Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία και Fed τόνωσαν τη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Αισιοδοξία για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. Άλμα 2,1% για τον MICEX της Μόσχας. Καθησυχαστικός ο Κεντρικός Τραπεζίτης Fisher για τα επιτόκια. Ενισχύθηκε το δολάριο. Οριακή πτώση 0,1% για τον χρυσό.

Οι ευνοϊκές γεωπολιτικές εξελίξεις ενίσχυσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street.

O τερματισμός της στρατιωτικής άσκησης των Ρώσων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία αξιολογήθηκε από τους αναλυτές ως μια θετική κίνηση στο πλαίσιο της φημολογούμενης προσπάθειας του Πούτιν να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή.

Στη Ρωσία, ο χρηματιστηριακός δείκτης MICEX ενισχύθηκε 2,1% στις 1.376 μονάδες. Στον αντίποδα, το χρηματιστήριο της Ουκρανίας υποχώρησε 0,84% στις 452 μονάδες.

Επιπλέον, θετικό αντίχτυπο στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά είχαν και οι πρώτες πληροφορίες για τερματισμό της προέλασης των τζιχαντιστών στο Βόρειο Ιράκ, εξαιτίας των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών. Ωστόσο το πολιτικό αδιέξοδο στην περιοχή παραμένει.

Στη Wall, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,10% στις 16.569,98 μονάδες, ο S&P σημείωσε κέρδη 0,28% στις 1.936,91 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,70% στις 4.401,33 μονάδες.

Πέρα όμως από τις διεθνείς εξελίξεις, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε σήμερα και η Fed καθώς ο Κεντρικός Τραπεζίτης Stanley Fisher υποστήριξε ότι αν χρειαστεί θα συνεχιστεί η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης προκειμένου να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ. Ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι η Fed δε θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια.

Από πλευράς τίτλων, η μετοχή της Mannkind εκτινάχθηκε 4,9% καθώς έλαβε άδεια από τη Sanofi για την πώληση εισπνεόμενης ινσουλίνης (Afreeza) στις ΗΠΑ.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,03 δολ., σημειώνοντας πτώση 1% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχύθηκε 0,5% στα 21,74 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε 0,2% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3385 δολ. Επιπλέον το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,1% σε σχέση με το γεν στα 102,10 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται κοντά σε χαμηλό έτους στο 2,43% Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το 10ετές είχε υποχωρήσει έως το 2,35% για να ανακάμψει αργότερα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,3% στα 97,95 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1.310 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v