Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Exotix: Δεν βλέπουμε πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

H ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα θα καθυστερήσει ίσως και μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτιμά η Exotix. Χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις δύσκολες. Διατηρεί τη σύσταση Buy για το ελληνικό GDP Warrant.

Exotix: Δεν βλέπουμε πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποδείχθηκαν όσο δύσκολες αναμένονταν ίσως και λίγο περισσότερο, αναφέρει η Exotix σε σχετικό report.

To ραντεβού των δυο πλευρών στο Παρίσι θα μπορούσε να καταλήξει έτσι ώστε και οι δυο πλευρές να μπορούν να ισχυριστούν πως έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος για να μπορέσει η τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει η Exotix.

Ωστόσο με δεδομένες τις διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών αλλά και των πολιτικών περιορισμών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι αρκετά πιθανό η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να καθυστερήσει για το επόμενο έτος, ακόμα και μετά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, σημειώνεται στο report.

Σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθεί μια παράταση του υπάρχοντος προγράμματος της ΕΕ.

Δεν θεωρούμε πως μια τέτοια καθυστέρηση θα μειώσει τις πιθανότητες να εκλεγεί στην ΠτΔ ο υποψήφιος της κυβέρνησης καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα μπορούν να ισχυριστούν ότι αντιστάθηκαν στις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας, υποστηρίζει η Exotix. Άρα, συνεχίζει, το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι δεν θα διεξαχθούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Για αυτό το λόγο διατηρούμε την σύσταση Buy και την τιμή στόχο των 1,22 για τα ελληνικά GDP Warrants.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις εκτιμά ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν θα σύρει την χώρα σε πολιτική κρίση όπως έπραξε το 2012, ζητώντας από τους υποστηρικτές του να μην στηρίξουν τον υποψήφιο της συγκυβέρνησης για την ΠτΔ.

Για τους Ανεξάρτητους΄Ελληνες θεωρεί ότι φλερτάρουν ανοιχτά με τον ΣΥΡΙΖΑ και με την ιδέα να μην στηρίξουν τον υποψήφιο της συγκυβέρνησης για την Προεδρία.

Ωστόσο πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον τους να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές καθώς κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής, τονίζει η Exotix.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αν δεν υπάρξει μια συμφωνία με την τρόικα το Δεκέμβριο ένα από πιο πιεστικά έργα θα είναι η έγκριση της παράτασης του προγράμματος που λήγει το τρέχον έτος. Χωρίς την παράταση οι ελληνικές τράπεζες θα απολέσουν την πρόσβαση στην τακτική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ όπως επίσης και το όποιο κούρεμα στα collaterals για την χρηματοδότηση, αναφέρει η Exotix.

Ένα αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για την παράταση του προγράμματος θα πρέπει να τεθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ώστε να δοθεί χρόνος στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να ψηφίσουν πριν τις εορτές. Ωστόσο ίσως κριθεί απαραίτητο να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup μετά την 8η Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναφέρει τρία σενάρια:

- Την ολοκλήρωση του review έως το τέλος του έτους. Θεωρεί πως σε αυτή την περίπτωση και οι πλευρές θα πρέπει να προσπαθήσουν σκληρά για να πετύχουν μια συμφωνία. Το κύριο θέμα-κατά την Exotix- είναι πόσο θα ικανοποιηθεί η τρόικα από τα μέτρα που θα προταθούν για να κλείσει το δημοσιονομκό κενό. Οι Έλληνες, τονίζει, δεν είναι σε θέση και δεν βλέπουν την ανάγκη να εφαρμόσουν μεγάλης κλίμακας δημοσιονομικά μέτρα. Άρα και με δεδομένη την χρονική πίεση πιστεύουμε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει deal έως το τέλος του 2014, σημειώνει.

- Παράταση του προγράμματος έως το τέλος Ιανουαρίου και συμφωνία πριν τις προεδρικές εκλογές. Αυτό το σενάριο θα δώσει χρόνο και στις πλευρές ώστε να συμφωνήσουν στα μέτρα που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Οι Έλληνες θα πρέπει να υιοθετήσουν μέτρα που θα ικανοποιήσουν τους δανειστές, στα οποία συμπεριλαμβάνονται αντιδημοφιλή δημοσιονομικά μέτρα, δεδομένο δύσκολο εν όψεις και των Προεδρικών εκλογών που θα πλησιάζουν. Σύμφωνα με την Exotix αυτό δεν είναι το πιθανότερο σενάριο.

- Παράταση του προγράμματος και ολοκλήρωση του review μετα τις προεδρικές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να δουν την πορεία των οικονομικών μεγεθών και να ελέγξουν αν χρειαστεί η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, προς τα μέσα του έτους, τονίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v