Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Credit negative για τις τράπεζες η πολιτική αβεβαιότητα

H πολιτική αβεβαιότητα αναφορικά με την κυβέρνηση της Ελλάδας και η συνακόλουθη επανεμφάνιση της φημολογίας για Grexit βλάπτουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και εμποδίζουν την πρόσβαση των τραπεζών στη ρευστότητα, λέει η Moody's.

Moodys: Credit negative για τις τράπεζες η πολιτική αβεβαιότητα

Η πολιτική αβεβαιότητα της Ελλάδας είναι πιστωτικά αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Εθνική, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank, η Alpha Bank και η Attica Bank, σύμφωνα με τη Moody's.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, η πολιτική αβεβαιότητα αναφορικά με την κυβέρνηση της Ελλάδας και η συνακόλουθη επανεμφάνιση της φημολογίας αναφορικά με έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη βλάπτουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και εμποδίζουν την πρόσβαση των τραπεζών στη ρευστότητα. Η φημολογία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο αντιτίθεται σθεναρά στα μέτρα λιτότητας και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την οικονομική στήριξη από την τρόικα, προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Αν και υπήρξε μικρή μείωση στις καταθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τη ρευστότητά τους αυξάνοντας την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Η διαθεσιμότητα της χρηματοδότησης της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες εξαρτάται από το αν η Ελλάδα τηρήσει τους όρους που έχει θέσει η τρόικα και παραμείνει στο πρόγραμμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν πως οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκαν στα 164,3 δισ. ευρώ και πως η χρηματοδότηση της ΕΚΤ ανερχόταν στα 44,9 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου 2014.

Η εφεδρική πηγή χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο ELA από την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν είναι απεριόριστη και υπόκειται στην έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Αν και καμία ελληνική τράπεζα δεν χρησιμοποιεί προς το παρόν τον ELA, η χρηματοδότησή του για το σύστημα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πολιτικής κρίσης αυξήθηκε στα 124,1 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2012, ενώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα υποχώρησαν στα 150,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012.

Η Moody's αναμένει η εναλλακτική χρηματοδότηση που απέκτησαν πρόσφατα οι ελληνικές τράπεζες μέσω του διατραπεζικού δανεισμού και της τιτλοποίησης δανείων να στεγνώσει προσωρινά και να επιδεινώσει τη ρευστότητα των τραπεζών, τουλάχιστον μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση και η νέα κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα για το πρόγραμμα στήριξης, το οποίο προσφάτως παρατάθηκε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015. Ο διατραπεζικός δανεισμός έχει ήδη μειωθεί οριακά τις τελευταίες εβδομάδες και έχει αντικατασταθεί από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Ο διεθνής οίκος θεωρεί πως οι δανειολήπτες θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα βιβλία τους, που αντιστοιχούσαν στο 34,1% των συνολικών δανείων του τραπεζικού συστήματος τον Ιούνιο του 2014. Οι δανειολήπτες είναι πιθανόν να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ελπίζοντας πως η όποια νέα κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα φιλικά προς τους δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένης της απομείωσης του χρέους, θέμα που αποτελεί ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων τους τελευταίους μήνες.

Συνεπώς, οι βελτιώσεις στην ποιότητα των assets που αναμένονται το β' εξάμηνο του 2015 θα καθυστερήσουν καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθιστώντας δύσκολη την επιστροφή στην κερδοφορία των βασικών δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, η πολιτική αβεβαιότητα είναι πιθανόν να οδηγήσει σε πάγωμα των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, της κατανάλωσης και των ιδιωτικοποιήσεων, τα οποία χρειάζεται η Ελλάδα για να ενισχύσει την οικονομική της ανάπτυξη. Μετά την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,6% στο εννεάμηνο του 2014, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει ανάπτυξη 0,7% για το σύνολο του 2014, και 2,5% φέτος. Οποιαδήποτε επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος θα πλήξει αναπόφευκτα την ανάπτυξη των δανείων των ελληνικών τραπεζών φέτος, χρονιά κατά την οποία η Moody's αναμένει τερματισμό της απομόχλευσης, η οποία θα στηρίξει τα βασικά έσοδα και την κερδοφορία των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v