Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύκος: Αναβλήθηκε η ΓΣ – Ενστάσεις από Φ. Ταμβακάκη

Η διοίκηση της Inform Λύκος παρουσίασε πρόταση της Lykos AG για εξαγορά της Austrian Cards. Ενστάσεις για τη διαδικασία από μετόχους μειοψηφίας, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν είναι εναντίον της κίνησης, αλλά θέλουν περισσότερα στοιχεία.

Λύκος: Αναβλήθηκε η ΓΣ –  Ενστάσεις από Φ. Ταμβακάκη

Για την 15η Δεκεμβρίου αναβλήθηκε η σημερινή γενική συνέλευση της Inform Λύκος, θέμα της οποίας ήταν η πώληση της θυγατρικής της Austrian Cards στην Lykos AG, συμφερόντων του κ. Νίκου Λύκου.

Η γενική συνέλευση ξεκίνησε με την διοίκηση της εταιρείας να παρουσιάζει την πρόταση της Lykos AG για την εξαγορά της Austrian Cards, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

-Η δραστηριότητα της Austrian Cards έχει μεν θετικές προοπτικές, οι οποίες όμως δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν εύκολα από τον όμιλο Inform Λύκος με τη μορφή που έχει σήμερα. Ειδικότερα, κατά τη διετία 2012-2013 υλοποιήθηκαν επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ.

-Από την είσπραξη των 40 εκατ. ευρώ τα 20 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου και τα υπόλοιπα 20 θα διανεμηθούν στους μετόχους (γύρω στο 1 ευρώ ανά μετοχή) με κάποια τεχνική μορφή, π.χ. μέρισμα, επιστροφή κεφαλαίου.

-Ο εκτυπωτικός κλάδος, ο οποίος θα απομείνει στην εταιρεία μετά την πώληση της Austrian Cards, έχει θετικές προοπτικές καθώς από τις μεγάλες ζημιές των προηγούμενων ετών φέτος θα εμφανίσει EBITDA γύρω στα 3,5 εκατ. ευρώ και στόχος για το 2015 είναι ένα σαφώς υψηλότερο νούμερο. Η ανάπτυξη του κλάδου θα στηριχθεί στο γεγονός ότι η εταιρεία δεν θα διαθέτει δανεισμό και θα μπορεί να επεκταθεί μέσω νέων επενδύσεων-εξαγορών και στο εξωτερικό.

-Σε ότι αφορά την αποτίμηση της Austrian Cards στα 40 εκατ. ευρώ, υπάρχουν 4 διαφορετικές αποτιμήσεις κατά την περίοδο του 2007-2014 που καταλήγουν στο ίδιο περίπου αποτέλεσμα. Κατά την περίοδο που η Inform Λύκος κατείχε την Austrian Cards, έχει καταβάλει 40 εκατ. ευρώ για την απόκτησή της συν 3-4 εκατ. ευρώ για τόκους, όταν κατά την ίδια περίοδο η Austrian Cards έχει επιστρέψει στην Inform Λύκος 35 εκατ. ευρώ και τώρα θα αποφέρει επιπλέον 40 εκατ. ευρώ από την πώληση.

Αντιδράσεις μειοψηφίας

Παίρνοντας τον λόγο ο εκπρόσωπος της Alpha Trust κ. Φαίδων Ταμβακάκης (αντιπροσώπευε άνω του 5% των μετοχών), ανέφερε ότι βρίσκει πολλές αρετές στη συγκεκριμένη πρόταση εξαγοράς, πως η πρόταση αυτή είναι ενδιαφέρουσα, πλην όμως οι διαδικασίες της διοίκησης δεν είναι σύγχρονες και η διοίκηση δεν έχει καταλάβει ότι οι μέτοχοι σήμερα έχουν αλλάξει και ιδίως οι επαγγελματίες που υποστηρίζουν τα συμφέροντα των πελατών τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ταμβακάκης ανέφερε ότι:

- η όλη παρουσίαση δεν τον ικανοποίησε, ιδίως σε ότι αφορά τις προοπτικές της δραστηριότητας που θα παραμείνει στην εταιρεία

- ο σωστός τρόπος θα ήταν να δοθεί σε ξένο οίκο η δυνατότητα να πουλήσει την Austrian Cards και τότε να διαπιστωθεί το τίμημα που αξίζει πραγματικά και

- διεθνώς, όπου υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, ο μέτοχος που ζητάει να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία δεν μετέχει στην ψηφοφορία των μετόχων.

Απαντώντας σχετικά η διοίκηση ανέφερε ότι στην τρέχουσα συγκυρία δεν θα υπήρχε άλλος επενδυτής που να έδινε πάνω από 20 εκατ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση

Επιπρόσθετα ο νομικός εκπρόσωπος της κ. Όλγας Λύκου (αδελφής του βασικού μετόχου η οποία κατέχει λίγο κάτω από το 10% των μετοχών της εταιρείας) αμφέβαλε για το τυπικό της υπόθεσης, θέτοντας θέμα νομιμότητας των όλων κινήσεων της εταιρείας.

Ωστόσο δήλωσε ότι δεν είναι εναντίον αυτής της κίνησης αν από τη διοίκηση παρασχεθούν περαιτέρω στοιχεία.

Ειδικότερα, οι μέτοχοι μειοψηφίας που ανέβαλαν τη γενική συνέλευση ζήτησαν:

Α) Business plan για τον εκτυπωτικό κλάδο
Β) Τον ακριβή τρόπο που θα διανεμηθούν τα 20 εκατ. ευρώ στους μετόχους
Γ) Γνωμοδότηση ανεξάρτητη νομικού γραφείου για τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Η διοίκηση της Inform Λύκος δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των μετόχων μειοψηφίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v