Χρηματιστήριο: Οι επόμενες κρίσιμες ζώνες

Τι εκτιμά το consensus των αναλυτών για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's. Kρίσιμη η ζώνη των 1.140 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Η τεχνική εικόνα στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι αντιστάσεις και οι στηρίξεις.

Χρηματιστήριο: Οι επόμενες κρίσιμες ζώνες

Η ψυχολογία των αγοραστών επηρεάζεται από τη νέα χρεοκοπία της Αργεντινής και την πορτογαλική Banco Espirito Santo, αλλά ακόμα περισσότερο από την επικείμενη απόφαση της Moody's για την αναβάθμιση ή μη της ελληνικής οικονομίας.

Το consensus ωστόσο δεν αναμένει κάποια αλλαγή στην αξιολόγηση της χώρας μας, αφού στο τελευταίο Credit Opinion στις 9 Ιουλίου η Moody's δήλωσε ότι «η σταθερή προοπτική των ελληνικών κρατικών ομολόγων ισοσκελίζει από τη μία πλευρά τη βελτίωση των δημοσιονομικών και τη μείωση των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους της και από την άλλη το υψηλό χρέος και την πολιτική αστάθεια».

Στην εγχώρια αγορά μετοχών, το αρνητικό σερί συνεχίζεται, αφού ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης παραμένει σε διαδικασία αποκόμισης των πρόσφατων υψηλών του κερδών στις 1.220 μονάδες. Το τελικό κλείσιμο κάτω από τις 1.170 μονάδες δεν βελτιώνει την ενδοσυνεδριακή εικόνα, ενώ οι τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις πήραν τα κέρδη της προηγούμενης Παρασκευής 25/7.

Η τεχνική κόπωση στην αγορά και σε σημαντικές μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η αδυναμία διάσπασης των 1.255-1.260 μονάδων και οι αρνητικές ειδήσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες έδωσαν έναυσμα για ρευστοποιήσεις σε όλες τις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου.

Βραχυπρόθεσμα, μετά την ταχύτατη απώλεια των 1.180-1.185 μονάδων (ζώνη που συνέπιπτε με τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών), η διατήρηση των 1.140 μονάδων είναι κρίσιμη. Διαφορετικά, η επόμενη ζώνη είναι το ψυχολογικό όριο στις 1.100 μονάδες, ενώ υπό συνθήκες και το χαμηλό των 1.115 μονάδων της 30ής/1/2014 είναι επίπεδο στήριξης.

Ωστόσο, η ουσιαστική στήριξη είναι στις 1.063 μονάδες, χαμηλό της Δευτέρας 19 Μαΐου και χαμηλό για φέτος. Μέχρι και αυτά τα επίπεδα τιμών, η μεσοπρόθεσμη τάση στην αγορά παραμένει ανοδική.

Ο Γενικός Δείκτης είτε θα δείξει διάθεση να κινηθεί σε όρους αντίδρασης προς τη ζώνη των 1.180 μονάδων άμεσα, διαφορετικά η τρέχουσα συγκυρία ευνοεί την ταχεία προσέγγιση προς τις 1.140 μονάδες.

Τα δεδομένα του FT 25

H τεχνική εικόνα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίζει να είναι προπομπός για την πορεία του Γενικού Δείκτη. Η ισχυρή στήριξη των 363 μονάδων έχει έως τώρα απορροφήσει όλες τις πιέσεις που έχουν προκύψει από τον Μάιο, ενώ και όλο τον Ιούλιο ήταν το κάτω όριο διακύμανσης του δείκτη. Στον αντίποδα, η ισχυρή ζώνη αντίστασης είναι οι 393 μονάδες και υψηλότερα οι 405-407 μονάδες.

Τέλος, ο δείκτης των τραπεζών κινήθηκε ενδοσυνεδριακά χαμηλότερα από τη στήριξη των 155 μονάδων, κι έκλεισε τελικά σε αυτό το όριο. Διαγραμματικά, το χαμηλό του Ιουλίου στις 150 μονάδες είναι το πρώτο stop και χαμηλότερα στις 19 Μαΐου τα επίπεδα των 140 μονάδων δίνουν σημαντικότατη στήριξη. Στο ανοδικό σκέλος, οι 166 μονάδες φαίνονται απροσπέλαστες στις τελευταίες ανοδικές εκφάνσεις της αγοράς.

O FT 25

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v