Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιταχύνονται οι διεργασίες για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Σενάρια για επίσπευση της διαδικασίας για εκλογή ΠτΔ. Τι σηματοδοτεί η κίνηση των ανεξάρτητων βουλευτών και η πλαγιοκόπηση της ΔΗΜΑΡ. Το αίτημα για συνταγματική αναθεώρηση. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Επιταχύνονται οι διεργασίες για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Η διαφαινόμενη επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος -με άγνωστη ακόμα τη χρονική της διάρκεια, πέρα του έντονου προβληματισμού που προκαλεί στην κυβέρνηση, δείχνει να επιταχύνει και τις πολιτικές εξελίξεις. Ηδη τις τελευταίες ώρες οι διεργασίες για την προεδρική εκλογή έχουν ενταθεί, ενώ παράλληλα "φουντώνουν" για μία ακόμη φορά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Η κυβέρνηση επισήμως επιμένει ότι αυτή τη στιγμή μόνο μέλημά της είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και στη συνέχεια, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινώσει, να πάει στη Βουλή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης, επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση της για πιθανή μικρή παράταση του προγράμματος μερικών εβδομάδων για τεχνικά ζητήματα, με τις Βρυξέλλες ωστόσο να μας... σπρώχνουν προς εξάμηνη παράταση.

Μπροστά σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντώνης Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις -και φέρεται να το σκέφτεται σοβαρά- να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας για αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, άποψη με την οποία συμφωνούν αρκετά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Εφόσον ο δύσκολος αναμφίβολα στόχος επιτευχθεί, όπως θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα δώσει βαθιά ανάσα στην κυβέρνηση, θα δώσει τέλος στην εσωστρέφεια και παράλληλα τη δυνατότητα να βελτιωθεί το σκηνικό σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Ήδη ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, έδωσε το στίγμα: «Ακόμα και αύριο να υπάρξει όνομα και συμφωνία, εγώ ξεκινάω τις διαδικασίες εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, δήλωσε αισιόδοξος για τη συγκέντρωση των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου, διαπιστώνοντας «όλο και περισσότερο την αύξηση των απόψεων για την εκλογή Προέδρου από αυτή τη Βουλή ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα που υπάρχει».

Κίνηση βουλευτών

Η φράση αυτή του κ. Μεϊμαράκη ήρθε να επιβεβαιωθεί λίγες ώρες αργότερα, όταν έγινε γνωστή η κίνηση ανεξαρτήτων βουλευτών, αλλά και συναδέλφων τους της ΔΗΜΑΡ, που με επιστολή τους που θα παραδώσουν στον πρόεδρο της Βουλής ζητούν:

1. Να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή,
2. Να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση και
3. Να συμφωνηθεί ημερομηνία εκλογών, μέσα στο 2015.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στους υπογράφοντες, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρρας (τα ονόματα των οποίων αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr ως πιθανές θετικές ψήφους για Πρόεδρο) και Νίκος Τσούκαλης, ενώ από τους ανεξάρτητους την υπογραφή τους έχουν ήδη βάλει οι Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης και Γιάννης Κουράκος.

Παράλληλα, ανοιχτή γραμμή φέρεται να υπάρχει και με τη Μαρία Ρεπούση -επίσης της ΔΗΜΑΡ- χωρίς όμως ακόμα να υπάρχει συμφωνία, με τους ανεξάρτητους βουλευτές Πάρι Μουτσινά, Γιώργο Κασαπίδη και Μίμη Ανδρουλάκη, αλλά και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινό και Νίκο Σηφουνάκη.

Μία ακόμα ψήφος πιο κοντά στους 180 θεωρείται αυτή της ανεξάρτητης βουλευτού (προερχόμενης από τη ΔΗΜΑΡ) Κατερίνας Μάρκου, η οποία κατά την ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό χθες το βράδυ, διεμήνυσε πως «δεν υπάρχει χώρος για παρόν», προτείνοντας μάλιστα ως υποψηφίους Προέδρους τον Παρασκευά Αυγερινό ή την Μαριέττα Γιαννάκου.

Εκλογολογίας... συνέχεια

Λίγο νωρίτερα, ένας υπαινιγμός του Ευάγγελου Βενιζέλου από την Ελβετία για πρόωρες εκλογές, αρκούσε για να τροφοδοτήσει τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία με νέα σχετικά σενάρια. «Οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με τους συνεργάτες του στη συνέχεια να διευκρινίζουν ότι δεν εννοούσε εκλογές τώρα, αλλά το ενδεχόμενο επίσπευσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον δεν προχωρήσει ομαλά η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, θέλησε να βάλει φρένο στην εκλογολογία. Αλλά και κατά την ομιλία του στην Επιτροπή της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει στη διαδικασία για να μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία, κάνοντας άνοιγμα σε ανεξάρτητους -και όχι μόνο- βουλευτές ενόψει της προεδρικής εκλογής.

Ολα τα δεδομένα εξετάστηκαν στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου (παρουσία και του Γκίκα Χαρδούβελη) που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:00 χωρίς να γίνουν δηλώσεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v