Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τροχοπέδη στην αντίδραση ο τζίρος

Περιορίστηκε το αρχικό ενδιαφέρον με τις συναλλαγές στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων. Το ΧΑ σταθεροποιείται υψηλότερα των 1.155 μονάδων με τον τραπεζικό δείκτη πέριξ των 155 μονάδων και την Πειραιώς να αντιδρά προς το 1,51 ευρώ.

Στα... ρηχά το Χ.Α. καθώς το όποιο αρχικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει μετά το μέσον της συνεδρίασης. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης η συντήρηση βασικών δεικτών και μετοχών σε μάλλον μέτρια επίπεδα, με τον τζίρο να έχει περιοριστεί και λιγοστές πλέον τις περιπτώσεις μετοχών που υπεραποδίδουν.

Τουλάχιστον η αγορά σταθεροποιείται σε επίπεδα πέριξ των 1.150-1.160 μονάδων, ανακόπτεται η πλαγιοκαθοδική διολίσθηση προς τις 1.120 και υπό προϋποθέσεις η συνέχεια μπορεί να κρύβει την επαναφορά του Γ.Δ. στις 1.180 μονάδες, που τεχνικά είναι ο πρώτος ορατός στόχος.

Η αξία των συναλλαγών, σε λιγότερα των 40 εκατ. ευρώ (στις 15.00) ενδεικτική της άπνοιας που επικρατεί αν και έχει αυξηθεί η συναλλακτικότητα σε μετοχές εκτός τραπεζικού κλάδου. Αυτό αφήνει το περιθώριο να κινηθούν επιμέρους μετοχές από τη μεγάλη και μεσαία - χαμηλότερη κατηγορία. Από το αρχικό 82% και στη συνέχεια στο 74%, το ποσοστό του τζίρου στις 4 τραπεζικές μετοχές διαμορφωνόταν νωρίτερα στο 64% των συνολικών συναλλαγών.

Ο τζίρος συγκριτικά παραμένει υψηλός σε ΕΤΕ και Πειραιώς, ενώ η υπεραντίδραση της τελευταίας διασκεδάζει τις εντυπώσεις των προηγούμενων ημερών.

Με πιθανό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί ο εγκλωβισμός των τραπεζών στα... χαμηλά επίπεδα των 150-160 μονάδων η αγορά θα πρέπει να προσβλέπει είτε στην επιμέρους κίνηση κάποιας εκ των μετοχών του κλάδου (χωρίς να διαμορφώνεται ανοδική φορά γενικότερα για τον Δείκτη των Τραπεζών) είτε στην αντίδραση τίτλων από το υπόλοιπο της αγοράς.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως από την προηγούμενη αναφορά μας έχει αλλάξει χέρια ακόμη ένα πακέτο μετοχών (στην Alpha Bank) ανεβάζοντας τον αριθμό σε μόλις δύο (το άλλο έχει γίνει στη μετοχή της Eurobank).

Τα στοιχεία της έκθεσης του ΙΟΒΕ δεν έδειξαν να αποθαρρύνουν αλλά ούτε και να ενθουσιάζουν την αγορά, καθώς μείζον πρόβλημα παραμένει η περιορισμένη ζήτηση - κατανάλωση και το στέγνωμα της ρευστότητας. Άλλωστε η αγορά δεν περίμενε κάτι ιδιαίτερο από την έκθεση του Ινστιτούτου.

Σχετική κινητικότητα στην ενέργεια. Η μετοχή της ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ σταθεροποιείται κάτω από την τιμή εισαγωγής, στο 1,64 ευρώ. Η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κυμαίνεται στα 3,83 ευρώ. Το αρχικό μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει περιοριστεί σε Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, στα 11,96 ευρώ επιστρέφει η μετοχή της ΜΕΤΚΑ, στα 3,49 γυρίζει με απώλειες η ΓΕΚ Τέρνα.

Περιορισμένο ενδιαφέρον σε ΜΟΗ, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, MIG, που νωρίτερα είχαν παρουσιάσει σχετική κινητικότητα, με απώλειες εκτός από τη Eurobank Properties και για τη μετοχή της Jumbo.

Σε Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΘ, ΥΓΕΙΑ, Fourlis, Lamda Developemnt και Ιντρακόμ περιορίζεται το ούτως ή άλλως μέτριο ενδιαφέρον για τις μετοχές του FT Mid.

Λίγο πριν από τις 15.00 ο συνολικός τζίρος είχε φθάσει μετά βίας τα 33,8 εκατ. ευρώ ενώ η σχέση ανοδικών/καθοδικών διαμορφωνόταν σε 65/37 και με 160 μετοχές αμετάβλητες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v