Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα προσπάθεια απεγκλωβισμού από τις 1.150 μονάδες

Δεύτερη συνεχόμενη προσπάθεια αντίδρασης. Συγκριτικά καλύτερη -από εχθές- η εικόνα για τις τράπεζες όπου γίνεται το 74% του μέτριου τζίρου. Σχετική κινητικότητα στις μετοχές των εταιρειών «ενέργειας». Αγοραστικό ενδιαφέρον και σήμερα για ΕΧΑΕ.

Ανοδικό με ενθαρρυντικές ενδείξεις το άνοιγμα της συνεδρίασης. Με περισσότερα στοιχεία από τη χθεσινή ημέρα το Χ.Α. επιχειρεί δεύτερη συνεχόμενη προσπάθεια αντίδρασης.

Σε ανάλογη κίνηση, συνέχεια της χθεσινής ανόδου, τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, γεγονός που διασφαλίζει τουλάχιστον αυτό το μέτωπο για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Προς τις 1.160 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 373 ο FTSE, με σαφώς καλύτερη εικόνα ο Τραπεζικός και με τζίρο που επικεντρώνεται σε υπέρμετρο βαθμό στις 4 τραπεζικές μετοχές. Ειδικότερα σε Εθνική και Πειραιώς όπου έχει μεταφερθεί η... αντιπαράθεση πωλητών - αγοραστών.

Με καλύτερους οιωνούς η σημερινή αρχή και η συνέχεια στα πρώτα 40-45', με την πλειονότητα των παικτών επιφυλακτική αλλά και με αρκετές εντολές αγοράς από τα χαμηλά ημέρας σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη είναι εμφανής η προσπάθεια επαναπροσέγγισης των σημείων της περασμένης Πέμπτης (κλείσιμο στις 1.190,27 μονάδες), η κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν με τη διόρθωση που ακολούθησε (κυρίως την Παρασκευή). Μέχρι τώρα για τον Γ.Δ. έχουν σημειωθεί 3 ενδοσυνεδριακές χαμηλές τιμές και συγκεκριμένα οι 1.138 μονάδες τη Δευτέρα, οι 1.141 χθες Τρίτη και μέχρι τώρα οι 1.151,61 μονάδες. Οι τελευταίες είναι ένα επίπεδο που θα πρέπει να μη χαθεί για τον Γ.Δ. εάν θέλουμε να μείνει ενεργό το ενδεχόμενο προσέγγισης των σημείων της 17hw Ιουλίου.

Ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο, ο δείκτης παραμένει στο εύρος των 150-155 μονάδων με τη μετοχή της Πειραιώς στο 1,47-1,50 ευρώ. Υψηλός τζίρος και σήμερα στη μετοχή, μεγαλύτερος στην ΕΤΕ που κυμαίνεται στα 2,42-2,45 ευρώ και σαφώς μέτριος στη μετοχή της Alpha Bank. Για την τελευταία με τη χθεσινή αντίδραση στο κλείσιμο ανεβαίνει λίγο ο πήχης προς το 0,64 ευρώ, ενώ στη Eurobank πράξεις πραγματοποιούνται σταθερά κάτω από το 0,35 ευρώ. Στα πρώτα 15΄της συνεδρίασης οι συναλλαγές στις 4 μετοχές έφθαναν στο καταλυτικό 82% του συνολικού τζίρου, ποσοστό που μειώθηκε στο 75% στα επόμενα 15΄ καθώς έγιναν συναλλαγές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ενώ ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον για τη μετοχή των ΕΧΑΕ.

Αδυναμία υπέρβασης των 10,50 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ ενεργοποίησε κάποιες ρευστοποιήσεις προς τα 10,35 ευρώ, καθώς ήταν ο πρώτος από την 3άδα που λίγο μετά τις 11.00 πέρασε οριακά σε αρνητικό έδαφος. Στο ΣΜΕ της μετοχής υπάρχει θέση πώλησης που στοιχηματίζει για τα 10,19 ευρώ.

Στα 3,88 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ με αγορές από τα αρχικά χαμηλά μαζεύεται μέχρι το 1,64 ευρώ η μετοχή της ΑΝΕΜΟΣ. Εύλογο το ποντάρισμα, εάν και πότε θα καλυφθεί η τιμή της ΑΜΚ, της εισαγωγής του 1,70 ευρώ. Επίπεδα όπου θυμίζουμε ότι άλλαξαν χέρια δύο σημαντικά πακέτα εχθές πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της νεοεισαχθείσας μετοχής.

Από τον κλάδο στις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακής, ΓΕΚ-Τέρνα και Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ η όποια προσφορά απορροφήθηκε από χαμηλότερες τιμές στην αρχή, με ενδεικτικό το μάζεμα από τα 3,73 για την ΤΕΝΕΡΓ. Από τα 3,43 για τη ΓΕΚ, από τα 6,20 για τον Μυτιληναίο και από τα 11,81 ευρώ για τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ. Να σημειώσουμε πως για τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ καταγράφονται δύο συνεχόμενα πτωτικά κλεισίματα αν και η μετοχή ξεκινά από ανώτερο σημείο.

Στα 5,60 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων κι η IBG βλέπει αύξηση 66% στα EBITDA 6μήνου. Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου πιθανότατα θα αποτελέσει αφορμή για επιμέρους κινήσεις παικτών σε μετοχές του FT25 και του FT Mid.

Με αγοραστές και σήμερα στη μετοχή των ΕΧΑΕ μέχρι τα 7,68 ευρώ, αποτέλεσμα της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης από τα τελευταία τοπικά χαμηλά των 7,51 ευρώ. Ο αυξημένος τζίρος και σήμερα ενισχύει την εκτίμηση πως ξένος παίκτης ενεργεί στον τίτλο των ΕΧΑΕ.

Στα 7,62 - 7,66 ευρώ η μετοχή της ΜΟΗ, διατηρείται η τάση για τον Τιτάνα μέχρι τα 23,10 ευρώ, με σημαντική επαναφορά πάνω από τα 23 ευρώ, που είναι βραχυπρόθεσμη αντίσταση.

Από τη μεσαία κατηγορία ελάχιστες οι άξιες αναφοράς κινήσεις περιορίζονται και σήμερα στη... συναλλακτική Lamda Development (στα 4,82 ευρώ) και στη σταθερή MLS στην περιοχή των 4,55 ευρώ.

Λίγο πριν από τις 11.25 η αξία των συναλλαγών πλησίαζε τα 9 εκατ. ευρώ (πολύ μέτριες) με το 74% στις τράπεζες από τα οποία 3,4 στην ΕΤΕ και περί το 1,9 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Πειραιώς. Μόνο ένα πακέτο για 1.000.000 Eurobank στο 0,345 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών/καθοδικών στις 50/8 αλλά με 202(!) χωρίς μεταβολή τιμής.

Σταθερό το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, με τον DAX στις 9.785 και τον CAC40 στις 4.381 μονάδες (στις 11.25).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v