Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα προσπάθεια ανόδου στο Χρηματιστήριο

Κέρδη καταγράφει το ΧΑ, με τον FTSE 25 στη ζώνη των 250 μονάδων. Υπεραπόδοση για ΟΠΑΠ, MIG, Aegean. Άνοδο σημειώνουν Εθνική, ΕΧΑΕ, Alpha. Πιέσεις για ΟΤΕ, Βιοχάλκο. Μέτριος ο τζίρος, αλλά με ευρύτερη διασπορά και εκτός τραπεζών.

«Πρώτος στόχος η αντίδραση» είναι ο τίτλος του προσυνεδριακού σχολίου του Euro2day.gr και σε αυτόν θα επιμείνουμε, καθώς το Χ.Α. πρέπει να αποκολληθεί από τα χαμηλά της ευρύτερης περιοχής των 750 μονάδων.

Δεύτερη συνεχόμενη προσπάθεια, μετά τη χθεσινή αρχική κίνηση της αγοράς προς τις 790-795 μονάδες και του FT 25 έως τα όρια των 255 μονάδων. Το τι συνέβη εχθές γνωστό, με αρκετούς νέους εγκλωβισμένους σε ένα εύρος τιμών έως τις 795 μονάδες (για τον Γ.Δ.), που πρακτικά σημαίνει πως απαιτείται άμεση αντίδραση τουλάχιστον μέχρι την περιοχή των 800 μονάδων και για τον 25άρη πειστικά προς τις 263 μονάδες (όπου και η σημαντική αντίσταση για τον δείκτη).

Η αξία των συναλλαγών μάλλον μέτρια... προσομοιάζει στη χθεσινή σε τζίρο, αλλά διαφοροποιείται σε σύνθεση. Συγκεκριμένα, στη χθεσινή αρχική κίνηση το βάρος έπεσε στις τράπεζες (το 60% του τζίρου) με λιγότερες συναλλαγές στους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και σηματωρών όπως Μυτιληναίος, Jumbo, METKA, Τιτάν, ΕΧΑΕ κ.ά.

Νωρίτερα στις τράπεζες είχε γίνει το 46% του συνολικού τζίρου, καθώς επιτυγχανόταν ευρύτερη διασπορά που χρειάζονται για να κάνουν τη διαφορά ξεκινώντας από την τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Ενθαρρυντικό το ότι στη μετοχή του Οργανισμού επιχειρείται και σήμερα αντίδραση μετά και την ευνοϊκή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την ανάλυση/υποστήριξη της Morgan Stanley.

Μέχρι τώρα αγορές πραγματοποιούνται έως τα 8,37 ευρώ (χαμηλότερα απ' ό,τι εχθές), ενώ συγκριτικά αυξημένος τζίρος σημειώνεται στη μετοχή της ΔΕΗ (έως τα 4,94 ευρώ) αλλά και στον ΟΤΕ (έως τα 8,55 ευρώ).

Θα επιμείνουμε στην τριάδα και όχι στις τράπεζες από τη στιγμή που στη μετοχή της ΕΤΕ υπάρχει φορτίο και τεχνική αδυναμία, με τον κλαδικό δείκτη να παραμένει μόλις 10 μονάδες πάνω από το «ιστορικό χαμηλό» του. Εκτίμησή μας πως σε αυτήν τη φάση της αγοράς τη διαφορά μπορεί να την κάνουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και υπό προϋποθέσεις η εξίσου δεικτοβαρής CC HBC.

Νωρίτερα για τον FT 25 η αντίδραση έφτασε έως τις 248,30 μονάδες, θυμίζοντας πως εχτές «σκόνταψε» οριακά χαμηλότερα της πρώτης αντίστασης των 255 μονάδων. Στα 14,80 ευρώ η μετοχή της CC HBC που εμφανώς αναζητεί στηρίξεις και χρειάζεται απεγκλωβισμό από τα «χαμηλά» των 14,38 ευρώ.

Ήπια κίνηση για την πλειονότητα των υπόλοιπων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με την Αεροπορία Αιγαίου στα 6,60 ευρώ -μετά τη χθεσινή... βουτιά- και εν αναμονή των νεότερων για τη Cyprus, στα 4,71 ευρώ η μετοχή της ΕΧΑΕ (θυμίζοντας τη μεταβίβαση του 1,16% στη χθεσινή συνεδρίαση μέσω δύο πακέτων στα 4,47 και στα 4,60 ευρώ), στα 5,34 ευρώ της ΕΥΔΑΠ όπου αναζητείται αντίδραση όπως και στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,86 ευρώ) αλλά και στα Ελληνικά Πετρέλαια (3,55 ευρώ).

Γερός και σήμερα ο Τιτάνας με αγοραστές έως τα 19,30 ευρώ, με αγοραστές έως τα 5,75 ευρώ η Motor Oil, με αρκετές συναλλαγές σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,78 ευρώ), ακριβώς όσο και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (1,78 ευρώ).

Ελαφρά αντίδραση στο 0,65 ευρώ για τον ΑΝΕΜΟ, στο 0,483 ευρώ η Qual, στο 1,14 ευρώ η Intralot.

Στις 9.855 μονάδες με 0,35% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με το γερμανικό χρηματιστήριο να είναι το μόνο κοντά στα «ιστορικά υψηλά» του σε αντίθεση με το γαλλικό αλλά και αυτά των χωρών του Νότου (Ιταλίας, Ισπανίας), καταδεικνύοντας και χρηματιστηριακά ποιος είναι το αφεντικό στην Ευρώπη και ποιος ο αρχικός ευνοημένος της κρίσης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v