Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Ιταλία «φλερτάρει» με την ύφεση λέει η κεντρική τράπεζα

Η ιταλική οικονομία πιθανότατα συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2014, εκτιμά η Τράπεζα της Ιταλίας. Η κεντρική τράπεζα χαρακτηρίζει δικαιολογημένη την απόφαση της κυβέρνησης για χαλάρωση του στόχου για έλλειμμα.

H Ιταλία «φλερτάρει» με την ύφεση λέει η κεντρική τράπεζα

Η ιταλική οικονομία πιθανότατα συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2014, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρέασαν αρνητικά τις εξαγωγές και η καταναλωτική και επιχειρηματική βουτιά πραγματοποίησαν βουτιά, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Τράπεζα της Ιταλίας.

«Με βάση τους δείκτης που διαθέτουμε μέχρι τώρα, το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο πιθανότατα σημείωσε μικρή πτώση» ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην τελευταία ενημέρωση για την κατάσταση της οικονομίας. «Οι προοπτικές για την εξωτερική ζήτηση έχουν γίνει πιο αβέβαιες, λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων. Η ανάκαμψη της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, η οποία παρατηρήθηκε στο τέλος του περασμένου έτους, ακινητοποιήθηκε το καλοκαίρι» σημειώνεται στην έκθεση.

Σημειώνεται πως το ΑΕΠ, το οποίο έχει υποχωρήσει περίπου 9% από την έναρξη της κρίσης το 2007, μειώθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο και ένα δεύτερο τρίμηνο αρνητικής ανάπτυξης της οικονομίας θα σημαίνει την διολίσθηση της χώρας σε ύφεση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Τράπεζα της Ιταλίας ανέφερε ότι δεδομένης της διάρκειας και της οξύτητας της κρίσης, η απόφαση της κυβέρνησης να καθυστερήσει την μείωση του ελλείμματος είναι δικαιολογημένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v