Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασσος «ΕΝΦΙΑ» στο πόκερ με την τρόικα

Συνεχείς πιέσεις από τους δανειστές. Νέα στοιχεία στέλνει το ΥΠΟΙΚ για να πείσει την τρόικα να… επιστρέψει. Προχωρούν παρεμβάσεις 500 εκ.-1 δισ. ευρώ. Προχωρά η ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Όπλο και η είσπραξη 1 δισ. από τον φόρο ακινήτων.

Ασσος «ΕΝΦΙΑ» στο πόκερ με την τρόικα

Ένα διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στο σκληρό πρέσινγκ της τρόικας φαίνεται πως απέκτησε το υπουργείο Οικονομικών μέσω του ΕΝΦΙΑ. Οι εισπράξεις από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ ή το 40% των συνολικών εισπράξεων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2014 ύψους 2,650 δισ. ευρώ.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο, οπότε πληρώθηκε η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου, το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε 780 εκατ. ευρώ, κάτι λιγότερο από τα διπλά των 440 εκατ. ευρώ που περίμενε. Οι αυξημένες εισπράξεις αποδίδονται στο γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με «ανεκτά» εκκαθαριστικά εξόφλησαν εφάπαξ την οφειλή τους.

Καλά πήγαν και οι εισπράξεις του Οκτωβρίου (χωρίς να έχει κλείσει ακόμα το ταμείο ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα), με αποτέλεσμα συνολικά να έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα για την πορεία των εσόδων έως το τέλος του έτους δεν είναι άλλο από το πόσοι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ ή θα προτιμήσουν την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων (η ειδική εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει στις 13 Νοεμβρίου) και εδώ αρχίζει η γκρίνια της τρόικας.

Η τρόικα είναι γνωστό εξαρχής ότι δεν έβλεπε θετικά την προοπτική μιας μάξι ρύθμισης οφειλών σε 100 δόσεις. Την υπόθεση «καθάρισε» εν ολίγοις ο πρωθυπουργός, καθώς η ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή δεν είχε την έγκριση των επικεφαλής των δανειστών, αλλά την... ανοχή τουλάχιστον του σκέλους της Κομισιόν.

Μετά την ψήφιση της ρύθμισης, οι τροϊκανοί δεν σταμάτησαν να ρωτούν για τις λεπτομέρειές της. «Ζητούν διευκρινίσεις, όπως για παράδειγμα ποιοι και πόσοι φορολογούμενοι μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν, ποια μέτρα ενεργοποιούνται για όσους χάσουν ή δεν ενταχθούν, πώς αίρονται οι κατασχέσεις για όσους μπουν στη ρύθμιση...», αναφέρουν πηγές της ΓΓΔΕ.

Μπλόκο της τρόικας στη ρύθμιση, κατόπιν ψήφισης, δεν αποδέχονται πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Δεν έχουν καμία αμφιβολία, όμως, ότι οι τροϊκανοί όταν με το... καλό επιστρέψουν θα χρησιμοποιήσουν τη ρύθμιση ως μέσο πίεσης στη διαπραγμάτευση, υποστηρίζοντας ότι ενδεχομένως θα είναι αυτή υπεύθυνη για να ανοίξει τρύπα στα έσοδα. Και εδώ ο αντίλογος στηρίζεται μέχρι τώρα στις αυξημένες εισπράξεις του πρώτου διμήνου εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ.

Διαπραγματεύσεις για την επιστροφή

Παρά το γεγονός ότι ο κοινοτικός επίτροπος Π. Μοσκοβισί προδιέγραψε την περασμένη εβδομάδα επιστροφή της τρόικας εντός της εβδομάδας που ξεκινά σήμερα, εισιτήρια επιστροφής μέχρι σήμερα οι επικεφαλής της δεν έχουν βγάλει.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι εντός των ημερών θα αποσταλούν συμπληρωματικά στοιχεία και παραμένει στόχος να επιστρέψει η τριμερής έως το τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο «πακέτο» θα περιλαμβάνονται «διοικητικές παρεμβάσεις» που θα οδηγούν σε εξοικονομήσεις 500 εκατ. -1 δισ. ευρώ.

Ο χρόνος πλέον έχει αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά, όπως και οι εταίροι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρένγκλινγκ ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε χθες ότι χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του έτους (ιδανικά έως τις 8 Δεκεμβρίου οπότε έχει προγραμματιστεί το Eurogroup) δεν θα δοθεί η δόση του 1,8 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να επιστραφούν και τα 11,5 δισ. ευρώ των υπολοίπων του ΤΧΣ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι «θα κλείσουμε μέχρι το τέλος του έτους», εντάσσοντας δηλώσεις και διαρροές των τελευταίων ημερών «στα χαρακτηριστικά της διαπραγμάτευσης».

Το ζήτημα είναι πώς και σε ποια θέματα θα κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος του έτους και τι αντίκτυπο θα έχει η ολοκλήρωση της διαδικασίας στο ευαίσθητο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v