Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Βουτιά» κάτω από τις 1.220 μονάδες

Υποχωρεί σχεδόν 3% ο Γενικός Δείκτης. Έντονες απώλειες άνω του 15% για τον τίτλο της Εθνικής, πιέσεις και στο warrant. Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται Eurobank - Attica Bank αλλά και οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Σε θετικό έδαφος από τα blue chips μόνο η Τιτάν.

Αρνητικά όπως και αναμενόταν ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ στο ίδιο... χρώμα κινείται μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και το ελληνικό χρηματιστήριο, παρότι ο Γενικός Δείκτης έχει ανακάμψει αισθητά από το μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας των 1.232,16 μονάδων.

Βασικός υπαίτιος του αρχικού αρνητικού ξεκινήματος δείχνει ο τίτλος της Εθνικής, καθώς από την αρχή της συνεδρίασης κινείται με διψήφιες απώλειες στον απόηχο της είδησης για επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

Σημαντικές απώλειες που ξεπερνούν το 8% σημειώνει και ο παραστατικός τίτλος της τράπεζας, ενώ αξιοπρόσεκτες πιέσεις υφίστανται η Eurobank και η Attica Bank.

Από την άλλη, αντίβαρο στις τραπεζικές πιέσεις μέχρι στιγμής είναι ο τίτλος της ΕΕΕ, ο οποίος είναι και ο μοναδικός του FT 25 που από την αρχή της συνεδρίασης κινείται με θετικό πρόσημο, ενώ στην πορεία βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. προσπαθούν να δώσουν Alpha Bank, Πειραιώς, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank Properties, ΕΧΑΕ, Intralot, ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάν και Frigoglass.

Αξίζει να σημειωθεί για τους «πράσινους» δεικτοβαρείς τίτλους πως, εκτός από τις ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Eurobank Properties, των υπόλοιπων τα κέρδη είναι περίπου οριακά, γεγονός που σημαίνει ότι όσο εύκολα μπορούν να κινηθούν ακόμα ψηλότερα άλλο τόσο εύκολα μπορούν να υποχωρήσουν εκ νέου σε αρνητικό πρόσημο.

Τίποτα το άξιο λόγου χαμηλότερα του 25άρη, πλην ίσως της σχετικής κινητικότητας που σημειώνεται σε Fourlis, Πλαστικά Θράκης, Υγεία και ΧΑΛΚΟΡ.

Ο τζίρος λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης πλησιάζει τα 25 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Alpha Bank και Πειραιώς.

Ισοβαρής δείχνει μέχρι στιγμής η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών, έστω και αν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης διαμορφωνόταν σε περισσότερο από 1 προς 4.

Από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας, με επταψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, ενώ περισσότερα από 100.000 τεμάχια έχουν διακινήσει ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Αποκαρδιωτική συναλλακτικά η εικόνα για ΟΛΠ (837 τεμάχια) και Folli Follie Group (2.543 τεμάχια), ενώ με τετραψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται επίσης Frigoglass, Τιτάν, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, ΜΕΤΚΑ, Eurobank Properties και ΕΥΔΑΠ.

Σε περίπτωση που συνεχιστούν οι πιέσεις, τεχνικά ζητούμενο παραμένει το κλείσιμο του Δείκτη όχι χαμηλότερα από τη ζώνη των 1.250-1.240 μονάδων, καθώς διαφορετικά δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η επόμενη ζώνη στήριξης στις 1.200-1.190 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v