Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα νέα δεδομένα μετά τη βουτιά

Γιατί οι επενδυτές προχώρησαν σε εκτεταμένες ρευστοποίησεις. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα για Γ.Δ., FT 25 και blue chips. Οκτώ μέρες κρατά το πτωτικό σερί. «Χάθηκαν» τα κέρδη του 2014 για τον τραπεζικό δείκτη. Πτώση 12% για την Εθνική Τράπεζα.

Οι πωλητές έκαναν το 8Χ8 με απίστευτη ευκολία και πλέον η Αγορά έχει αρχίσει να "γέρνει" επικίνδυνα.

Απόλυτα ενδεικτικό της κραταιάς, κρατούσας, πτωτικής τάσης, το γεγονός ότι αν και ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 7,55%, δεν κατόρθωσε να βάλει μπροστά το θετικό πρόσημο, ούτε για μία στιγμή μέσα στην συνεδρίαση και σαν να μην έφτανε αυτό έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας, μαζί με εννέα από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Την εικόνα επιδείνωσαν κινήσεις "stop loss", όχι μόνο από αυτούς που κινούνται με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και από αυτούς που έσπευσαν να τοποθετηθούν κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, όταν ο Δείκτης έδωσε μία πρώτη ενδοσυνεδριακή αντίδραση, πλησιάζοντας οριακά το προηγούμενο κλείσιμο και ο οποίοι πόνταραν σε αντίδραση της Αγοράς, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Προς το τέλος της ημέρας, εκτός από τους πρωινούς αγοραστές, που "πέταγαν τις πρωινές αγορές από τα παράθυρα" σημειώθηκε και σημαντικός αριθμός "margin calls" από αρκετές ΑΧΕ, οπότε το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας ήλθε μάλλον φυσιολογικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" από την περίοδο 26/3 έως και 4/4/2012.

Με οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης αθροίζει απώλειες 10,73%, ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του έχουν περιοριστεί στο 3,88%.

Το 8Χ8 έκαναν οι πωλητές και στον FTSE25 με αθροιστικές απώλειες 10,8%. Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης μειώθηκαν στο 1,09%.

Παρά το γεγονός ότι στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, ο Τραπεζικός δείκτης έχει να επιδείξει και δύο ανοδικές, οι απώλειες της πλαγιοκαθοδικής κίνησης φθάνουν στο 11,4%, ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη βρίσκονται στο οριακό 0,49%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά ο δείκτης των Τραπεζών υποχώρησε μέχρι τις 178,45 μονάδες (-6,5%), επίπεδο χαμηλότερο από το κλείσιμο της 31/12/2013 (179,88 μονάδες).

Το σημερινό κλείσιμο και για τους τρεις βασικούς δείκτες του Χ.Α. είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 49 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 31/1/2014. Για τον Γενικό Δείκτη στις 1179,92 μονάδες, για τον FTSE25 στις 385,27 μονάδες και για τον Τραπεζικό δείκτη στις 179,41 μονάδες.

Όλοι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., όπως και το σύνολο των Δεικτοβαρών τίτλων, πλην της MIG (όσο δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 0,5030 ευρώ) έχουν γυρίσει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, τεχνική ανάλυση για τους οποίους θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

H τεχνική ανάλυση για άλλη μία φορά είχε δίκιο έναντι των καλών νέων που η Αγορά είχε λίγο ή πολύ προεξοφλήσει, ενώ σημαντικά βοήθησε και η άσχημη εικόνα των ξένων Αγορών, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Ελλάδα βγήκε στις Αγορές μετά από 4 χρόνια αποχής με το κουπόνι στο 4,75% παρόμοιο με εκείνο της Πορτογαλίας στην πρώτη της έξοδο.

Η Μεγάλη εβδομάδα που ξεκίνησε φαίνεται να έχει σημαντικό volatility, ενώ μην ξεχνάμε πως περιμένουμε τόσο το rebalancing της Τράπεζας Πειραιώς όσο και την ανακοίνωση για νέο ομολογιακό της Alpha Bank, ενώ φαίνεται να προκύπτει και ΑΜΚ για την Εθνική.

Στην περίπτωση της Εθνικής, οι τελευταίες συνεδριάσεις απομακρύνουν το ενδεχόμενο μίας επιτυχημένης κάλυψης πάνω από το strike της ΑΜΚ στο 4,29 με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντικό dilution στους παλαιούς μετόχους σε μία τέτοια περίπτωση.

Από την άλλη η Αγορά αναμένει τους όρους για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, κάτι που θα κρίνει την βραχυπρόθεσμη εικόνα της μετοχής. Θυμίζουμε πως κατώτερο σημείο είναι αυτό του 0,30 ενώ όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο τόσο πιο θετικό θα είναι για τους υφιστάμενους μετόχους.

Θυμίζουμε πως ΔΕΗ και Μυτιληναίος, πιθανότατα, ακολουθούν με ομολογιακές εκδόσεις και σημαντικά κουπόνια και πλέον φαίνεται πως η Αγορά ομολόγων έχει αντικαταστήσει τον αδύναμο ακόμα Τραπεζικό κλάδο.

Το χαμηλό επιτόκιο που πετύχαμε με την πρώτη έξοδο στις Αγορές, δεν έχει να κάνει μόνο με τις ανάγκες μας αλλά και το τι συμβαίνει τόσο στον δανεισμό μας από βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια, με την απόδοση να έχει βρεθεί πέριξ του 3%, αλλά και από την συνεχή μείωση επιτοκίων σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που θυμίζουμε πως πέρυσι ξεκίνησαν με απόδοση κοντά στο 9% και πλέον είναι κοντά στο 6%.

Αυτό συνάμα βοηθάει και τις ίδιες τις Τράπεζες και το κόστος στα επιτόκια που προσφέρουν, μιας και κάθε μονάδα βάσης που χάνεται είναι σημαντική ανάσα για αυτές.

Ουσιαστικά η έξοδός μας στις Αγορές μπορεί να είναι η απαρχή μιας καλυτέρευσης της οικονομίας, κάτι που ακόμα δεν έχει φανεί, παρόλα αυτά έτσι συνηθίζεται να είναι η σειρά των γεγονότων, μετά από μία τέτοια κατάσταση που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια.

Το 2014 μπορεί να είναι περισσότερο μία χρονιά μετοχών και όχι δεικτών.

Καλό θα ήταν να περιμένουμε τις εξελίξεις τεχνικά και να τοποθετηθούμε με ένα έγκυρο αγοραστικό σήμα, σε ημερήσια βάση, τουλάχιστον αυτοί που κινούνται πιο βραχυπρόθεσμα στην Αγορά.

Στις 23 Απρίλη είναι η ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές θα ανοίξει και η συζήτηση για τον τρόπο που το χρέος θα γίνει βιώσιμο, υπενθυμίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το -1,28% για τον ASX 200, καθώς και το κλείσιμο του Nikkei σε χαμηλό έξι μηνών.

Προσπαθούν να αντιδράσουν από τις πρωινές σημαντικές απώλειες τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, σε νέο ρεκόρ εκτινάχθηκε το Δημόσιο χρέος της Ιταλίας, αγγίζοντας το Φεβρουάριο τα 2,1072 τρισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Χώρας. Από τον Ιανουάριο, το χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 17,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτές της Deutsche Bank προβλέπουν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα "δώσει σήμα" για ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Τράπεζας τον Ιούνιο και θα παρουσιάσει το πρόγραμμα στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου. Οι αναλυτές του οίκου αναμένουν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές τιτλοποιημένων δανείων μικρών και μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Οι ίδιοι δεν αποκλείουν η ΕΚΤ να εμπλακεί και στην αγορά Κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, υποστηρίζουν όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό όσο στις ΗΠΑ, ενώ τα πολιτικά εμπόδια είναι υψηλά. "Θα περιμέναμε ένα Δημόσιο QE, μόνο αν επιδεινωθούν σημαντικά οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη" σημειώνεται στην έκθεση της Γερμανικής Τράπεζας.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 1,1% τον Μάρτιο στην Αμερικανική οικονομία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο 2012. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 0,9% των λιανικών πωλήσεων.

"Ξεμένουν από καταλύτες οι Αγορές" αναφέρουν οι Financial Times. Σύμφωνα με το άρθρο, ο δείκτης Ρ/Ε των μετοχών βρέθηκε σε ένα από τα υψηλότερα δεκατημόρια στις τιμές που έχουν αναφερθεί από το 1881. Ο πληθωριστικά προσαρμοσμένος δείκτης Ρ/Ε, για τον S&P 500, άγγιξε το 26 που είναι ένα ακόμη υψηλό επίπεδο. Πριν τη Μαύρη Τρίτη του 1929, ο ίδιος δείκτης βρισκόταν στο 30 και λίγο πριν σκάσει η "φούσκα" των dotcom το 1999 βρισκόταν στο ιστορικό υψηλό 40.

Μία ακόμη ένδειξη της ασυγκράτητης διάθεσης για ανάληψη κινδύνου είναι η αύξηση του δανεισμού για αγορά μετοχών (margin) που καταγράφει αλυσιδωτά ρεκόρ εδώ και αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του NYSE, τώρα βρίσκεται στα 4667 δισ. δολ., ποσό διπλάσιο από το 2010.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν είναι οι μόνοι που με επιτυχία "μαγείρεψα" τις Αγορές. Τα στελέχη των Επιχειρήσεων, Αγγλόφωνων Χωρών, δανείστηκαν με μανία σε χαμηλά επιτόκια για να επαναγοράσουν μετοχές. Έτσι, όχι μόνο ωθήθηκαν οι τιμές των μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά επίσης η μείωση των διαθέσιμων μετοχών προκάλεσε αύξηση των κερδών ανά μετοχή ακόμη κι όταν δεν υπήρχε αύξηση των εσόδων ή βελτίωση των περιθωρίων κερδοφορίας (!)

Αυτό, βεβαίως, οδήγησε σε ενίσχυση των μπόνους και των άλλων κινήτρων που χρησιμοποιούν ως κριτήριο μεγέθη όπως τα κέρδη ανά μετοχή ή την απόδοση ιδίων κεφαλαίων που δεν έχουν αυστηρή σχέση με τη δημιουργία αξίας. Κι έτσι έρχεται στο νου το ρητό: "Εάν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε θα σταματήσει" (!)

Επιστροφή στο ΧΑ

Tην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδος όχι με "κούρεμα" αλλά με την επέκταση της ωρίμανσης των δανείων από 30 σε 50 χρόνια και τη νέα μείωση ορισμένων επιτοκίων ετοιμάζει η Ευρωζώνη, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα μια από τις αιτίες που η έκδοση του πενταετούς ομολόγου πραγματοποιήθηκε τόσο ομαλά ήταν η προσδοκία των επενδυτών για μια νέα "ανακούφιση" του χρέους.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας "ΑΤΤΙ-ΚΑΤ Α.Τ.Ε.", από σήμερα 14 Απριλίου 2014, καθόσον η εταιρεία προέβη σε εκ νέου σύνταξη και δημοσιοποίηση της οικονομικής έκθεσης της περιόδου 1.1-31.12.2013 σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς και τις διατάξεις του ν. 3556/2007 και πλέον εκλείπει ο λόγος θέσης των μετοχών της σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης. Από την ίδια ημερομηνία οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται στην Κατηγορία "Επιτήρησης".

"Οι μετοχές στην Ελλάδα έχουν ενισχυθεί κατά 180% από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 και οι περισσότεροι προπορευόμενοι δείκτες καταδεικνύουν ότι η οικονομία επιτέλους βλέπει το φως στο τέλος του τούνελ. Παρ' όλα αυτά, το 'πάρτι' για τις μετοχές φτάνει στο τέλος του, καθώς οι τρέχουσες αποτιμήσεις αντανακλούν προσδοκίες που ξεπερνούν την πραγματικότητα", υποστηρίζει η Saxo Bank. "Οι αναμενόμενες αποδόσεις στην πλειονότητα των μετοχών του Χ.Α. είναι πολύ χαμηλές και δεν καλύπτουν τον μετοχικό κίνδυνο. Παράλληλα, δεν είναι λογικό η αποτίμηση των Ελληνικών τίτλων να ξεπερνά τις αποτιμήσεις των μετοχών της Νότιας Κορέας και του Ισραήλ", σημειώνει και προσθέτει: "Η άποψή μας για το δεύτερο τρίμηνο για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. είναι ότι θα πρέπει να διαπραγματεύεται γύρω στις 1.000 μονάδες" (!!!)

Οι ανάγκες των εταιρειών σε ρευστό είναι προφανές ότι θα συνεχίζουν να δημιουργούν πιέσεις, καθώς τα κεφαλαία (περισσότερο τα ξένα) αναζητούν αποδόσεις με το χαμηλότερο ρίσκο, αναφέρει σημαντικός αριθμός επαγγελματιών του χώρου.

Οι ΑΜΚ και οι εκδόσεις ομολόγων προσελκύουν κεφάλαια και από την Αγορά των μετοχών η οποία σε πολλές περιπτώσεις έχει δώσει σημαντικά κέρδη, σύμφωνα με την άποψη αρκετών επαγγελματιών του χώρου.

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα παραμείνει σε φάση πτωτικής αναμονής, έως ότου ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της ΑΜΚ της Eurobank και της Εθνικής και βέβαια θα περιμένει την είσοδο των νέων μετοχών της Πειραιώς (16/4) και το rebalancing που θα ακολουθήσει.

Η βαρύτητα της Πειραιώς στο MSCI Standard και στον FTSE All Word αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών και την αύξηση του free float και της κεφαλαιοποίησης, ενώ αντίθετα θα μειωθεί η βαρύτητα των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με την Αγορά να περιμένει μεγάλους όγκους στις συνεδριάσεις 16ης και 17ης Απριλίου.

Θα ακολουθήσει μείωση της διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, λόγω των επικείμενων αργιών του Πάσχα.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1210,98 μονάδες (-3,18%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1207,82 μονάδες με απώλειες 3,44%.

Μαζί με τον Δείκτη στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι MIG, Intralot, Motor Oil, Frigoglass, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι MIG, Jumbo, Folli Follie Group, Εθνική, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ενώ το "κουδούνι της λήξης" βρήκε μόνο τους ΕΕΕ (+0,90%) και Τιτάνα (+0,09%) να διασώζονται με θετικό πρόσημο.

Ξεκινώντας την αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή πτώση ήταν "Εθνική υπόθεση", καθώς σημαντική μερίδα επενδυτών είχαν καθησυχάσει ότι η Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε ΑΜΚ και οι νέες εξελίξεις τους συνέλαβαν "εξ απήνης" (!)

Ο τίτλος της Εθνικής ξεκίνησε με "ΑΜΕΜ" και άνοιξε στα 3,22 ευρώ (-13,21%), ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 3,10 ευρώ (-16,44%) για να κλείσει τελικά στα 3,26 ευρώ με απώλειες 12,13%.

Πιέσεις και στα Τραπεζικά warrants. Ο παραστατικός τίτλος της Πειραιώς έκλεισε στα 0,9400 ευρώ (-3,09%) με συναλλαγές 2760199 τεμ., της Alpha Bank στα 1,65 ευρώ (-8,84%) με όγκο 5062698 τεμ. και της Εθνικής στα 1,07 ευρώ (-9,32%), έχοντας διακινήσει 1835823 τεμ.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθούν οι σημερινές απώλειες για την Eurobank (-7,16%), αλλά και για την Αττικής (-9,76%), η μετοχή της οποίας έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό (!)

Χαμηλότερα του 25αρη, αξίζει να αναφερθεί η πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει ο Ηρακλής από τα 1,30 ευρώ (κλείσιμο 21/3).

Όπως προαναφέρθηκε, πλην της MIG, όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι που απαρτίζουν τον FTSE25 έχουν γυρίσει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται ως εξής:

Alpha Bank (0,6800), EEE (17,14), Eurobank Properties (8,35), Intralot (1,94), Motor Oil (8,20), Frigoglass (4,00), Folli Follie Group (23,80), Εθνική (3,19), Πειραιώς (1,70), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (3,44), ΔΕΗ (10,34), Ελλάκτωρ (3,65), Ελ. Πετρέλαια (6,20), ΕΥΔΑΠ (8,20), ΕΧΑΕ (7,70), Μέτκα (11,30), Jumbo (11,10), Μυτιληναίος (5,80), ΟΛΠ (16,20), ΟΠΑΠ (9,50), ΟΤΕ (10,22), Σωλ. Κορίνθου (1,77), Τέρνα Ενεργειακή (4,00) και Τιτάν (20,80).

Τέλος, ο τζίρος παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα, φθάνοντας τα 149,2 εκατ. από τα οποία τα 10,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΦΡΛΚ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ). Μόλις 7 τίτλοι (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΔΕΗ) απέσπασαν το 76% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

--ΧΠΑ

Συνεχίστηκε η "νηοπομπή" των πτωτικών συνεδριάσεων και στην Αγορά Παραγώγων, με τις μετακυλίσεις θέσεων να αυξάνουν περαιτέρω τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.201 συμβόλαια).

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της αργίας της Παρασκευής, τα συμβόλαια Απριλίου λήγουν την ερχόμενη Πέμπτη 17/4.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 46.369, 26.417 για τον Απρίλιο, 19.713 για τον Μάιο, 239 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 389) κινήθηκε μεταξύ 386,75 και 402,5 μονάδων, κλείνοντας στην θεωρητική του τιμή.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (817.800 Alpha Bank, 200.000 Εθνική, 16.000 ΕΥΔΑΠ, 42.000 Folli Follie Group), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.776), ΔΕΗ (2.065), Alpha Bank (10.192), Εθνική (4.829), Πειραιώς (3.467), Μυτιληναίο (873), ΟΠΑΠ (986), MIG (2.167), Ελ. Πετρέλαια (488), ΓΕΚ (468), Ελλάκτωρα (218), Eurobank (649), Intralot (333), ΕΧΑΕ (863), ΕΕΕ (130).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 34%, ενώ ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 2.323 δικαιώματα, (1.326 δικαιώματα αγοράς και 997 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (135.064.213 τεμ.), Εθνική (1.508.066 τεμ.), Πειραιώς (48.728.857 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 105 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Ιουνίου, τα 95 με τιμή εξάσκησης τα 12,50 ευρώ και τα άλλα 10 με τιμή εξάσκησης τα 12,50 ευρώ.

Επίσης τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Μαϊου, με τιμή εξάσκησης τα 3,90 ευρώ.
Τέλος, 33.298 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Απριλίου, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v