Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς:Πώς θα ρυθμιστούν δάνεια 22 δισ.

Οι δύο εξειδικευμένες μονάδες για την αναδιάρθρωση δανείων και η δεξαμενή των 22 δισ. ευρώ. Τα σχέδια για μετοχοποιήσεις και οι ρυθμίσεις στεγαστικών-καταναλωτικών. «Μπόνους» 2,5 δισ. από τις κινήσεις στη διαχείριση περιουσίας ιδιωτών.

Πειραιώς:Πώς θα ρυθμιστούν δάνεια 22 δισ.

Σημαντικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς στην αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων είτε ιδιωτών, είτε επιχειρήσεων, με στόχο την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη διαχείριση και κατ' επέκταση την καταγραφή εσόδων. Παράλληλα, δυναμικές κινήσεις πραγματοποιεί ήδη και στον τομέα της διαχείρισης περιουσίας ιδιωτών.

Στο μέτωπο των προβληματικών δανείων, στις δύο εξειδικευμένες μονάδες που έχει συστήσει εδώ και μήνες η Τράπεζα Πειραιώς έχουν περάσει συνολικά «κόκκινες» και «προβληματικές» χορηγήσεις αξίας 22 δισ. ευρώ. Η «task force», όπως την αποκαλεί η τράπεζα, των δύο μανάδων αριθμεί 1.900 εξειδικευμένα στελέχη.

«Προτεραιότητα της Πειραιώς είναι η εντατικοποίηση της δημιουργίας των δομών που απαιτούνται για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχός της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr η μία μονάδα θα ασχοληθεί με την αναδιάρθρωση δανείων, που έχουν δοθεί προς τους ιδιώτες πελάτες (στεγαστικά, καταναλωτικά). Η δεύτερη μονάδα -και πιο βαριά ως προς τον όγκο που καλείται να διαχειριστεί- εξειδικεύεται στη διαχείριση της έκθεσης «που είτε είχε η τράπεζα, είτε κληρονόμησε μέσω των συγχωνεύσεων, τις οποίες πραγματοποίησε, από δάνεια ολόκληρων επιχειρηματικών κλάδων καθώς και βιομηχανιών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στις επιχειρήσεις

«Από τη διαχείριση της κρίσιμης μάζας των προβληματικών δανείων που έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις αναμένουμε πολύ θετικές επιδράσεις ως προς τα έσοδα», τονίζει το ίδιο στέλεχος και προσθέτει: «Ήρθε η ώρα να τολμήσουμε σε κάποιες επιχειρήσεις να μετατρέψουμε τα προβληματικά και υπέρογκα δάνειά τους σε μετοχές. Αυτό αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς».

Στο ερώτημα εάν η τράπεζα επιδιώκει να παίξει τον ρόλο του επιχειρηματία, η απάντηση είναι αρνητική. «Στόχος μας με τη μετατροπή των δανείων είναι να ισχυροποιήσουμε τις επιχειρήσεις. Όπου ο επιχειρηματίας μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά του και αυτό αποδεικνύεται από τη στρατηγική που ακολούθησε έως σήμερα και απλώς υπέστη απώλειες λόγω της κρίσης, εκεί συμφωνούμε να παραμείνει και να 'τρέξει' το μαγαζί. Στόχος της τράπεζας είναι εν συνεχεία η πώληση του μεριδίου που θα αποκτά σε άλλα κεφάλαια ξένα ή ελληνικά προκειμένου να δημιουργηθούν οι πρωταγωνιστές που χρειάζεται η ελληνική οικονομία».

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια προς ιδιώτες, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα συνεχισθεί η αναδιάρθρωσή τους με ρυθμίσεις ανάλογα με το προφίλ των δανειοληπτών.

Ο άλλος πόλος

Η διοίκηση της Πειραιώς ενεργεί δυναμικά και στον νευραλγικό τομέα της διαχείρισης περιουσίας ιδιωτών, με αιχμή τους πελάτες μεσαίας και μεγαλύτερης οικονομικής επιφάνειας. Κι αυτό με βάση τα νέα δεδομένα που έφερε η κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση στοχεύει στην ανάκτηση του χαμένου χρόνου όσον αφορά ευρύτερα στον τομέα των καταθέσεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη τους τελευταίους 3-4 μήνες η Πειραιώς έχει προσελκύσει κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ (πλην των παραδοσιακών καταθέσεων) στο κομμάτι των υπηρεσιών που προσφέρει στο πλαίσιο της διαχείρισης περιουσίας ιδιωτών.

«Για να φέρουν τα κεφάλαιά τους πίσω πρέπει να τους δώσεις και κάποια απόδοση. Σαφώς τα επιτόκια του πρόσφατου παρελθόντος έχουν εκλείψει, ωστόσο υπάρχουν έξυπνοι τρόποι διαχείρισης μιας περιουσίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Τους επόμενους μήνες η τράπεζα, όπως λένε οι πληροφορίες, θα εντείνει τις προσπάθειες σε αυτό το κρίσιμο κομμάτι, καθώς τα κεφάλαια αυτά θα απελευθερώσουν επιπλέον ρευστότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v