Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ προβλημάτισε τη Wall Street

Πτώση στη Wall Street με επίκεντρο τις δηλώσεις Ντράγκι. Τερμάτισε το σερί νέων υψηλών για τον Dow Jones. Καλά τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ. Νέες πιέσεις στο ενεργειακό κλάδο. Απώλειες 1,4% για τη μετοχή της Chevron. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό. Ανέκαμψε το ευρώ.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street εξαιτίας της απογοήτευσης των επενδυτών από την «απραξία» Ντράγκι έναντι του κινδύνου ύφεσης στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι να μην προχωρήσει σε νέα μέτρα τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας πριν το πέρας του επόμενου τριμήνου, προκάλεσε εκ νέου ανησυχίες για ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ωστόσο η πτώση στη Wall Street ήταν περιορισμένη εξαιτίας της μείωσης στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα στα ταμεία εμφανίστηκαν 297.000 νέοι άνεργοι έναντι 314.000 την προηγούμενη εβδομάδα και πρόβλεψης για 295.000. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα τα στοιχεία απασχόλησης του Νοεμβρίου που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 17.899,33 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,13% στις 2.071,71 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,11% στις 4.769,44 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο μετά τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 0,9% στα 66,78 δολάρια ανά βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι ο ενεργειακός κλάδος τερμάτισε σήμερα ανοδικό σερί τριών συνεδριάσεων.

Από πλευράς τίτλων, οι πετρελαϊκές Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 1,4% και 0,75% αντίστοιχα.

Παράλληλα, η μετοχή της Sears Holdings σημείωσε πτώση 3,9% καθώς η διοίκηση της αλυσίδας καταστημάτων ανακοίνωσε ζημιές για δέκατο διαδοχικό τρίμηνο εξαιτίας των μειωμένων πωλήσεων.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,42 δολ., με πτώση 2,4% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola σημείωνε άνοδο 1,7% στα 22 δολ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,26%. Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 2% (+4 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,88% (+4 μ.β.). Επιπλέον το γερμανικό 10ετές ομόλογο σημείωσε άνοδο τριών μονάδων στο 0,74% και αντίστοιχα το ιαπωνικό 10ετές ομόλογο ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,43%

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε από το χαμηλό δύο ετών έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, καταγράφοντας άνοδο 0,5% στο 1,2375 δολ. Νωρίτερα το ευρώ υποχωρούσε ακόμα και κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο του 1,23 δολ. Παράλληλα, το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στα 119,87 γεν.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά πτωτικά 0,1% στα 1.208 δολ./οz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v