδα ισχυρών συμφερόντων» επιδιώκει αλλαγή των όρων του πολιτικού παιχνιδιού (εξωθώντας τη συγκυβέρνηση ακόμη και σε... τριπλές εκλογές) και μια άλλη εξίσου «ισχυρών συμφερόντων» επιχειρεί τη διατήρηση του «καθεστώτος»-status τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Μαΐου (χωρίς παράλληλη διενέργεια και εθνικών εκλογών).

Σύνθετο όσο και μεγάλο το παιχνίδι που προφανώς ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες όλων ημών των μικροεπενδυτών, που θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο... ψυλλιασμένοι και πολύ πιο προσεκτικοί στις κινήσεις μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v