Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει... πολεμοφόδια το Χρηματιστήριο

Η υποαπόδοση χθες του Χ.Α. έναντι των ευρωχρηματιστηρίων μετρίασε τις προσδοκίες για επαναπροσέγγιση των 1.180 μονάδων. Κλειδί παραμένουν οι τράπεζες, με ενθαρρυντικό το +2,65% της Alpha Bank. Ζητείται αντιστροφή τάσης για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Με ισχνά κέρδη, και αυτά προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, το Χ.Α. δεν ακολούθησε τελικά την αντίδραση των ευρωχρηματιστηρίων. Με μόλις 0,10% για τον Γενικό Δείκτη στις 1.150,17 μονάδες, με τον FT 25 στις 369,75 και τον Τραπεζικό στο εύρος των 150-155, σε μία συνεδρίαση 95,2 εκατ. ευρώ, η πρώτη ευκαιρία συγχρονισμού Αθηνών - ευρωπαϊκών αγορών χάθηκε. Θυμίζω πως στη Φρανκφούρτη ο βασικός δείκτης DAX με σημαντικά κέρδη 1,27% επανέκτησε τις 9.700 μονάδες (κλείσιμο στις 9.734,33). Ευκαιρία αναστροφής, που αξιοποιήθηκε υπέρ το δέον στο Παρίσι, όπου ο CAC 40 κινήθηκε 1,50% υψηλότερα στις 4.369 μονάδες.

Το βασικό πρόβλημα λίγο ως πολύ γνωστό και δεν είναι άλλο από τον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο, με τον δείκτη εγκλωβισμένο στα τελευταία όρια στηρίξεων πριν από τις 145 μονάδες, τους πωλητές -κυρίως ξένους- σταθερά πωλητές και την προσφορά να απορροφάται σε... πλαγιοκαθοδικά χαμηλότερες τιμές.

Στο υπόλοιπο ενεργό μέρος του Χρηματιστηρίου κάτι γίνεται. Καταβάλλονται προσπάθειες από επιχειρηματίες και επαγγελματίες της αγοράς αλλά δεν αρκούν. Από τη στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος και μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου αύξησε υπέρμετρα τη βαρύτητά του αυτόματα το παιχνίδι μεταφέρθηκε σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Στην περίπτωση του κλάδου οι κάθε λογής ξένοι (...και «ξένοι») φαίνεται πως με μία εμπροσθοβαρή ανοδική κίνηση πήραν αρχικά αυτό που ήθελαν συνεχίζοντας με μείωση των θέσεών τους.

Ενδεικτική θεωρούν παράγοντες της αγοράς το μπες-βγες λ.χ. των κεφαλαίων του J. Paulson στην Alpha Bank. Προφανώς, ό,τι συνέβη με τα κεφάλαια του Paulson ακολουθήθηκε και από άλλους επενδυτές-παίκτες αυτής της λογικής.

Η ουσία είναι, και έχει επισημανθεί από αρκετούς φίλους της στήλης, πως η αρχή της διόρθωσης των τραπεζών δόθηκε με αφορμή την προειδοποίηση του ΔΝΤ. Θα επιμείνω στο ότι οι ξένοι συνεχίζουν να εκβιάζουν την Αθήνα με τελευταίες βολές την έκθεση της BlackRock, την αρνητική προσέγγιση της S&P, ενώ οι Γερμανοί με κάθε ευκαιρία ξεκαθαρίζουν τι θέλουν και τι μεθοδεύουν.

Προχθές η Stuttgarter Zeitung δημοσίευσε ένα... προβοκατόρικο άρθρο, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό 12,5 δισ. ευρώ. Οι δανειστές και το Βερολίνο εκβιάζουν για 3ο μνημόνιο, 3ο πρόγραμμα... βοήθειας και ο πιο πρόσφορος μοχλός εκβίασης είναι το χρηματοπιστωτικό κομμάτι της χώρας. Οπότε πολλά παιχνίδια και εκβιασμοί θα παιχτούν με αφορμή τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ και τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες που θα υποχρεωθούν να καλύψουν και οι ελληνικές τράπεζες. Εκτιμώ πως οι δανειστές μεθοδικά και έγκαιρα για τα συμφέροντά τους δημιουργούν και διατηρούν θύλακες έντασης σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία με την τελευταία εξέλιξη στην Espirito Santo και από εχθές με τη θυγατρική της RioForte.

Με απονευρωμένο τον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο και με τους ξένους πωλητές και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ το Χ.Α. χάνει τις ανοδικές αφορμές που δίνονται από τα ευρωχρηματιστήρια. Ο συγχρονισμός του Γ.Δ. με τον DAX στην τελευταία διόρθωση... αποσυγχρονίσθηκε στην πρώτη συνεδρίαση αναστροφής των ευρωπαϊκών αγορών.

Διάβασα νωρίτερα πολύ προσεκτικά όσα εκτίμησε ο Γ. Τσέλιος (γενικός διευθυντής της ΔΕΠΟΛΑΣ Χρηματιστηριακής) στον Στέφανο Κοτζαμάνη και ατυχώς για έναν long παίκτη, όπως παραμένω, βρήκα λογικά και σωστά το 98% των λεγόμενων.

Αυτό σημαίνει πως το στοίχημα μίας αντίδρασης εγκαταλείπεται; Όχι βέβαια. Ωστόσο περιορίζεται στην πολύ προσεκτική παρακολούθηση των τραπεζικών μετοχών και στα περιθώρια ανοδικών κινήσεων από άλλα χαρτιά του 25άρη, της μεσαίας και της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Κατ' αρχάς, η αδυναμία στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ με εκ περιτροπής πωλήσεις, διόρθωση δείχνει πως υπάρχει σταθερός ξένος (ή ξένοι) που μειώνει τη θέση του. Θέλω να δω τις μετοχές πώς θα κινηθούν τώρα που διορθώνουν προς σημαντικές στηρίξεις τους για να εκτιμηθεί εάν, για παράδειγμα, η μετοχή του ΟΤΕ μπορεί να βγάλει αντίδραση από τα 10,10-10,20 ευρώ.

Η χθεσινή περίπτωση μόχλευσης στην ενέργεια με αφορμή την εισαγωγή της ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ ήταν επιτυχής και ενδεικτική πως αρκετοί παίκτες και επενδυτικά σχήματα θα επικεντρωθούν σε επιμέρους τομείς και κλάδους. Η υπεραπόδοση μετοχών όπως Μυτιληναίος, ΤΕΝΕΡΓ αλλά και έμμεσα σε ΓΕΚ-Τέρνα πρόσφερε ευκαιρία βραχυπρόθεσμων υπεραξιών. Το ζητούμενο είναι αν μπορεί να έχει διάρκεια είτε ο κλάδος της ενέργειας είτε κάποιος άλλος τομέας με αφορμή ενδεχομένως κάποια εξέλιξη στο.. μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, στα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου (από Αύγουστο).

Αποτιμώντας τη χθεσινή συνεδρίαση μετρήσαμε 65/54 ανοδικές/καθοδικές, 8 μετοχές του 25άρη με απόδοση υψηλότερη του 1% και μόλις 3 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στη σχετική κατάταξη με τα μεγαλύτερα κέρδη. Μόνον ΤΕΝΕΡΓ, Μυτιληναίος (από τον FT25) και μία Lamda Development μεταξύ των μετοχών που υπεραπέδωσαν αισθητά.

Και Alpha Bank, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΤΕΝΕΡΓ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Eurobank Properties, EXAE, και ΟΛΠ οι οκτώ από τις είκοσι πέντε του δείκτη που σημείωσαν απόδοση και κίνηση άξιες αναφοράς. Ούτε μία τραπεζική, εκτός αντίδρασης ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αν και οι 3 τελευταίοι τίτλοι παραμένουν βασικές επιλογές ισχυρών ξένων, οπότε κάποια κίνηση θα τη δώσουν στις επόμενες συνεδριάσεις.

Το θέμα είναι τι γίνεται με τις... εγκλωβισμένες τράπεζες και αυτό γιατί με αποτίμηση 8,9 δισ. η Πειραιώς, 8,5 δισ. η ΕΤΕ, 7,9 δισ. η Alpha Bank και με 5 δισ. ευρώ η Eurobank το περιθώριο απεγκλωβισμού του Γ.Δ. πάνω από τις 1.180-1.220 μονάδες έχει καταστεί δύσκολο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v