Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ: Το τεφτέρι για τη μάχη για τους 180

Η μάχη για τους ανεξάρτητους -και όχι μόνο- βουλευτές. Ο ρόλος των οικονομικών εξελίξεων και η προληπτική γραμμή στήριξης. Οι αναποφάσιστοι και τα δύο στρατόπεδα. Σε αναζήτηση του «κατάλληλου» προσώπου το Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ: Το τεφτέρι για τη μάχη για τους 180

Χαρτί και μολύβι έχουν πάρει στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου, μετρώντας τους πιθανούς βουλευτές που θα υπερψηφίσουν -και θα καταψηφίσουν αντίστοιχα- τον προτεινόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η κατάσταση ακόμα είναι ρευστή, καθώς πολλά θα κριθούν από τις εξελίξεις στην οικονομία, όπως θα έχουν διαμορφωθεί τον Φεβρουάριο (αν δεν προκύψει κάποια έκπληξη νωρίτερα), ωστόσο ήδη οι διεργασίες και από τις δύο πλευρές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τόσο με δημόσιες παρεμβάσεις, όσο και με παρασκηνιακές επαφές και συζητήσεις με τους αναποφάσιστους βουλευτές. Τη μερίδα του λέοντος προφανώς καταλαμβάνουν οι 23 ανεξάρτητοι, αλλά και βουλευτές κυρίως της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κόμματα που δεν διανύουν και τις καλύτερες δημοσκοπικές στιγμές τους.

"Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι οι Έλληνες βουλευτές, υπεύθυνα σκεπτόμενοι τον Φεβρουάριο, θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας", δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο Αντώνης Σαμαράς και ήδη οι συνεργάτες του έχουν ξεκινήσει τα σχετικά διερευνητικά τετ α τετ.

Σε κάθε ευκαιρία, στο μείζον κυβερνών κόμμα πετούν το γάντι στους ανεξάρτητους -και όχι μόνο- βουλευτές, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες εκλογής Προέδρου. Χαρακτηριστική και η χθεσινή τοποθέτηση του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου από την Κρήτη, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως "οι βουλευτές θα κάνουν αυτό που πρέπει για το καλό της πατρίδας, αλλά και αυτό που επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, θα αγνοήσουν τα προσωπικά παιχνίδια κάποιων άλλων και θα λειτουργήσουν με συναίσθηση της εθνικής ευθύνης".

Οι προοπτικές και η επόμενη μέρα

Απεναντίας, στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης έχουν ξεκινήσει τις επαφές για να εξασφαλίσουν τους αναγκαίους 120 βουλευτές προκειμένου η παρούσα Βουλή να μην εκλέξει Πρόεδρο και η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες. Το πρόβλημα της Ελλάδας, επιμένουν, είναι ότι "έχει μια ανίσχυρη συγκυβέρνηση, που μάλιστα δεν είναι αντιπροσωπευτική", ενώ πρόσφατα φρόντισαν να ανοίξουν πόρτα συνεργασίας με ανεξάρτητους βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διασφαλίζοντάς τους ουσιαστικά την επόμενη πολιτική τους μέρα.

Όπως ομολογούν πάντως και τα δύο στρατόπεδα, αρκετοί θα είναι οι βουλευτές που θα περιμένουν μέχρι και την ύστατη ώρα ώστε να δουν τις προοπτικές που θα υπάρχουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και να πράξουν αναλόγως.

Εκεί επενδύει κυρίως η κυβέρνηση, που θεωρεί ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με την τρόικα (παρά τα διάφορα σενάρια περί του αντιθέτου που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο), η συζήτηση για την προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά και θα έχει ξεκινήσει, βάσει πάντα του σχεδιασμού του Μαξίμου, η συζήτηση για το χρέος. Το Μέγαρο Μαξίμου, που έχει 155 βουλευτές (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ), εκτιμά πως αυτήν την ώρα ο αριθμός των "ναι" είναι γύρω στους 172 και ότι αυτός θα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Η ονοματολογία

Όσον αφορά τα ανόματα, από τους ανεξάρτητους βουλευτές αρνητικοί δηλώνουν οι εξής: Μάρκος Μπόλαρης, Θόδωρος Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρος Τατσόπουλος, Οδυσσέας Βουδούρης, Ραχήλ Μακρή και Πάρις Μουτσινάς. Πιο κοντά στο "ναι" βρίσκονται: Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου. Δεν αποκλείεται θετικά να ψηφίσουν -μολονότι ακόμα δηλώνουν αναποφάσιστοι- οι Γιώργος Κασαπίδης, Γιώργος Νταβρής, Μίκα Ιατρίδη, Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρήστος Αηδόνης, Βασίλης Καπερνάρος, Γιάννης Κουράκος, Χρυσούλα Γιαταγάνα, αλλά και ο Βύρων Πολύδωρας που την περασμένη εβδομάδα δήλωσε "ας βρει η κυβέρνηση τους 179 και μετά... βλέπουμε". Δεν έχει διασαφηνίσει τις προθέσεις του ο Μίμης Ανδρουλάκης, ενώ πιθανό είναι να ψηφίσουν πρόεδρο και οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.

Παράλληλα, επειδή οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν επαρκούν, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα κερδίσει κι άλλους από τα κόμματα του Φώτη Κουβέλη και του Πάνου Καμμένου. Στο στόχαστρό της είναι, για παράδειγμα, η Νίκη Φούντα και ο Θωμάς Ψύρρας από τη ΔΗΜΑΡ, καθώς και ο Τάκης Μελάς και ο Παύλος Χαϊκάλης από τους ΑΝΕΛ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v