Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χτίζονται «άμυνες» στη ζώνη των 1.120 μονάδων

Εντείνονται οι πιέσεις στο XA, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω και από τις 1.130. Μοχλός πίεσης το triple witching της Παρασκευής αλλά και οι πωλήσεις λόγω S&P. Στο «κόκκινο» τα blue chips πλην ΕΥΠΡΟ. Σταθεροποιητικά κινούνται Folli, ΟΠΑΠ.

Εάν χαθούν και οι 1.120 μονάδες τότε το Χ.Α. - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα «κινδυνεύσει» με υποχώρηση προς τα χαμηλά των αρχών Αυγούσου.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος το ελληνικό χρηματιστήριο μετά τα πρώτα 10-15΄ της συνεδρίασης, με τις απώλειες να διευρύνονται από τις 11.40 και τα τελευταία 30-45΄να πολλαπλασιάζονται καθώς ρευστοποιούνται και θέσεις ξένων παικτών. Στις 1.128,03 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 365,54 ο FT25 με βαρίδι τις τράπεζες (3,45% ο κλαδικός δείκτης) κι ενώ οι πωλητές εντείνουν τις κινήσεις τους.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων όλα τα είχε το Χ.Α., υφίσταται και τις ρευστοποιήσεις 2-3 ξένων παικτών (λόγω S&P) για να βαρύνει το κλίμα ακόμη περισσότερο.

Η προοπτική μετακίνησης του στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών θα ισχύσει από τη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας και πρόκειται για ειλημμένη και γνωστή εδώ και καιρό ενέργεια (από πέρυσι τον Οκτώβριο) ωστόσο σε μία βεβαρημένη αγορά επιτείνει την ούτως ή άλλως πτωτική διάθεση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρευστοποιήσεις που οφείλονται στην S&P είναι μεν μέτριας έκτασης, όμως σε ένα ρηχό χρηματιστήριο όπου η τάση διαμορφώνεται ελέω 4-6 μετοχών λειτουργούν υπέρ των πωλητών και όσων παίζουν short τον FT25. Στις 365 μονάδες είχαν παιχτεί αρκετές θέσεις «πώλησης» από την προηγούμενη εβδομάδα κάτι που σε συνδυασμό με τις εξελίξεις (εντός - εκτός) δικαιολογεί την εικόνα της αγοράς.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, καθώς οι πωλήσεις έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα και στους τίτλους των Alpha Bank, Eurobank, ενώ στην Εθνική έφτασαν μέχρι τα 2,47 ευρώ. Ενδεχόμενο κλείσιμο της μετοχής της ΕΤΕ χαμηλότερα των 2,50 ευρώ ενισχύει το σενάριο της επιστροφής στα επίπεδα των αρχών του Αυγούστου (χαμηλότερα των 2,20 ευρώ), αν και ακόμη είναι πρώιμο να εκτιμηθεί η άμεση συνέχιση της υποχώρησης.

Ωστόσο οι πωλήσεις και στις 4 μετοχές του κλάδου έχουν ουρά και σύμφωνα με την εκτίμηση χρηματιστηριακών στελεχών μπορεί να κρύβουν... εκπλήξεις. Να θυμίσουμε πως για τον κλαδικό δείκτη οι 150 μονάδες θα πρέπει να επιβεβαιωθούν ( να αντέξουν...) ειδάλλως αλλάζει και πάλι ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός μας για την αγορά.

Οι πωλήσεις στις τράπεζες κι οι σταθερές απώλειες για τη μετοχή της CC/HBC δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το υπόλοιπο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Μόλις δύο οι μετοχές που διασώζονται (Folli Follie και Eurobank Properties) καθώς στις 23 κυριαρχούν οι πωλητές. Με αυξανόμενες πωλήσεις τα τελευταία 30-45΄ γεγονός που αποδίδεται και στην κινητικότητα λόγω παραγώγων, στο υποχρεωτικό κλείσιμο λογαριασμών margin, στο υποχρεωτικό γύρισμα ΣΜΕ από «αγορά» σε «πώληση».

Σημαντικότερες οι απώλειες για τις μετοχές του ΟΤΕ και της ΔΕΗ προς τα 11,02 και τα 10,80 ευρώ αντίστοιχα, δύο μετοχών-σηματωρών της στάσης των ξένων και των κινήσεών τους.

Άξιον αναφοράς πως με την αγορά να περιμένει την αντίδραση των ευρωπαϊκών (για το δημοψήφισμα στη Σκοτία) το triple witching της Παρασκευής λειτουργεί ως μοχλός πίεσης σε μία αγορά όπου από τις 8 Σεπτεμβρίου έχει χαθεί το στοίχημα της αντίδρασης προς τις 1.220 μονάδες.

Σε αυτήν τη φάση, της έντασης της διόρθωσης, ξένοι και εγχώριοι οίκοι απαντούν με σειρά εκθέσεων και αναλύσεων. Η Alpha Finance ανεβάζει τον πήχη στα 34 από τα 25 ευρώ για τη μετοχή της FFG, βλέπει περιθώρια ανόδου 17-22% για τον Γ.Δ., η Eurobank Equities συνιστά ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ/Τέρνα, ενώ αναλύσεις βλέπουν ψηλότερα τις μετοχές των Μυτιληναίου και Αεροπορίας Αιγαίου.

Στα υπόψη αυτά, καθώς ο τζίρος αναμένεται σχεδόν διπλάσιος του χθεσινού, με αρκετά πακέτα (συμπεριλαμβανόμενου εκείνου για το 1,65% της Τεχνικής Ολυμπιακής στο 1,58 ευρώ).

Στις 16.05 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 62,2 εκατ. ευρώ με το 56% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v