Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό δύο ετών το ευρώ έναντι του δολαρίου

Κάτω από το 1,26 δολ. διαπραγματεύεται το ευρώ, καταγράφοντας "βουτιά" 8% στο τρίμηνο. Μηναίο "άλμα" 5% για το δολάριο έναντι του ιαπωνικού νομίσματος. Ενισχύεται η νορβηγική κορόνα.

Σε χαμηλό δύο ετών υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς ο σχεδόν μηδενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δημιουργεί προϋποθέσεις για την προώθηση νέων μέτρων νομισματικής τόνωσης από την ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι το ευρώ έναντι του δολαρίου, οδεύει για το χειρότερο τρίμηνο από τον Ιούνιο του 2010. Παράλληλα η νορβηγική κορόνα ενισχύεται σημαντικά καθώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρευστοποίηση μέρους των εσόδων από το πετρέλαιο για να καλύψει τρύπες στον προϋπολογισμό. Επιπλέον το δολάριο καταγράφει το καλύτερο τρίμηνο από το 2008, την ώρα που η Fed σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Αναλυτικά, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί 0,7% σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2593 ενώ νωρίτερα είχε σημειώσει πτώση έως το 1,2571, σε χαμηλό αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου 2012. Συνολικά το ευρώ έχει υποχωρήσει 8% στο τρίμηνο.

Επιπλέον το ευρώ έχει κινηθεί χαμηλότερα 10% από το υψηλό 2,5 ετών που είχε πιάσει το Μάιο όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη.

Το δολάριο ενισχύεται 0,2% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 109,66 γεν και καταγράφει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο (+5%) από τον Ιανουάριο του 2013.

Αντίστοιχα η νορβηγική κορόνα κινείται ανοδικά 0,8% σε σχέση με το ευρώ στα 8,1161.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v