Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς «βλέπει» ΓΔ και τράπεζες η Δεπόλας ΑΧΕ

Στους κινδύνους που χαρακτηρίζουν την αγορά απέδωσε ο Γ. Τσέλιος την ανάσχεση της ανόδου του χρηματιστηρίου. Πού αποδίδει τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Οι εκτιμήσεις για τις μη τραπεζικές μετοχές.

ΧΑ: Πώς «βλέπει» ΓΔ και τράπεζες η Δεπόλας ΑΧΕ
Τις θέσεις του για την πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, τα σενάρια για τις τράπεζες και τις δυνατότητες των υπόλοιπων τίτλων του Χρηματιστηρίου της Αθήνας εξέφρασε ο γενικός διευθυντής της Δεπόλας Χρηματιστηριακή κ. Γιώργος Τσέλιος σε συνέντευξη που έδωσε στο neoforum.gr

Ο κ. Τσέλιος απέδωσε την ανάσχεση της χρηματιστηριακής ανόδου που είδαμε τους πρώτους μήνες του 2014 στους κινδύνους που χαρακτηρίζουν την αγορά και που κατά καιρούς επανέρχονται στο προσκήνιο.

«Τα πρώτα δείγματα της ανάσχεσης της ευφορίας, τα είδαμε πριν από τις ευρωεκλογές εξ' αιτίας του παράγοντα του πολιτικού ρίσκου. Μετά τις εκλογές, παρατηρήθηκε μια τόνωση της αγοράς που σε κάποιο βαθμό επηρεάστηκε από τις θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων, ωστόσο σύντομα άρχισαν να μαζεύονται και άλλα σύννεφα κινδύνου, είτε από το εξωτερικό, είτε από το εσωτερικό. Ας μην ξεχνούμε ότι οι αγορές του εξωτερικού προέρχονται από δύο-τρεις πολύ γερές χρονιές, ενώ η Ελλάδα προβληματίζεται είτε από το πολιτικό ρίσκο, είτε από το ζήτημα των τραπεζών, με δεδομένο ότι -ιδίως μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου- το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αποκτήσει και πάλι τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο κ. Τσέλιος δήλωσε πως «οι εκθέσεις του Ιουνίου ώθησαν σε βελτίωση τις αποτιμήσεις, ωστόσο οι λόγοι ανησυχίας που υπήρχαν από πριν, επανήλθαν στο προσκήνιο εξ' αιτίας των εξελίξεων στη πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo, σε μια περίοδο όπου το φθινόπωρο αναμένουμε τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests.

Επίσης, υπάρχουν και άλλες εξελίξεις που προβληματίζουν τους επενδυτές των τραπεζών. Πρώτον, τα μεγάλα πρόστιμα που επιβάλλονται σε ευρωπαϊκές τράπεζες από τις ΗΠΑ και δεύτερον, το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η λεγόμενη «Βασιλεία ΙΙΙ», η οποία αν φτάσει σε αποτέλεσμα, θα οδηγήσει τις τράπεζες σε άντληση επιπλέον κεφαλαίων (πχ αλλαγή τρόπου αποτίμησης της επικινδυνότητας των κρατικών τίτλων σε Γερμανία, Γαλλία και άλλες χώρες).

Επίσης, οι εξελίξεις στην Banco Espirito Santo έφερε στην επιφάνεια και το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών, που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Νέες αυξήσεις κεφαλαίου και warrants

Σύμφωνα με τον κ. Τσέλιο, «από τη μια πλευρά υπάρχει η ανησυχία ότι εξ' αιτίας των κόκκινων δανείων θα απαιτηθούν νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες, ωστόσο σε εξέλιξη βρίσκονται και τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των τραπεζών, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και κινήσεις ενίσχυσης των δεικτών φερεγγυότητας, όπως πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Το κρίσιμο σημείο είναι το πού τελικά θα ισορροπήσει η κατάσταση των δύο παραπάνω εξελίξεων. Βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να χρειαστούν σε κάποιες από τις συστημικές τράπεζες και νέες αυξήσεις κεφαλαίου, όμως εκτιμώ ότι αυτές θα γίνουν σε επίπεδα τιμών που δεν θα αποτελέσουν αρνητική έκπληξη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι σημερινοί μέτοχοι θα υποστούν αναμφίβολα μια διάχυση στα ποσοστά τους, ωστόσο θα κατέχουν τίτλους πλήρως κεφαλαιοποιημένων τραπεζών, οι οποίες θα καρπωθούν την όποια ανάπτυξη σημειώσει η ελληνική οικονομία κατά τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια.

Το κρίσιμο λοιπόν για τις τράπεζες, πιστεύω ότι είναι η μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αν κάποιος προβλέπει ότι η Ελλάδα από το 2015 θα μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης, τότε θα πρέπει να σπεύσει να τοποθετηθεί σε μετοχές ελληνικών τραπεζών.

Σε ότι αφορά τα κίνητρα που ενδεχομένως να δοθούν στους κατόχους warrants, θα εξαρτηθούν από το πόσο αργά, ή το πόσο γρήγορα, η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιθυμούν να ιδιωτικοποιήσουν εκ νέου τις συστημικές τράπεζες. Είναι πολύ πρόωρο να πούμε το τι θα γίνει και νομίζω ότι πριν τις τελικές αποφάσεις, θα έχει ολοκληρωθεί η φάση των επανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών, είτε μέσω ΑΜΚ, είτε μέσω του προγράμματος αναδιάρθρωσής τους».

Τέλος, σε ότι αφορά τις μη τραπεζικές μετοχές, ο κ. Τσέλιος σημείωσε: «Οι αποτιμήσεις των μη τραπεζικών μετοχών βρίσκονται ουσιαστικά λίγο πιο πάνω από τα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου. Οι αποτιμήσεις είναι τέτοιες έτσι ώστε να βρίσκονται λίγο πιο πάνω από το επίπεδο εκείνο που θα μας προκαλούσε να αγοράσουμε. Δεν προτείνω μια πλήρη τοποθέτηση στα επίπεδα αυτά, πλην όμως μια μερική σταδιακή τοποθέτηση, ή μια μερική διακράτηση υπαρχουσών θέσεων, θα πρέπει οπωσδήποτε να υφίσταται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v